بسته اخبار علم و فناوری

قانونی که پس از ۱۰۰ سال شکست/خودرویی که فقط با نور خورشید کار می‌کند

دنیای علم و فناوری امروز ۱۳ آبان شاهد رخدادهای جالبی بود که این خبر به اختصار به آنها پرداخته است.

به گزارش ایسنا، علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. اکنون در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار می‌پردازیم.

توانایی‌های شگفت‌انگیز مغز انسان که او را بین تمام موجودات خاص کرده است

قطعا چیزی در مورد مغز انسان وجود دارد که آن را با مغز حیوانات دیگر متفاوت کرده است. چیزی که انسان را قادر می‌سازد برنامه‌ریزی کند، آینده را تصور کند، جدول حل کند، لطیفه‌های طعنه‌آمیز بگوید و بسیاری از کارهای دیگر را انجام دهد که همگی در کنار هم، گونه ما را از سایر حیوانات متمایز می‌کند. این توضیح می‌دهد که چرا انسان‌ها به شرایط ویرانگر ذهنی مانند اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی مبتلا می‌شوند که حیوانات دیگر به آن مبتلا نمی‌شوند.

آغاز به کار نمایشگاه نانو و میکرو با رشد ۱۱۰ درصدی صادرات و رشد ۱۰۴ درصدی فروش محصولات/۹ شرکت صادراتی تقدیر می‌شوند

در حالی کشور به استقبال پانزدهمین نمایشگاه نانو از امروز یکشنبه ۱۳ آبان می‌رود که در کارنامه خود رشد ۱۰۴ درصدی در فروش محصولات مبتنی بر نانو و رشد ۱۱۰ درصدی در صادرات این محصولات را به ثبت رسانده و توانسته‌ است ۴۹ کشور از ۵ قاره دنیا را به عنوان مقاصد صادراتی خود تبدیل کند.

گسل گرمسار مسبب احتمالی زلزله صبح امروز استان سمنان

متخصصان حوزه مخاطرات احتمال می‌دهند گسل گرمسار مسبب زلزله صبح امروز شهرستان گرمسار استان سمنان باشد. دکتر علی بیت اللهی مدیر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به زمین‌لرزه امروز گرمسار گفت: زلزله به بزرگای ۴.۷ در گرمسار استان سمنان در ساعت ۵ و ۱۶ دقیقه و ۷ ثانیه امروز یکشنبه ۱۳ آبان رخ داد.

شیمیدانان یک قانون ۱۰۰ ساله را شکستند

دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس(UCLA) در کشفی که جهان شیمی را دگرگون می‌کند، ثابت کرده‌اند که یک قانون اساسی شیمی آلی که محققان را برای ۱۰۰ سال عقب نگه داشته بود، آنطور که همه فکر می‌کردند، شکست‌ناپذیر نبوده است. این پیشرفت می‌تواند مسیرهای جدیدی را برای توسعه دارو و تحقیقات دارویی باز کند و به بازنویسی کتاب‌ها منجر شود. قانون مورد بحث که قانون بردت نام دارد، از سال ۱۹۲۴ به عنوان انجیل شیمی شناخته می‌شود. این قانون مانند آن است که به معماران بگوییم هرگز نمی‌توانند نوع خاصی از پل را بسازند، زیرا قوانین فیزیک این اجازه را نمی‌دهد. اما اکنون، محققان UCLA نه تنها آن پل «غیرممکن» را ساخته‌اند، بلکه به دیگران نیز نشان داده‌اند که چگونه این کار را انجام دهند.

ورود داروی ایرانی سلولی برای بیماران پیوند مغز استخوان به بازار تا زمستان/کاهش ۱۰۰ درصدی مرگ مبتلایان

محققان یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان داروی سلولی را برای بیماران پیوند مغز استخوان مبتلا به بیماری «پیوند علیه میزبان» به تولید رساندند که به گفته آنها در بیشتر از ۶۰ درصد موارد، بیماری را کنترل و یا درمان می‌کند و در ۱۰۰ درصد موارد نیز باعث کاهش علایم شده و بیمار را از مرگ نجات می‌دهد. دکتر ناصر اقدمی، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در گفت‌وگو با ایسنا «دستروسل» را یک داروی سلولی دانست و گفت: این دارو از دسته محصولات درمانی پیشرفته پزشکی (ATMPs) است. این فرآورده‌ها مشتمل بر سلول‌های مزانشیمی آلوژن مشتق از جفت و پرده‌های جنینی برای بیماری GvHD، (بیماری پیوند علیه میزبان) به کار می‌رود.

آخرین مهلت ثبت‌نام شرکت‌های دانش‌بنیان در نمایشگاه بین‌المللی متالورژی

یست‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی متالورژی (ایران متافو) از ۳ تا ۶ آذر ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار می‌شود. دانش‌بنیان‌های متقاضی حضور در پاویون شرکت‌های دانش‌بنیان در این نمایشگاه تا روز یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ فرصت دارند در سامانه غزال صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی ghazal.inif.ir ثبت‌نام کنند و جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۹۰۵۶۲۲۵۱۶۴ تماس بگیرند.

روشنایی‌های زمین از منظر ایستگاه فضایی بین‌المللی

«دان پتیت»(Don Pettit) فضانورد ناسا که به خاطر عکس‌های ثبت‌شده با روش نوردهی طولانی‌ از منظر ایستگاه فضایی بین‌المللی شناخته می‌شود، اخیرا مناظری را در حال گذشتن بر فراز مکزیک و آمریکا گرفته است. این عکس‌ها نورهای شهر را در فاصله ۴۰۰ کیلومتری زیر ایستگاه فضایی بین‌المللی نشان می‌دهند. همچنین، پتیت توانست شفق قطبی یا شفق شمالی را ببیند. این رنگ‌های درخشان زمانی ظاهر می‌شوند که ذرات پرانرژی خورشید با اتمسفر بالایی زمین تعامل داشته باشند.

استخراج سوخت ذوب شده از راکتور هسته‌ای فوکوشیما برای اولین بار توسط یک ربات

هلدینگ شرکت برق توکیو که مدیریت این نیروگاه را بر عهده دارد، روز شنبه گفت که این ربات که ظاهری مشابه چوب ماهیگیری قابل گسترش دارد، با موفقیت سنگ‌ریزه‌ای به بزرگی پنج میلی‌متر را از سطح بالایی بقایای تلنبار شده‌ سوخت مذاب که در کف مخزن نگهداری اولیه راکتور شماره ۲ قرار دارد، برداشت. ربات «تلسکو»، با انبر جلویی‌اش قطعه ذوب شده را نگه داشت تا کارگرانی که با تجهیزات کامل آماده بودند، اوایل روز شنبه «تلسکو» را برای ذخیره‌سازی ایمن به محفظه‌ای دربسته منتقل کردند. این اولین باری است که سوخت ذوب شده از مخزن نگهداری خارج می‌شود. اما این ماموریت تا زمانی که مشخص نشود رادیواکتیویته نمونه کمتر از استاندارد تعیین شده است و به طور ایمن در یک ظرف قرار بگیرد، پایان نمی‌یابد.

آموزش دادن ربات‌ها با کمک مدل‌های زبانی بزرگ

دانشگاه «ام‌آی‌تی»(MIT) یک مدل جدید را برای آموزش ربات‌ها به نمایش گذاشته است. این روش به جای مجموعه استاندارد داده‌های متمرکز که برای آموزش وظایف جدید به ربات‌ها استفاده می‌شود، حجم بزرگی از اطلاعات مورد استفاده را برای آموزش مدل‌های زبانی بزرگ به کار می‌گیرد.

فناوری‌ جدید «متا» برای اهدای حس لامسه به ربات‌ها

شرکت متا با گنجاندن حس لامسه و احساس در نوآوری‌های رباتیک خود، روی حوزه نوظهور هوش مصنوعی تجسم یافته کار می‌کند. این غول فناوری با شرکت حسگرسازی ژل‌سایت(GelSight) مستقر در ایالات متحده و شرکت رباتیک وونیک روبوتیکس(Wonik Robotics) در کره جنوبی برای تجاری‌سازی حسگرهای لمسی برای هوش مصنوعی همکاری می‌کند. گفتنی است که این حسگرهای جدید برای مصرف کنندگان طراحی نشده‌اند، بلکه برای دانشمندان طراحی می‌شوند.

تولید قرص شعله‌پوش باتری به همت دانش‌بنیان‌ها

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید نیمه‌صنعتی قرص شعله‌پوش باتری شده است که بومی‌سازی این محصول با مواد داخلی ۲۰ تا ۳۰ درصد باعث کاهش هزینه این محصول می‌شود. سعید زکایی، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در خصوص زمینه کار این شرکت، اظهار کرد: این شرکت با تکیه بر پیشینه غنی تحقیقات دانشگاهی و تعاملات صنعتی به کارزار تولید آمیزه‌های پلیمری کشور گام گذاشت و فعالیت تولیدی خود را در اواخر سال ۱۳۷۸ با راه‌اندازی خط تولید آغاز کرد. شرکت ما با بهره جستن از تیم‌های توانمند مهندسی، بازرگانی و عملیاتی هر ساله به تناژ تولید بالاتر، تنوع کاربری بیشتر در محصولات و همچنین فناوری‌های جدیدتر در تولید و آمیزه‌سازی دست یافت. در حال حاضر این شرکت ظرفیت تولید ۲۵ هزار تن آمیزه در سال را دارد.

این خودرو فقط با نور خورشید کار می‌کند

شرکت آپترا موتورز(Aptera Motors) مستقر در سن دیگو، کالیفرنیا، به تازگی اولین آزمایش عملکرد کم‌سرعت خود را با موفقیت انجام داده است. خودروی PI2 این شرکت برای شارژ مجدد نیازی به اتصال به برق ندارد و در عوض انرژی روزانه خود را مستقیما از نور خورشید دریافت می‌کند. خودروی آپترا طوری طراحی شده است که یک وسیله نقلیه الکتریکی کاملا خورشیدی(sEV) باشد. این شرکت ادعا می‌کند که ۴۰ مایل بُرد اضافی در روز خواهد داشت، در حالی که نیازی به اتصال به برق برای شارژ مجدد ندارد، زیرا انرژی را از خورشید به باتری‌های داخلی خود می‌رساند.

یک انتصاب دیگر در معاونت علمی ریاست‌جمهوری با حکم افشین

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور طی حکمی، سرپرست مرکز تامین مالی و توسعه سرمایه‌گذاری این معاونت را منصوب کرد. حسین افشین طی حکمی حامد رفیعی را به سمت «سرپرست مرکز تامین مالی و توسعه سرمایه‌گذاری» معاونت علمی منصوب کرد.

تاثیر مصرف بیش از حد قند در بارداری بر ابتلای فرزند به دیابت در بزرگسالی

بر اساس تجزیه و تحلیل سهمیه‌بندی قند در بریتانیا در دهه ۱۹۵۰، رژیم غذایی شیرین در دو سال اول زندگی با افزایش خطر ابتلا به دیابت و فشار خون بالا در دهه‌های بعدی زندگی مرتبط است. نتایج به این معنا نیست که افراد باردار و والدین کودکان خردسال باید قند را از رژیم غذایی خود یا فرزندشان حذف کنند. اما ممکن است جایی برای کاهش مصرف وجود داشته باشد. در ایالات متحده، افراد باردار و شیرده معمولا بیش از سه برابر مقدار توصیه شده قند می‌خورند. همه چیز مربوط به اعتدال است.

تصویر جدیدی از دهانه‌های برخوردی پنهان شده در زهره

سیاره زهره که دومین سیاره نزدیک به خورشید است، فرآیندهای هوازدگی مشابهی را که ما روی زمین داریم، ندارد، اما نشانه‌هایی از دهانه‌های برخوردی در آن وجود دارد که چندان بزرگ نیستند. گروهی از ستاره شناسان اکنون فکر می‌کنند که نمایی جدید از داغ‌ترین سیاره منظومه شمسی را به دست آورده‌اند و مکان‌های برخورد پنهان شده در آن را نشان می‌دهد.

حجم اقتصادی نانو فناوری هر سال دو برابر شده است/انعقاد ۵ قرارداد همکاری صنعت با نانویی‌ها

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو با بیان این که حجم اقتصادی نانو فناوری هر سال دو برابر شده است، از رشد ۱۰۰ درصدی صادرات محصولات مبتنی بر نانو خبر داد. دکتر عماد احمدوند امروز در مراسم افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی ایران نانو، توسعه فناوری‌های نانو را به واسطه دو دهه برنامه‌ریزی دانست و اظهار کرد: فناوری نانو از یک مفهوم ناشناخته به پدیده‌ای تبدیل شده که اثرات اقتصادی قابل توجهی را دارد و برای این امر ما چندین فاز را پشت سرگذاشته‌ایم.

پرداخت مطالبات ۵۰ میلیاردی صندوق نانو از سوی معاونت علمی ریاست‌جمهوری

معاون توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری گفت: با آغاز به کار در این معاونت با حجم زیادی از مطالبات مالی مواجه بودیم که در ۶ ماه دوم سال پیگیر پرداخت این مطالبات هستیم.

۸ شرکت صادراتی نانویی تقدیر شدند/رونمایی از ۱۰ محصول فناورانه

افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی نانو و میکرو با معرفی ۸ شرکت برتر صادراتی نانو آغاز شد و در این بخش از شرکت‌های برتر در سه شاخص پیچیدگی فناوری، تنوع مقاصد صادراتی و ارزش صادراتی تقدیر شد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۳ آبان ۱۴۰۳ / ۱۹:۳۶
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403081309713
  • خبرنگار : 71604

برچسب‌ها