به گزارش ایسنا، اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده شهدای غواص ۱۸ تیرماه سال جاری در شعبه ۵۵ دادگاه امور بین الملل به ریاست قاضی مجید حسین زاده برگزار شده بود.
در ابتدای جلسه امروز دادگاه، قاضی حسین زاده گفت: پرونده حاضر با دادخواهی ۳۰۶ نفر خواهان به طرفیت ۶۵ خوانده از ۱۵ استان به خواسته مطالبه مادی و معنوی علیه دولت آمریکا و سردمداران آن مبنی بر ایراد جنایت عمدی با حمایت مادی و معنوی امریکا از رژیم بعث عراق که منجر به شهادت تعداد زیادی از اتباع ایرانی شده، تشکیل شده است.
حسین زاده ادامه داد: دادگاه حاضر وفق قانون خود را صالح و شایسته استماع این دعوا میداند، زیرا براساس قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی، تمامی اتباع ایرانی و افرادی که در استخدام دولت ایران هستند، میتوانند نسبت به ایراد دعوا علیه دولتهایی که مبادرت به نقض مصونیت ایران و مقامات رسمی آن کردهاند، اقدام کند. همچنین براساس اصل ۳۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر ایرانی میتواند در محاکم داخلی نسبت به طرح دعوا برای احقاق حق اقدام کند.
وی افزود: طبق بند یک، ۹ و ۱۰ قانون الزام دولت به پیگیری جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی، دولت جمهوری اسلامی و قوه قضاییه مکلف به رسیدگی و اقدامات لازم برای جبران خسارت هستند.
حسین زاده گفت: بر اساس ماده یک قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، هرگونه اقدام خشونتآمیز، توطئه، شکنجه، آزار و هرگونه به مخاطره انداختن اتباع ایرانی توسط دولتهای خارجی که به قصد تاثیرگذاری بر خط مشی دولت ایران انجام شود، اقدام تروریستی تلقی شده و قوه قضاییه مکلف است با لحاظ ماده یک، ۲ و ۳ این قانون با توجه به اینکه اقدامات این دولت علیه اتباع ایرانی تروریستی تلقی میشود، نسبت به استماع و رسیدگی به این موارد اقدام کند.
در ادامه جلسه دادگاه، عزالدین سلیمانی وکیل خواهان با حضور در جایگاه گفت: رژیم بعث عراق با حمایت آمریکا بدترین رفتارهای را با اسرای ما داشتند و حقوق بشر را نقض کردند. رژیم بعث عراق قبل از دفن غواصان به بدترین شکل ممکن با این شهدای والامقام توهین کرده بودند و دستان آنها را با سیمها بسته و چندین کیلومتر آنها را پیاده بردند و پس از آن در گودالی زنده به گور کردند.
وکیل خانواده شهدای غواص با بیان اینکه آمریکا نقش اطلاعاتی برای رژیم بعث عراق داشته است، گفت: ایالات متحده آمریکا علاوه بر موضعگیری خلاف واقع در طول هشت سال دفاع مقدس اقدام به کمکهای اطلاعاتی، لجستیکی و تاکتیکی به رژیم بعث عراق کرده است.
وی افزود: آنچه عملیات کربلای ۴ را لو داد نه جاسوسها بودند و نه شنود بی سیمها بلکه پرنده آمریکایی به نام آواکس بود که عملیات کربلای ۴ را بر ملا کرد.
سلیمانی افزود: با توجه به اسناد منتشر شده و اعتراف مقامات آمریکایی حداقل دو سال قبل از عملیات کربلای ۴، آمریکا کمکهای اطلاعاتی خود را به رژیم بعث عراق شروع کرده است.
در ادامه، حمید غریبی فرزند شهید محمد غریبی گفت: افکار عمومی آزاداندیش و آزاده دنیا در خرداد ۱۳۹۴ زمانی که رسانههای ایرانی پیکرهای مطهر دست و پا بسته شهدای غواص را به نمایش گذاشتند و آزادگان جهان از انسان بودن خود به شرم آمدند و شرمشان از این بود که با جنایتکاران بعثی و آمریکایی در دنیایی زندگی میکنند که آنها را انسان میخوانند و همنوع خود میدانند، چگونه انسانی میتواند این گونه حیوان صفتی کند و با اقدامی ددمنشانه بین خود و جامعه مدنی اینگونه فاصله و شکاف ایجاد کند.
غریبی گفت: جهان چنین صحنههایی را بسیار دیده است. صحنههایی از جنایت انسانی در ویتنام، افغانستان، عراق، لبنان فلسطین و سوریه و ... که همواره یک طرف آن آمریکا بوده است. آمریکا از ابتدای خود به بهانههای دموکراسی، مقابله با تروریسم و مداخله در حقوق بشر جنایتهای مختلفی در جهان انجام داده است.
فرزند شهید محمد غربی ادامه داد: شهدا گواه و شاهد عینی حقانیتی هستند که تاریخ دروغین نظام سلطه به نشان دادن چهارچوبهای باطل سالهاست که به روشها و شیوههای مختلف به دنبال اضمحلال و نابودی آن است. شهدا راهی رفتند و روشی را پیشه کردند که انتهایی جز سعادت، عزت و اقتدار برای کشور و ملت ندارد.
وی گفت: ۱۷۵ شهید غواص، قهرمانان و اسطورههای تاریخ این سرزمین هستند، قهرمانانی که با گوشت، پوست و استخوان خود، درد سرما و گرما را حس کردند ولی با روحی بزرگ و اراده پولادین و اعتقادی راسخ به آرمانهایشان، هستی خود را در اخلاص گذاشتند.
وی با بیان اینکه باید آمریکا را در برابر افکار عمومی بین المللی پاسخگو کرد و نقاب حقوق بشری را از چهره خبیث آنها برداشت، خاطرنشان کرد: باید ذات حقیقی و شیطانی آنها را برای همگان عیان کرد. این مهم زمانی محقق خواهد شد که دستگاهها، نهادها و محاکم و مراجع ذیصلاح داخلی و بینالمللی به یک فهم مهم و درک مشترک از جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت که توسط نظام سلطه آمریکا در اقصان نقاط دنیا در گذشته و حال انجام گرفته و در حال انجام است، دست یابند.
در ادامه جلسه دادگاه، برادر شهید غواص محمدعلی سلاجقه گفت: امروز نزد دادگاه تظلمخواهی میکنم. برادرم در زمان شهادت ۱۶ سال داشت و در جبهه حاضر شد. برادرم حدود ۱۰ سال گمنام بود و پس از ۱۰ سال پیکرش در جزیره امالرصاص پیدا شد. برادرم با گردانی به جبهه رفت که مسئول آن شهید حاج قاسم سلیمانی بود و پیدا شدن پیکر وی هم در زمان مسئولیت شهید حاج قاسم سلیمانی بود. پدر و مادرم بعد از شهادت برادرم مشکلات زیادی از نظر روحی و روانی پیدا کردند.
برادر شهید غواص محمدعلی سلاجقه با ذکر دست نوشتههای نویسندگان آمریکایی درباره حمایت دولتمردان این کشور از رژیم بعث عراق در زمان جنگ تحمیلی گفت: پس از حذف نام عراق از لیست کشورهای حامی تروریست، ناگهان سیل اعتبارات از سوی بانک بینالمللی، صادرات و واردات و تضمین وامهای بینالمللی از سوی موسسات اعتبار بازرگانی به جانب بغداد روانه شد. سپس ریگان در آذر ۶۲ دونالد رامسفلد، نماینده خود را به بغداد فرستاد و خواهان گسترش پیوندهای فنی، نظامی و تجاری دو کشور شد و صدام حسین نیز از این پیشنهاد استقبال کرده است. از آنجاکه عراق برای حفظ منافع غرب با ایران میجنگید، آمریکا و برخی کشورهای غربی هر گونه کمک مالی و تسلیحاتی و تکنولوژیک خود به عراق انجام دادند تا مانع از پیروزی ایران در جنگ شوند.
این برادر شهید گفت: برادرم کوچکترین شهید غواص گردان ۴۰۸ لشگر ۴۱ ثارالله به فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی و شاگرد اول مدرسه بود.
قاضی پرسید: این شهید از چند سالگی به جبهه رفته است؟
برادر شهید سلاجقه گفت: برادرم از سن ۱۵ سالگی به جبهه رفت. ایشان در وصیتنامه خود نوشته که بر خودم واجب دانستم که به جبهه بروم و از امام و امت خودم دفاع کنم.
وی با تاکید بر اینکه آمریکاییها در هیچ دادگاه و محاکمه داخلی و بینالمللی مورد مواخذه قرار نگرفتند و همواره از تغییر و پیگیری حقوقی طفره رفتند، گفت: انتظار ما این است حداکثر محکومیت قانونی و بازدارنده برای دولت آمریکا صادر شود تا گوشهای از تعلمات روحی و روانی بنده و خانواده شهدای آسیب دیده ایران جبران شود.
در ادامه جلسه دادگاه، خواهر شهید غواص ابوبصیر گفت: پس از آنکه آثار ضعف و شکست در صفوف ارتش رژیم بعث نمایان شد، دولت آمریکا تصمیم گرفت به هر شکلی که میتواند از شکست رژیم بعث و پیروزی رزمندگان ایرانی جلوگیری به عمل آورد؛ لذا مقامات آمریکای مستکبر تصمیم گرفتند تمامی اخبار و اطلاعات مورد نیاز ارتش عراق از وضعیت جبههها و رزمندگان ایران اسلامی را در اختیار صدام قرار دهند. بدین ترتیب قراردادی بین ایالات متحده و عراق منعقد شد که دو طرف باید یکدیگر را از اطلاعاتی که درباره ایران داشتند مطلع میکردند. سازمان سیا نیز متعهد شده بود تعدادی از کارشناسان خود را به بغداد بفرستد تا در این زمینه رژیم بعث را یاری کنند.
وی افزود: آمریکا اطلاعات به دست آمده از آرایش نظامی رزمندگان ایرانی و مواضع آنها را که از طریق هواپیماهای اکتشافی پیشرفته آواکس فروخته شده به عربستان در اکتبر ۱۹۸۰ به دست میآورد، در اختیار رژیم صدام جنایتکار قرار میداد.
وی افزود: روزنامه واشنگتن پست در سال ۱۳۶۵ طی مقالهای فاش کرد که دولت آمریکا اطلاعات نظامی جمعآوری شده توسط ماهوارههای نظامی خود را در اختیار دولت عراق قرار میدهد تا عراق از آنها برای حمله با پایانههای نفتی، نیروگاهها و مراکز نیروهای ایرانی استفاده کند. مقامات آمریکایی نیز در مصاحبه با خبرگزاری رویترز این گزارش را تایید کردند.
وی افزود: نقش مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در حمایت از رژیم بعث عراق در جنگ تحمیلی بر کسی پوشیده نیست و مسئولیت حقوقی این دولت در برابر ملت ایران محرز است. آمریکاییها در هیچ دادگاه داخلی و بینالمللی مورد محاکمه قرار نگرفتند و همواره طفره رفتهاند. انتظار داریم حداکثر محکومیت قانونی و بازدارنده را برای آنها صادر کنید تا گوشهای از تألمات روحی و روانی خانوادههای شهدای آسیبدیده ایران جبران شود.
قاضی حسین زاده گفت: در جنگ بین ایران و رژیم بعث، ایران دست برتر را داشت و اگر کمک اطلاعاتی آمریکا نبود، ایران پیروز این جنگ بود. تحقیقات نشان میدهد در شهادت، شهدای غواص یکی از دلایل و علت اصلی لو رفتن عملیات، اطلاعاتی بوده که آمریکا به رژیم بعث داده است. کمک آمریکا به رژیم بعث براساس اقاریر مقامات آمریکایی است.
در ادامه جلسه دادگاه، دختر شهید غواص قربانی از استان اصفهان در جایگاه قرار گرفت و گفت: زمانی که پدرم به جبهه رفت ما ۶ فرزند بودیم. سال ۶۴ خبر مفقودالاثر شدن پدرم را به ما دادند. مادرم همیشه منتظر برگشت پدرم بود. زمانی که اسامی اسرا را از رادیو میخواندند ما گوش میدادیم که اسم پدرم از رادیو اعلام شود که یک روز اسم پدرم اعلام شد و ما جشن گرفتیم. زمانی که برای برگشت پدرم رفتیم به ما گفتند به اشتباه اسم پدرم در لیست اسرا قرار گرفته بود. نبود پدرم باعث مشکلات زیادی برای ما شده بود. پدرم هنوز از شهدای غواص مفقودالاثر است و پیکرش پیدا نشده است.
در ادامه، خواهر شهید غواص حسین انجم شعاع، گفت: برادرم علاقه شدیدی به حضور در جبهه داشت و به همین دلیل شناسنامه خود را تغییر داد تا به جبهه برود. زمانی که برادرم شهید شد، ۱۸ سال داشت. مادرم در سن ۳۵ سالگی اولین فرزندش را از دست داد و تنها کسی هم که توانست پیکر برادر شهیدم را شناسایی کند، مادرم بود. مادرم از روی زخمی که در پای برادرم به دلیل تمرینهای غواصی ایجاد شده بود، برادرم را شناسایی کرد.
این خواهر شهید گفت: مادرم همچنان مانند روز اول داغدار است. برادرم از ما خواسته بود بعد از شهادتش گریه نکنیم و جشن بگیریم. روز شهادت برادرم ۲۱ بهمنماه سال ۱۳۶۴ بود و هر سال روزهای ۲۱ و ۲۲ بهمنماه تمام کشور جشن برگزار میشود.
خواهر شهید غواص انجم شعاع گفت: پدر و مادر بنده در سن و سال کمی بودند که فرزند خود را از دست دادند و طبیعتا فوت برادرم در زندگیشان تاثیر داشت. پدرم در معدن کار میکرد و ۸ فرزند دیگر داشت که یکی از آنها نیز معلولیت داشت و ۷ سال قبل فوت کرد. حضور فرزندی که بتواند خانواده را از نظر مادی و معنوی پشتیبانی کند، قطعا موثر واقع میشد چرا که پدرم از نظر کاری کُند شده بود.
در ادامه جلسه دادگاه، نقدی وکیل خانواده شهدای غواص گفت: از دادگاه محترم درخواست دارم با لحاظ تمامی مقررات داخلی و بینالمللی و استناد به مستندات مطروحه در دادخواست ارائه شده، مسئولیت دولت آمریکا در حمایت از تحمیل ۸ سال جنگ و خونریزی به ملت ایران و قتل عام هزاران نفر از جوانان کشورمان و به ویژه ۱۷۵ نفر از شهدای غواص را احراز و نسبت به محکومیت همه خواندگان، اقدامات حقوقی مقتضی را به عمل آورد. انتظار داریم دادگاه محترم حداکثر محکومیت قانونی و بازدارنده را برای دولت آمریکا صادر کند.
قاضی حسین زاده در ادامه گفت: ابلاغیه مبنی بر حضور خواندگان به دولت خوانده ارسال و نسخه ثانی اعاده شده و براساس گزارش، خواندگان از تشکیل جلسه در روز جاری مطلع بودند و هیچ لایحهای به دادگاه ارسال نکردند. با عنایت به موازین حقوق بینالملل بشردوستانه و با توجه به کنوانسیون مخاصمات مسلحانه، واضح است اگر در قالب یک جنگ، تعدادی اسیر شوند، قطعا از حقوقی برخوردار میشوند. روشن است از لحاظ حقوقی بستن دست اسیر و متعاقبا تدفین نامبردگان به صورت زنده و به شهادت رساندن آنها، مغایرت صریح، واضح و بلامنازع با حقوق بینالملل بشر دوستانه دارد و از این جهت این را اقدامی تروریستی تلقی میکنیم کمااینکه امروز مشابه این اقدامات را در غزه میبینیم که در حال انجام است و این رفتار با شهدای غواص یک رفتار تروریستی بوده است.
وی گفت: براساس تحقیقات این دادگاه و مستندات ارائه شده توسط وکلای خواهان و جوابیههای استعلامات واصله، حمایتهای مالی، معنوی و لجستیکی و تسلیحاتی آمریکا از رژیم بعث عراق کاملا روشن و مسلم شده است و اقاریری که مقامات آمریکایی به صورت شفاهی و مکتوب متعاقبا اعلام کردند، مهر تاییدی بر این حمایت است و دادگاه معتقد به حمایت و تقویت تسبیب از باب کمکها به این رژیم علیه دولت و اتباع ایرانی است لذا این دولت را از حیث قانونی میتوانیم مسئول اعلام کنیم.
وی در پایان گفت: ظرف مدت ۵ روز ختم دادرسی اعلام و در مهلت قانونی رای مقتضی صادر میشود.
انتهای پیام