بیتالله اکبریمقدم در گفتوگو با ایسنا در خصوص مطالبات فعالان اقتصادی از رئیس جمهور اظهار کرد: کشوری میتواند به آینده امیدوار باشد که خود را مقابل شوکها مقاوم کرده باشد و اقتصادی در مقابل شوک مقاوم است که یک اقتصاد متکی بر کارگزاران اقتصادی غیردولتی باشد یعنی بخش خصوصی درآمد، اشتغال و دانش ایجاد کند و دولت فقط حمایت کننده باشد نه اینکه کار دولت اشتغالزایی، کنترل تورم، تولید و صادرات باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر دولت در همه موارد اقتصاد دخالت کرد آن اقتصاد ناپایدار، موقتی و کوتاه مدت است و در مقابل شوکها هیچ مصونیتی ندارد و ما از رئیس جمهور درخواست داریم که دولت در اقتصاد نقش حمایتی داشته باشد نه نقش دخالتی.
دولت نباید در بورس دخالت کند
اکبری مقدم تصریح کرد: دولت باید نقش خود را به شکل شفاف مشخص کند نه اینکه خودش صادرکننده و واردکننده باشد، اصلاً نیاز نیست دولت در بورس دخالت کند بورس کاملاً خصوصی است وقتی دولت بخواهد برای تأمین مالی در بورس دخالت کند بورس فضایی پر ریسک برای فعالان اقتصادی و شرکتهای که امید به تأمین مالی از بورس دارند، خواهد شد.
وی افزود: در بخش تولید هم دولت باید برای بخش خصوصی فضای مناسب فراهم کند البته سیاستهای خارجی دولت در این امر نقش بسیار مهمی دارد چراکه برای ما واردات مواد اولیه از کشورهای توسعه یافته مهم است البته واردات مواد اولیه از کشورهای منطقه هم مهم هستند چراکه ما نیاز به تکنولوژی و دانشی داریم که در اختیار این کشورهاست.
این استاد دانشگاه بیان کرد: همه ما به هم نیاز داریم اما چون کشورهای توسعه یافته پیشرفت کردهاند و میدانند چطور صنعت را رشد دهند نیاز به دانش فنی آنان داریم و باید سعی کنیم سیاستهای خارجی ما به گونهای باشد که بخش دانش فنی به تولید داخلی کمک کند البته ملاحضات سیاسی با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم نیز بسیار مهم است.
وعده کاهش تورم مساوی با افزایش تورم
اکبری مقدم در ادامه خاطرنشان کرد: هر چه دولت خود را کوچکتر کند اقتصاد در شرایط بهتری قرار میگیرد اگر دولت وعده کاهش تورم بدهد مطمئن باشید تورم افزایش پیدا خواهد کرد. اگر دولت بخواهد جلودار تورم باشد حتماً بیکاری هم افزایش پیدا خواهد کرد چراکه دولت نمیتواند بدون هزینه تورم را کاهش دهد، هزینه کاهش تورم افزایش بیکاری است و هیچ فردی اینکه بیکار باشد اما اجناس ارزان باشد را نمیپسندد بلکه کار داشته باشد اما اجناس گران باشد برایش قابل قبولتر است.
وی عنوان کرد: بنابراین مردم هزینه بیکار شدن در برابر تورم را دوست ندارند پس اگر دولت میخواهد جلوی تورم را بگیرد باید از سیاستهای غیرمتعارف اقتصادی استفاده کند نه سیاستهای متعارف همچون سیاست پولی و مالی که معمولترین آن سیاست پولی است و عموماً دولت سعی میکند با کنترل حجم پول، نرخ بهره و کنترل ارزی به صورت موقت جلوی تورم را بگیرد و شوآف کاهش تورم را نشان دهد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دولت اگر میخواهد اشتغال ایجاد کند باید سیاستهای حمایتی داشته باشد، بخش خصوصی را آزاد بگذارد و مردم را توجیه کند که در کوتاه مدت نباید به دنبال حل مشکل باشند چراکه اگر با مردم صحبت کنند مردم هم درک، تحمل و تلاش خواهند کرد تا با ایجاد اشتغال و تولید، تورم کاهش پیدا کند.
وی گفت: مقام معظم رهبری هر ساله شعاری در نظر میگیرند که بسیار دقیق است و مشارکت مردم در تولید که در شعار سال جاری عنوان شده است یعنی اینکه دولت تولید کننده نباشد مردم تولید کننده و دولت حامی باشند و در این موضوع نقش سیاستهای مالیاتی، یارانهای و سیاستهای خارجی و بازار پول دولت مطرح است.
دولت بانکها را به جان مردم نیندازد
اکبری مقدم ادامه داد: دولت نباید بانکها را به جان مردم بیندازد چراکه بانکها واسطههای مالی و پولی هستند و نباید به فکر سودآوری خودشان باشند، متأسفانه امروز بانکها نقش واسطهگری در فروش اقساطی را اجرا میکنند و به دلیل فرار از تورم موضوع خرید اقساطی آنقدر شکل و قیافه توجیه داری پیدا کرده که همه به دنبال تأمین مالی از طریق بانکها برای رساندن اجناس قسطی به دست مردم هستند.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار است تولید کنند قسطی بفروشد باید خودش تأمین مالی کند نه اینکه از طریق بانکها این کارها صورت گیرد و متأسفانه این فضا به طوری گسترده شده که دولت هم از آن حمایت میکند و باید این روند اصلاح شود و دولت به تولید بپردازد نه به فروش، ضمن اینکه با وجود تحریمها به تولیدکنندههای ایرانی تکیه شده و تولید خوشبختانه در ایران افزایش یافته البته نباید نقش واردکنندههایی که کالاها را به صورت کامل از چین وارد میکنند نادیده گرفت.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: باید با سیاستهای تنبیهی و تشویقی به مردم میدان داده شود، دولت نباید به مالیات نگاه درآمدی داشته باشد و برای تحقق شعار سال باید نقش خود را به صورت شفاف مشخص کند.
وی گفت: هزینهها باید بررسی شود تا دولت دریابد دلیل کسری بودجه چیست، کسری بودجه اگر ناشی از نقش غیرفعال دولت باشد فاجعه است اما اگر کسری بودجه ناشی از نقش فعال دولت است یعنی به عنوان یک سیاست برای اینکه رشد اقتصادی ایجاد کند و یا بیکاری را کاهش دهد با کسری بودجه مواجه است که در این صورت میتواند به راههای تأمین مالی فکر کند، در این شرایط استقراض از مردم و چاپ پول توجیه خواهد داشت.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین تصریح کرد: متأسفانه کسری بودجههایی که در ایران وجود دارد ناشی از نقش غیرفعال دولت است به طوری که انگار جبر در کسری بودجه وجود دارد و در این راستا دولت باید هزینههای خود را به طوری مدیریت کند که چنین کسریهایی به وجود نیاید. سرمایهگذار جایی سرمایهگذاری میکند که احساس امنیت کند و اکنون نیز احساس امنیت با شاخصهایی تعریف میشود که مؤسسات بینالمللی خصوصی محاسبه و اعلام میکنند بنابراین اینکه بخواهیم خودمان را جدا از دنیا ببینیم امکانپذیر نخواهد بود.
وی بیان کرد: دولت باید فکر کند چه کاری نیاز است انجام دهد که مؤسسات خصوصی که شاخصهای امنیت را برای سرمایهگذاران اعلام میکنند سرمایهگذاری در کشور ما را مثبت اعلام کنند.
اکبری مقدم در پایان اظهار کرد: کاهش ارزش پول یک معلول است و علت نیست و اینکه پول ملی ما کاهش پیدا کرده به این دلیل است که دنیا خواستار پول ملی ما نیست و هر چقدر که میل به پول ما کمتر شود ارزش آن نیز کاهش خواهد یافت چراکه ارزش پول همچون عرضه و تقاضا است و باید فضا طوری مدیریت شود که سرمایهگذار خارجی با پول ما سرمایهگذاری کند، توریست وارد کشور شود و هزینههای توریستی صورت گیرد و یا بازار سرمایه ما آنقدر رشد کند که سهام شرکتهای ایرانی خریداری شود بنابراین باید اقداماتی صورت گیرد که تقاضا برای پول ما رشد پیدا کند.
انتهای پیام