اهمیت مقدار و ترکیب غذا در افراد دیابتی

شاید شما هم شنیده باشید که دیابت به عنوان بیماری خاموش قرن است و نشانه‌هایی خاموش در بدن دارد و وقتی متوجه این بیماری می شویم که کار از کار گذشته است؛ البته نوع یک آن غیر قابل پیشگیری است، اما نوع ۲ آن به طور مستقیم با سبک زندگی مردم جامعه در ارتباط است و در این میان چاقی، تغذیه نامناسب و عدم انجام فعالیت بدنی در ابتلا به این نوع  دیابت دارای اهمیت است.

محمد صفریان، متخصص تغذیه، در همین زمینه در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه تغذیه افراد دیابتی باید به گونه‌ای باشد که کنترل قند در آن‌ها بهتر صورت گیرد تا عوارض ناشی از دیابت برای آنان کاهش‌یابد، گفت: این افراد، هم باید در خوردن و هم در زندگی شان، سبک خاصی را رعایت کنند.

لزوم رعایت قناعت در خوردن در افراد دیابتی

این  متخصص تغذیه افزود: افراد دیابتی که وزنشان بالا نیست، باید همه غذها را به اندازه بخورند؛ البته بهتر است در مجموع ۷ تا ۱۰ درصد کمتر از حد نیاز بخورند تا دریافت قندشان حساب شده‌تر باشد زیرا فقط غذاهای شیرین نیستند که قند را بالا می برند، بلکه میزان بالای کالری دریافتی نیز منجر به افزایش قند می‌شود.

وی تاکید کرد: این افراد علاوه براینکه باید قناعت در خوردن داشته‌باشند و مقدار غذای مصرفی‌شان حساب شده‌باشد، ترکیب غذای آنان نیز دارای اهمیت است و مصرف غذاهای سالم به آن‌ها توصیه می‌شود.

صفریان بیان کرد: افراد مبتلا به دیابت باید غذاهای شیرین و چرب کم‌تر بخورند، از چربی‌ها کم‌تراستفاده کنند و روغن های سالم از جمله روغن کنجد و زیتون را  در موارد مختلف مختلف پخت غذا، خوردن خام و ... مورد مصرف قراردهند .

وی ادامه داد: خوردن غذاهای سالم هم از نظر ترکیب و با قناعت در سبک تغذیه افراد دیابتی مهم است؛ همچنین این افراد در سبک زندگی خود باید مقید به رعایت نظم در غذا خوردن باشند.

این متخصص تغذیه افزود: بی‌نظمی در غذا خوردن به طوری‌که تعداد وعده‌ها کم باشد و گاهی وعده نهار را ساعت ۲ مصرف کند و گاهی ساعت ۶ عصر و از صبح هیچ چیزی نخورده باشند و بعد از ظهر یک باره قصد خوردن نهار داشته باشند، برای همه افراد سبک تغذیه نامناسبی است، اما برای افراد دیابتی نامناسب‌تر است و آنان باید به وعده‌های اصلی و میان وعده خود نظم بدهند.

 اهمیت کنترل وزن، استرس، ورزش و فعالیت بدنی

این دکترای تخصصی علوم تغذیه با اشاره به اینکه در این افراد کنترل وزن دارای اهمیت است، گفت: افراد چاق باید برای کنترل وزن خود اقدام کنند و مسئله دیگری که در مورد دیابتی‌ها حائز اهمیت است، کنترل استرس‌ها است.

وی با تاکید براینکه این افراد باید از انواع استرس‌های روانی، استرس‌های متابولیک و استرس‌های جسمی پرهیز کنند، خاطرنشان کرد: استرس در افزایش قندخون و افزایش عوارض دیابت بسیار اثر دارد و ممکن است یک فرد معمولی دربرابر استرس خیلی دچارعارضه‌ای نشود که البته می‌شود، اما فرد دیابتی ممکن است با یک استرس سکته قلبی کند یا با عوارض جدی دیگری مواجه شود، از این رو پرهیز از استرس بسیار مهم است .

صفریان با تاکید براینکه فرد دیابتی باید زندگی فعالی داشته باشد به طوری که باید فعالیت بدنی‌اش زیاد باشد، گفت: این افراد علاوه بر برنامه ورزش، باید پیاده روی انجام دهند، زندگی فعالی داشته باشند، مسیرهای کاری خود را پیاده بروند، کمتر از ماشین استفاده کنند و فعالیت بدنی به انواع مختلف داشته باشند. 

وی با بیان اینکه علاوه برفعالیت بدنی مناسب، انجام فعالیت‌های ورزشی مناسب و منظم نیز برای دیابتی‌ها بسیار مهم است، تصریح کرد: در این افراد، در کنار رژیم غذایی، وزش دارای اهمیت است، اما در کسانی که کنترل قندشان مناسب نیست، ورزش می‌تواند آسیب‌زا باشد لذا باید اول قند خود را کنترل کنند و سپس به دنبال فعالیت ورزشی بروند.

صفریان با اشاره به لزوم کنترل قند قبل از انجام فعالیت، اظهار کرد: با کنترل قند، تداوم فعالیت ورزشی ملایم می‌تواند کنترل قند را پایدارتر کرده و به کاهش عوارض ناشی از دیابت کمک کند.

توصیه‌های تغذیه‌ای برای دیابتی‌ها

این دکترای تخصصی علوم تغذیه یادآور شد: دیابتی‌ها از مواد نشاسته‌ای پیچیده به جای مواد ساده استفاده کنند و استفاده از نان‌های سبوس‌دار و کامل و موادی که ضریب جذب قند آنها بالا نیست به این افراد توصیه می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه براینکه دیابتی‌ها باید از غذایی استفاده کنند که ضریب جذب قندش بالا نباشد، مقدار قند هم نباید بالا باشد، اما می‌بینیم دیابتی‌ها با این اشتباه که قند خرما سالم‌تر از قند معمولی است و استفاده از آن  برای آنها  مشکلی ندارد فکر می‌کنند می‌توانند هر وقت دلشان خواست خرما بخورند، اما این طور نیست، زیرا مقدار استفاده از قند در افراد دیابتی، از نوع آن مهم‌تر است؛ بنابراین باید به مقدار قند مصرفی اهمیت بدهند.

صفریان افزود: یک رطب با سایز معمولی، ۷ یا ۸ گرم قند دارد در حالی که یک حبه قند معمولی ۱.۳ گرم قند دارد و اگر قرار است دیابتی‌ها یک چیز شیرین مثل خرما با چای بخورند همان بهتر که یک حبه قند را که قند کمتری دارد، بخورند.

وی با توصیه به اینکه افراد دیابتی به جای خرما و قند و ... از  قندهای  رژیمی استفاده کنند، اظهار کرد: گرچه میزان جذب و فرآوری شدن غذاهای نشاسته‌ای مهم است و هر چه بیشتر فرآوری شده باشند، برای افراد دیابتی بدتر است اما مقدار قند در موادغذایی هم اهمیت دارد و باید به آن توجه شود.

این متخصص تغذیه و استاد دانشگاه بیان کرد: دیابتی‌ها باید مراقبت‌هایی در خصوص بهداشت پا و انگشتان و چین‌های بدن که ممکن است در آنها ضایعات قارچی ایجادشود داشته باشند، همچنین با توجه به ضعف ایمنی و التهاب در بدن، ممکن است برای آنها مشکلاتی ایجاد کند، لذا رعایت بهداشت دهان و دندان، سیگار نکشیدن و فعال بودن توصیه می شود.

تغذیه سالم عامل کاهش ابتلا به دیابت

این متخصص تغذیه و استاد دانشگاه با بیان اینکه تغذیه سالم در میزان ابتلا به دیابت بسیار تاثیرگذار است، گفت: در جوامعی که افراد رژیم غذایی سالم دارند و کمتر از چربی‌های سوخته، فست فودها  و قندهای ساده استفاده می‌کنند و فعالیت بدنی دارند، شیوع دیابت بسیار پایین‌تر است، البته در دیابت تیپ ۲ عامل وراثت خیلی مهم است اما تغذیه هم اهمیت خاصی دارد و باید به این موضوع توجه شود.

وی با اظهار تاسف از اینکه خانواده‌ها به سمت تغذیه ناسالم سوق یافته اند، اظهارکرد: در شرایط فعلی، فست فودها مثل قارچ در هر کوچه و خیابان روئیده اند و البته خانواده و افراد جامعه هم  با علاقه از آنها استقبال می‌کنند، اما روغن‌های سوخته و نمک و چربی که در این فست فودها وجود دارد و استفاده از مواد غذایی فرآوری شده، غذاهای ناسالمی هستند که خانواده‌ها به آن زیاد رو می‌آورند، هرچند در غذاهای سنتی هم مشکلاتی هست و استفاده از روغن در آنها زیاد است و یا سرخ کردنی و ... هستند، اما غذاهایی که در خانه پخته می‌شود، قطعا سالم‌تر از غذاهای بیرونی و فست فودی هستند.

صفریان اعلام کرد: در بین برخی فست فودها هم می‌توان غذای سالمی پیدا کرد، البته اگر فست فودها استانداردها را رعایت کنند این قابلیت را  دارند که غذاهای مضر را حذف کنند و غذاهای مفید را تهیه کنند و از ضررهای ناشی از فست فودهای ناسالم بکاهند.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۴ آبان ۱۴۰۳ / ۱۰:۲۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082417802
  • خبرنگار : 50664