نوجوانان در انتخاب و پخت وعده‌های غذایی مشارکت کنند

یک متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی گفت: حتماً نوجوان در انتخاب و تهیه غذا مشارکت داده شود تا بتواند با فراهم‌کردن فرصت‌ انتخاب، غذایی سالم و ارزشمند در برنامه خود قرار دهد.

فرناز شهدادیان در گفت‌وگو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه تغذیه سالم بخش مهمی از سبک زندگی سالم است که باید در دوره سنی پایین آموزش داده شود، اظهار کرد: برای ایجاد هرگونه تغییر در رژیم غذایی نوجوانان بهتر است با آن‌ها مشورت کنیم تا مطمئن شویم توصیه‌های غذایی سالم را با اصول و روش صحیح انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه برخورداری از تعادل و تنوع غذایی برای نوجوانان مهم است، ادامه داد: آن‌ها علاوه بر مصرف سه وعده اصلی صبحانه، ناهار، شام باید میان‌وعده‌های سالمی نیز استفاده کنند. افزایش فیبر در رژیم غذایی اهمیت بسیاری دارد که با مصرف میوه و سبزی و غلات کامل ممکن می‌شود. همچنین باید محتوای نمک، قند و شکر در رژیم غذایی کاهش پیدا کند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه بیشترین علاقه‌مندان به غذاهای فست‌فود نوجوانان هستند، افزود: بهتر است آن‌ها از مواد غذایی سرخ شده کمتر استفاده کنند و از مصرف انواع سس، کره و روغن‌های جامد در رژیم غذایی‌شان خودداری کنند. خوردن غذاهای آب‌پز و بخارپز اولویت دارد.

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی با اشاره به اینکه یکی از نکات مهم که کمتر به آن توجه شده، استفاده از منابع پروتئینی است، تصریح کرد: افزایش دریافت مایعات به‌ویژه آب بسیار مهم است. قطعاً به نوجوانان مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده یا آبمیوه‌های صنعتی توصیه نمی‌شود. همچنین آبمیوه‌های طبیعی به‌دلیل محتوای فیبر پایین و کالری بالا باید در بین نوجوانان محدود شود. افراد می‌توانند به‌جای آبمیوه طبیعی، خود میوه را مصرف کنند.

شهدادیان یادآور شد: راهنمای غذایی می‌تواند به والدین و نوجوانان برای داشتن یک رژیم غذایی سالم کمک کند. نوجوان از این طریق، علاوه بر مصرف غذاهای متنوع، وادار می‌شود که مقدار متناسبی از کالری و چربی را دریافت کند.

وی با بیان اینکه راهنمای غذایی مواد غذایی را به پنج گروه تقسیم می‌کند و بیشتر بر مصرف مواد مغذی تأکید دارد، توضیح داد: یکی از این گروه‌ها غلات کامل  مانند گندم، جو و برنج است که باید از نوع سبوس‌دار، گندم کامل، برنج قهوه‌ای و جو دوسر  استفاده شود. گروه دیگر سبزیجات و میوه‌ها هستند که متنوع و رنگین‌بودن آن‌ها در رژیم غذایی توصیه می‌شود.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه یکی از گروه‌های مهم غذایی، شیر و لبنیات است که خوردن نوع کم‌چرب آن‌ها توصیه می‌شود، گفت: لبنیات در رژیم غذایی حتماً باید بین دو تا سه واحد استفاده شود. برای تأمین مواد غذایی پروتئینی می‌توان بیشتر مرغ و ماهی مصرف کرد. همچنین خوب است که گوشت قرمز را یک یا دو بار در هفته در برنامه خود قرار دهند. باید بگویم که تخم مرغ، آجیل و حبوبات را هم نباید فراموش کنند.

نوجوان هم‌پای تغذیه سالم به ورزش نیاز دارد

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی با تأکید بر اینکه روغن‌ها یک گروه غذایی جدا در نظر گرفته نمی‌شوند، افزود: یک رژیم غذایی نمی‌تواند بدون چربی باشد و باید روغن‌های سالم مانند، روغن زیتون در خوراک روزانه فرد قرار بگیرد. همچنین باید مصرف روغن جامد، دنبه و کره کاهش پیدا کند.

شهدادیان با اشاره به اینکه علاوه بر رژیم غذایی نوجوان باید روزانه ورزش و فعالیت بدنی هم داشته باشد، بیان کرد: یکی از موارد مهم نظم مواد غذایی، زمان و مکان است که حتماً باید در رژیم غذایی نوجوان رعایت شود. حتماً نوجوان در انتخاب و تهیه غذا مشارکت داده شود تا بتواند با فراهم‌کردن فرصت‌ انتخاب غذایی سالم و ارزشمند در برنامه خود قرار دهد.

وی ادامه داد: اگر نوجوان مدت‌زمان طولانی از تلویزیون، رایانه، تبلت و گوشی همراه خود استفاده می‌کند، باید آن را به کمتر از دو ساعت در روز محدود کند؛ چراکه برای حفظ سلامتی و تناسب اندام در طول رشد ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط در اکثر روزها لازم است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه اگر در دوران نوجوانی مواد مغذی مورد نیاز بدن تأمین نشود آن نوجوان به سمت ریزه‌خواری و غذاهای فاقد ارزش غذایی قدم برمی‌دارد، یادآور شد: هنگامی که نوجوان به این سمت کشیده شود، سیری شکمی اتفاق می‌افتد و سیری سلولی را شامل نمی‌شود. درواقع باید گفت اگر غلات سبوس‌دار در کنار محتوای غذای پروتئینی و مواد لبنیاتی مصرف شود، سیری سلولی در کنار سیری شکمی رخ نخواهد داد.

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در ادامه با اشاره به اینکه امروزه یکی از دغدغه‌های نوجوانان دختر و پسر گرفتن رژیم غذایی است، خاطرنشان کرد: ما در سنین کودکی و نوجوانی کاهش وزن شدید نداریم و بیشتر تمرکز بر انتخاب غذای سالم و افزایش فعالیت بدنی است. اگر یک نوجوان وزن بالایی همراه با عوارضی مانند دیابت، سندروم، متابولیک و بیماری‌های دیگر داشته باشد، حداکثر، کاهش یک کیلوگرم را در ماه توصیه می‌کنیم.

رشد خوب نوجوان با تغذیه هر پنج گروه غذایی ممکن می‌شود

شهدادیان ادامه داد: والدین از پیشنهاد نوجوانان در پخت غذای خانگی استفاده کنند تا  غذاهای تکراری باعث دلزدگی نوجوان نشود. اگر غذایی وجود دارد که خانواده‌ها نمی‌خواهند نوجوان مصرف کند حتماً از خریدن و آوردن آن مواد به منزل خودداری کنند.

وی با تأکید بر اینکه ما در دوره نوجوانی با بلوغ هم مواجه هستیم که می‌تواند از نظر جسمی، روانی، ذهنی و شناختی نوجوان را تحت‌تأثیر قرار دهد، تصریح کرد: رشد در دوره نوجوانی باید به‌خوبی سپری شود و به میزان کافی کالری دریافت کند. این کالری‌ها باید از کربوهیدرات، پروتئین و چربی‌ها تأمین شود. همچنین حذف هیچ‌کدام از پنج گروه مواد غذایی نباید رخ دهد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: کلسیم، ویتامین دی و آهن باید از طریق مواد غذایی تأمین شود، اما در صورت نیاز خود باید زیرنظر متخصص تغذیه از مکمل‌ها استفاده کنند. مصرف مکمل‌ها  بدون تجویز پزشک توصیه نمی‌شود.

این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در پایان با اشاره به اینکه والدین باید به این نکته توجه کنند که مصرف تمام گروه‌های مواد غذایی برای نوجوانان نیاز است و حذف دو یک از آن‌ها باعث آسیب می‌شود، خاطرنشان کرد: اختلالات خوردن در این گروه سنی وجود دارد . نوجوان با یک تصور اشتباه می‌تواند خود را به سمت رفتار سوءتغذیه‌ای حرکت دهد. اگر این رفتار در نوجوان مشاهده شد تا قبل از اینکه به یک بحران تبدیل شود، باید با یک مشاور تغذیه‌ای درمیان گذاشت.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۵ آبان ۱۴۰۳ / ۱۱:۳۰
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403081511054
  • خبرنگار : 50653