یک متخصص بیماری‌های دهان:

جرم‌گیری دندان ضرر ندارد

 یک متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت گفت: معمولا اولین جمله‌ای که مردم در مورد جرم گیری دندان می‌گویند این است که جرم گیری برای دندان و مینای آن ضرر دارد؛ در صورتی که این تصور علمی نیست.

دکتر عذرا محیطی در گفت و گو با ایسنا درباره بیماری‌ لثه اظهار کرد: بیماری لثه درصد شیوع بالایی در جامعه دارد و حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از افراد جامعه ممکن است به نحوی درگیر بیماری لثه بوده و حتی از وجود این بیماری مطلع نباشند.

وی افزود: از آنجایی که درگیری لثه‌ با بسیاری از بیماری‌ها علائم مشترک دارد، ممکن است خود یکی از علائم بیماری دیگری باشد یا اینکه علائم آن بیماری را شدیدتر کند. از این رو کنترل بیماری لثه علاوه بر اینکه بهداشت و سلامت دهان را افزایش می‌دهد، منجر به کنترل و درمان سایر بیماری‌ها در فرد می‌شود.

محیطی ادامه داد: یکی از این بیماری‌ها دیابت است که در افراد مبتلا به آن درگیری و بیماری‌های لثه افزایش پیدا می‌کند. از این رو کنترل بیماری‌های لثه علاوه بر اینکه باعث حفظ سلامت دهان و دندان می‌شود به کنترل دیابت کمک می‌کند.

وی بیان کرد: بیمارهای لثه بر اساس مدت زمان وجود بیماری در دهان به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می‌شود. بعضی مواقع علاوه بر اینکه درگیری لثه ناشی از جرم و پلاک روی سطح دندان است؛ بعضی از بیماری‌ها هم ممکن است باعث درگیری لثه شوند. یعنی فرد به دلیل ابتلا به بیماری دیگر علائم لثه‌ای نشان می‌دهد و بیماری لثه می‌تواند نشان دهنده اولین علامت آن بیماری باشد. برای همین مهم است که دندانپزشکان به علائم لثه‌ای در تشخیص بیماری‌ها باید دقت کنند. به عنوان مثال به غیر از دیابت در بیماری‌های قلبی عروقی و نیز بیماری‌های خود ایمنی مثل لوپوس و لیکن پلان می‌توانیم درگیری لثه را بینیم و جزء اولین علائم آن باشد.

این متخصص در ادامه با اشاره به سن شیوع بیماری لثه افزود: بیماری‌های حاد لثه در سنین کم و از سن ۲۰ سالگی به بعد شروع می‌شود که معمولا ژنتیکی است و ابتلای خانوادگی در آن دیده می‌شود. افرادی که بیماری‌های لثه‌ای در خانواده شان از سن کم شیوع پیدا کرده، با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان، احتمال اینکه از سن پایین بیماری لثه‌ای داشته باشند، وجود دارد.

محیطی ادامه داد: در مورد بیماری‌های مزمن لثه‌ای شروع علائم آن بیشتر در افراد میانسال دیده می‌شود، مگر اینکه علائم تشدید کننده به دلیل ابتلا به بیماری‌های دیگر همراه بیمار باشد. ولی وجود ریز فاکتورهای ابتلا به بیماری‌های لثه مثل بهداشت ضعیف و مصرف دخانیات می‌تواند سن شیوع را کمتر و پیشرفت بیماری را بیشتر کند.

این پزشک درباره پیامدهای عدم درمان و پیگیری بیماری لثه یادآور شد: معمولا شروع بیماری لثه در حد لثه است، اما چنانچه درمان نشود و این التهاب از سطح لثه و بافت نرم به سطح استخوان پشتیبان دندان پیشرفت کند، باعث تحلیل استخوان خواهد شد. متاسفانه چنانچه تحلیل استخوانی اتفاق بیافتد، برگشت ناپذیر بوده و هیچ درمانی ندارد. چون ارتفاع استخوان در فک‌ها خیلی محدود است و تحلیل آن عوارض برگشت ناپذیری داشته و نهایتا منجر به از دست دادن دندان و کم شدن ارتفاع استخوان می‌شود و به دنبال این اتفاق فرد برای جای گذاری دندان و یا ایمپلنت دچار مشکل می‌شوند.

وی در مورد ضرورت توجه به بهداشت دهان و دندان گفت: در درجه اول اطلاع رسانی و آگاهی از طریق رسانه‌های گروهی از اهمیت زیادی برخوردار است تا مردم بدانند که بیماری‌های لثه فقط منحصر به دهان نیست و ارتباط آن با سایر بیماری‌ها حتما باید به مردم گوشزد شود. دوم اینکه مردم باید آگاه باشند که کنترل بیماری لثه‌ای به بهبود بیماری زمینه‌ای هم کمک می‌کند، اما عدم کنترل آن علاوه بر آسیبی که به بافت استخوان می‌زند، باعث تجمع میکروب‌ها در دهان شده و این میکروب‌ها از طریق بلع می‌تواند وارد قسمت‌هایی دیگر بدن شده و مشکلات شدیدتری را برای بیمار ایجاد کند.

متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت در مورد جرم گیری دندان اظهار کرد: درمان اصلی برای بیماران لثه شامل آموزش رعایت بهداشت دهان و دوم جرم گیری بالا و زیر لثه‌ای است. معمولا اولین جمله‌ای که مردم در مورد جرم گیری دندان می‌گویند این است که جرم گیری برای دندان و مینای آن ضرر دارد؛ در صورتی که این تصور علمی نیست و ابزارهایی که برای جرمگیری استفاده می‌شود با آب کار می‌کند و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌کند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: جرمی که در دندان می‌ماند، منبعی از میکروب‌ها است که یک کلونی میکروبی را در دهان ایجاد می‌کند و علاوه بر آسیب به لثه و استخوان برای سایر اعضای بدن مثل قلب و عروق هم مشکل ساز است.

این متخصص در ادامه در مورد کامپوزیت و لمینت گفت: کامپوزیت و لمینت درمان‌هایی هستند که امروزه خیلی متداول شده و زمانی که توسط افراد غیرحرفه‌ای انجام شود معمولا به خوبی هم صورت نمی‌گیرد و کار به فضای لثه تجاوز کرده و محلی برای تجمع جرم و پلاک می‌شود. در این شرایط وقتی بیمار نتواند این قسمت‌ها را تمیز کند، عامل خارجی برای تجمع جرم شده و وقتی جرم ایجاد می‌شود، لثه ملتهب شده و رنگ لثه از حالت صورتی به قرمز تغییر پیدا می‌کند و نهایتا منجر به تحلیل استخوان می‌شود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ / ۰۹:۰۲
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1403082115188
  • خبرنگار : 50622