توصیه‌هایی برای تغذیه مناسب در شب یلدا

شب یلدا یا شب چله یکی از جشن‌های ایرانیان و بهانه ای برای جمع شدن خانواده‌ها در کنار هم است. این شب علاوه بر آداب و رسوم خاص، با مصرف خوراکی‌های متنوع همراه است. در ادامه برخی نکات تغذیه‌ای مربوط به این شب را به نقل از سیده پریسا موسویان، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز مرور می‌کنیم.

در شب یلدا باید همانند روزهای عادی، اصل تعادل و تنوع در رژیم غذایی رعایت و از پرخوری و زیاده روی در مصرف مواد غذایی پرهیز شود. در این شب به جای چیبس و پفک، از تنقلات سالم مانند میوه های خشک، آجیل و پفیلای خانگی استفاده کنیم.

اکثر شیرینی‌ها، به ویژه شیرینی‌های تر از انواع روغن‌های جامد تهیه می شود که حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس است و سبب افزایش چربی‌های بد خون می شود. بنابراین توصیه می شود در صورت خرید شیرینی، انواع غیر خامه‌ای با انداره کوچک را انتخاب کنیم.

در صورت خرید شکلات به جای شکلات‌های معمولی، شکلات های تلخ با خلوص بالای ۷۵ درصد را انتخاب کنیم.

توصیه می‌شود انواع آجیل ها به صورت خام و بدون نمک مصرف شود. انواع بو داده سرشار از نمک است که سبب افزایش فشارخون و ایجاد بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.

در مهمانی‌ها بیماران مبتلا به دیابت به جای شیرینی‌های خامه‌ای، مربایی، گز و سوهان،  بهتر است به صورت محدود از شیرینی‌های ساده با سایز کوچک استفاده کنند.

با توجه به اینکه میوه‌های خشک قند بالایی دارد، بهتر است بیماران مبتلا به دیابت برای جلوگیری از نوسان قند خون از میوه‌های تازه و کم شیرین استفاده کنند.

در این شب در صورت امکان به جای مصرف پلوی ساده، از پلوهای مخلوط با سبزی‌ها مثل سبزی پلو یا شوید پلو استفاده کنیم.

در مهمانی‌ها به جای مصرف نوشابه‌های گازدار از نوشیدن‌ های طبیعی پاستوریزه و کم نمک چون دوغ استفاده کنیم.

مراقب کودکان باشیم تا مصرف تنقلات، شیرینی و شکلات در شب یلدا، باعث حذف وعده اصلی غذایی آنان نشود.

راهنمای خرید آجیل شب یلدا

نخستین نکته درباره خرید آجیل، خرید از  فروشگاه های معتبر و انتخاب اجناس با کیفیت مناسب و تازه است.

تا حد امکان از خرید آجیل‌های رنگ شده خودداری کنیم. این آجیل‌ها اغلب با رنگ‌های غیرمجاز و غیرخوراکی رنگ می‌شود که ممکن است حساسیت‌زا باشد.

هنگام خرید آجیل به تازگی آن توجه داشته باشیم. به هیچ وجه نباید بو یا طعم کهنگی، کپک زدگی و ترشیدگی بدهد.

اغلب مغزها قربانی کپک‌ها و قارچ‌های سمی‌ می‌شود که ماده‌ای سرطان‌زا موسوم به «آفلاتوکسین» را ترشح می‌کند؛ بنابراین به جای محصولات باز و فله‌ای، آجیل‌های بسته‌بندی شده و مرغوب خریداری کنیم.

اگر در آجیل حفره مشاهده شد، آن آجیل می‌تواند کهنه و فاقد کیفیت باشد.

برای نگه‌داری و مصرف آجیل‌های باقی مانده در روزهای بعد، بهتر است آجیل را درون ظرف‌های دربسته و در محلی خشک و خنک نگه‌داری کنیم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۸ آذر ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۴
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1403092820678
  • خبرنگار :