تحقق رشد ۱۳ درصدی بخش معدن در سایه چالش‌های مطالعات اکتشافی در کشور

رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر، با اشاره به تاکید قانون برنامه هفتم برای رشد ۱۳ درصدی بخش معدن گفت: این در حالی است که در این صنعت با چالش‌هایی چون عمق کم اکتشافات و عدم دسترسی به زمین و نبود سامانه یکپارچه علوم زمین مواجه است.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر حامد ملا داودی در بیست و هفتمین همایش ملی انجمن زمین شناسی ایران، با بیان اینکه این همایش با همکاری انجمن زمین شناسی و دانشکده مهندسی معدن برگزار شد، افزود: برگزاری این همایش علی رغم تعطیلی کشور ضرورت توجه به این حوزه و اهمیت علوم زمین در فعالیت‌های معدنی را نشان می‌دهد.

ملا داودی اظهار کرد: علوم زمین به عنوان زنجیره اول معدن کاری شامل ، شناسایی ، پی جویی؛ اکتشاف مقدماتی و تفصیلی می‌شود و در بستر همه فعالیت‌های معدن کاری و مطالعات حین اجرا، به این علوم نیاز داریم.

رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطر نشان کرد: امروزه شاهد رشد و شکوفایی بیش از پیش معدن کاری هستیم به گونه ای که امروز محصولات و صنایع معدنی علاوه بر تامین نیازهای صنایع داخلی، نقش عمده ای در صادرات غیر نفتی کشور نیز ایفا می‌کند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر قانون برنامه هفتم توسعه، با در نظر گرفتن رشد ۸ درصدی اقتصاد و رشد ۱۳ درصدی بخش معدن که نسبت به بخش های دیگر اقتصاد، نقش پر رنگتری دارد، نقش مهم‌تری ایفا می کند که نشان دهنده افق روشن‌تر معدن به ویژه با شعار راهبردی «معدن به جای نفت» است.

وی معدن کاری و بهره برداری از معادن بدون توجه به سرمایه گذاری لازم در ابتدای زنجیره که شامل اکتشاف و مطالعات زمین شناسی و علوم زمین است، پایدار و مستمر نخواهد بود، ادامه داد: یکی از مسایل جدی امروز کشور، اکتشافات و مطالعات اکتشافی و علوم زمین است که باید به صورت جدی به آن توجه شود. عمق متوسط اکتشافات در ایران نسبت به عمق جهانی بسیار کم است و این یکی از چالش‌هایی است که با آن مواجهیم چرا که مطالعات شناسایی و پی جویی و اکتشافات مقدماتی با ریسک و هزینه های بالایی همراه است و این بخش نیاز به حمایت‌های دولتی دارد.

رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه این مطالعات معدن کاری در دنیا بر عهده دولت ها است اظهار کرد: متاسفانه بر اساس شنیده‌ها، سهم این مطالعات از حقوق دولتی اخذ شده از معادن تامین نمی شود که این امر باعث تضعیف سازمان زمین شناسی کشور نیز شده است.

ملا داودی عدم یکپارچگی سامانه های علوم زمین را از دیگر چالش های این حوزه نام برد و یادآور شد: در کشور سازمان ها و دستگاه های مختلف از وزارت نفت تا سازمان های بزرگ و کوچک در بخش دولتی و خصولتی و خصوصی در اکتشاف مشغول هستند ولی متاسفانه هنوز یک سامانه یکپارچه که بتواند اطلاعات را به صورت یکپارچه گردآوری کند و در اختیار متقاضیان قرار دهد، نداریم که ضعف دیگر ما در این حوزه به شمار می‌رود.

وی افزود: یکی دیگر از مشکلات معدن کاری کشور، دسترسی به زمین جهت انجام مطالعات اکتشافی است. برای گرفتن استعلامات، علاوه بر سازمان های محیط زیست، منابع طبیعی، انرژی اتمی و سایر بخش ها در استعلامات ما باید به آنها مراجعه کنیم. اینها مشکلاتی است که در مسیر انجام مطالعات معدن و زمین شناسی روبرو هستیم و در این نشست با تبادل نظرات راهی برای توسعه کشور ارائه دهیم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۸ آذر ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۵
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1403092820529
  • خبرنگار : 71567