با آغاز فصول سرد سال، اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از پیش نمایان میشود. در این دوره، کاهش دما و افزایش شیوع بیماریهای تنفسی، افراد را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد. بنابراین، توجه به نوع مواد غذایی مصرفی و انتخاب گزینههای سالم میتواند نقش حیاتی در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها داشته باشد. غذاهایی که سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند، میتوانند به افزایش مقاومت بدن کمک کنند. مصرف میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل، پروتئینهای با کیفیت و نوشیدنیهای گرم از جمله راهکارهای تغذیهای موثر برای تقویت سیستم ایمنی در این فصل هستند. در این راستا ایسنا با مصاحبه با یک کارشناس تغذیه به بررسی نقش مواد غذایی مختلف در تقویت سیستم ایمنی و ارائه نکات عملی برای تغذیه سالم در فصل سرما میپردازد.
آراز محمد قرنجیکنژاد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه با خشک شدن آب و هوا و افزایش اختلاف دمای شبانه و روزانه رطوبت هوا کاهش پیدا میکند، اظهار کرد: خشکی هوا و کاهش رطوبت یکی از عوامل مهم سرماخوردگی افراد در این فصول است.
وی با اشاره به اینکه در اکثر خانهها از بخاری گازی برای گرمایش منازل استفاده میشود، اذعان کرد: استفاده از بخاری گازی بدون کنترل رطوبت فضای خانه و اتاق خوابها سبب ایجاد حساسیتهایی برای سیستم تنفسی و کاهش آب بدن در افراد میشود.
کاهش آب بدن یکی از عوامل تضعیف سیستم ایمنی
کارشناس تغذیه با بیان اینکه کاهش آب بدن سبب تضعیف سیستم ایمنی خواهد شد، خاطرنشان کرد: در بزرگسالان حدود ۶۰ الی ۶۵ درصد بدن را آب تشکیل داده است و در کودکان و خردسالان این میزان گاهاً به ۷۰ درصد بیشتر نیز میرسد.
قرنجیکنژاد با اشاره به اینکه کاهش آب بدن سبب میشود افراد در معرض بیماریهای عفونی، میکروبی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و حتی بیماریهای آلرژیک مثل آسم آلرژی قرار گیرند، تأکید کرد: یکی از کارهای مهم در این فصل برای پیشگیری از چنین بیماریهایی داشتن تغذیه مناسب و حفظ درصد مایعات بدن در حالت نرمال است.
وی مصرف شیر با مصلحاتش را برای کودکان و بزرگسالان در این فصل از ملزومات برشمرد و گفت: خوردن یک الی دو لیوان شیر جوشیده مخلوط با نصف قاشق مرباخوری دارچین و زنجفیل به همراه عسل یا خرما یکی از راههای تقویت سیستم ایمنی در فصول سرما میباشد.
کارشناس تغذیه مصرف انواع و اقسام سوپها و آشها را از دیگر تغذیههای مناسب این فصول دانست و ادامه داد: یکی از شرطهای داشتن یک سوپ مناسب برای فصل سرما استفاده از ادویهجاتی مانند زنجفیل، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه است که طبع گرمی را به سوپ میدهند.
قرنجیکنژاد در خصوص مصرف لبنیات که در طب سنتی به عنوان غذاهای سرد ازش یاد میشود، خاطرنشان کرد: این مواد حتماً باید با مصلحاتشان مصرف بشوند؛ همچنین مصرف ماست با نعنا، پونه و آویشن فراوان میتواند باعث پیشگیری از سرماخوردگی شود.
مصرف دوغ در فصول سرد سال قدغن است
وی با بیان اینکه مصرف دوغ به هیچ عنوان در فصلهای پاییز و زمستان توصیه نمیشود، ادامه داد: در این فصول بدن نیاز به مواد غذایی گرم و مغذی دارد تا سبب نرمال نگه داشتن و حتی افزایش دمای داخلی بدن شود.
کارشناس تغذیه پرهیز استفاده از مایعات در کنار غذاهای خشک را از دیگر عوامل تقویت سیستم ایمنی بدن در کودکان و بزرگسالان برشمرد و توضیح داد: هنگام سرو ناهار و شام نباید از نوشیدنیهایی مثل نوشابه، دوغ و آبمیوههای دیگر استفاده شود.
قرنجیکنژاد با اشاره به اینکه گرسنگیهای طولانی مدت برای کودکان به دلیل داشتن معده کوچک در این فصل مضر است، تصریح کرد: فرزندان به خصوص خردسالانی که به مهدکودک میروند حتماً باید از میان وعدههای مغذی چون آجیل، نان، قلات و نان سبوس دار تغذیه کنند.
وی با بیان اینکه پرهیز از غذاهای سرد و محرک در این فصل برای پیشگیری از سرماخوردگی خیلی کمککننده است، ادامه داد: مصرف غذاهایی که با دمای بیش از حد معمول سرخ شدهاند یکی دیگر از عوامل آسیب به گلو و تشدید سرماخوردگی و گلو درد است.
کارشناس تغذیه با بیان اینکه طبخ ماهی به صورت سرخ شده در فصل پاییز و زمستان توصیه نمیشود، توضیح داد: طبخ ماهی در فصول سرما به صورت بخارپز، آبپز و یا هواپز به همراه مصرف یک عدد خرما و گردو در کنار آن توصیه میشود.
نوشیدنی معجزه آسا در فصل سرما
قرنجیک نژاد یکی از نوشیدنیهای بسیار مفید در این فصل را مخلوط آب جوشیده ولرم با عسل و آبلیمو معرفی کرد و گفت: این ترکیب با داشتن خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛ عسل به عنوان یک شیرینکننده طبیعی، انرژی لازم و آبلیمو نیز ویتأمین C مورد نیاز بدن را تأمین میکند.
وی مصرف گلاب در نوشیدنیها را برای افرادی که در آستانه سرماخوردگی هستند محرک و مضر دانست و ادامه داد: گلاب ممکن است باعث تشدید علائم آلرژیک و تنفسی شود و حتی در برخی افراد ایجاد حساسیت کند؛ همچنین این ماده با داشتن قدرت رقیقکنندگی ممکن است در شرایط سرماخوردگی، باعث تشدید احساس ضعف یا خستگی شود.
کارشناس تغذیه یکی دیگر از راههای تقویت سیستم ایمنی بدن را استفاده از سبزیجات تازه در کنار غذا و مصرف گروههای غذایی که دارای ویتأمین سی هستند عنوان کرد و گفت: استفاده از مرکبات مانند پرتقال، لیمو و کیوی میتواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک کند. همچنین، سبزیجاتی مانند فلفل دلمهای، بروکلی و سبزیجات برگدار نیز سرشار از ویتأمینها و مواد مغذی هستند که به تقویت بدن کمک میکنند.
انتهای پیام