صادق شجاعی، عضو هیئت مدیره این شرکت فناور در گفتوگو با ایسنا، یکی از موضوعات مطرح در کشور را موضوع امنیت غذایی دانست و گفت: مفهوم امنیت غذایی به دسترسی افراد به غذای سالم و به مقدار کافی تعبیر میشود و به واژه امنیت غذایی در همه اسناد بالادستی، سند ملی و راهبردی تحول امنیت غذایی ۱۴۱۰ – ۱۴۰۱ و نقشه جامع علمی اشاره شده است.
وی یکی از راهکارهای تحقق امنیت غذایی را تولید گوشتهای مصنوعی عنوان کرد و یادآور شد: این نوع گوشتها میتواند بر پایه سلول، گیاهان و یا قارچها باشند و در دنیا نیز تولید این نوع گوشتها برپایه این ۳ محور انجام شده است، به گونهای که دنیا به سمتی حرکتی میکند که دیگر نیازی به کشتن حیوانات نباشد؛ چرا که این توانمندی حاصل شده که گوشت مصنوعی را بتوان از سلولهای بنیادی عضلانی یا پیش ساز آنها از حیوان زنده یا ایزولههای پروتئینی گیاهی در شرایط آزمایشگاهی تولید کرد.
مجری طرح با بیان اینکه این روشها مزایای دیگری همچون کاهش هزینه را در پی دارد، اظهار کرد: طبق آمارها تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹ میلیارد نفر خواهد رسید و این سطح از اراضی زیر کشت، جوابگوی نیاز غذایی این تعداد جمعیت نخواهد بود و نیاز داریم تا سال ۲۰۵۰ تولید مواد غذایی را تا دو برابر افزایش دهیم. در این صورت اگر قیمت موادغذایی افزایش یابد، ناامنی غذایی و افزایش فاصله میان غنی و فقیر را شاهد خواهیم بود.
این محقق اضافه کرد: با توجه به استفاده ناآگاهانه از اراضی کشاورزی، چرای بیش از حد دامها و ساختوسازها، زمینهای کشاورزی درحال تخریب هستند و از سوی دیگر در اثر شرایط نامساعد آب و هوایی و گرمایش جهانی کاهش رشد و عملکرد گیاهان را شاهد هستیم. در نتیجه تمامی این عوامل در کاهش نهادههای دامی و افزایش قیمت گوشت اثرگذار خواهند بود.
عضو هیات مدیره این شرکت فناور یکی از راهکارهای رفع این چالش را تولید گوشتهای آزمایشگاهی ذکر کرد و یادآور شد: در شرایط آزمایشگاهی میتوان گوشتی را تولید کرد که دقیقا بافت، طعم و بوی گوشت حیوانی را دارد. تولید گوشت به این شیوه مزایای زیادی را در پی دارد، از جمله آنکه دارای کلسترول پایین و چربی پایینتری نیز است، ضمن آنکه افرادی که از این نوع گوشتهای مصنوعی مصرف میکنند، همان میزان پروتئینی را دریافت میکنند که از گوشت حیوانی دریافت کردهاند.
وی اضافه کرد: علاوه بر اینها در گوشت گیاهی امکان تولید شخصیسازی نیز وجود دارد، به این معنا که برای افراد مختلفی که به بیماریهای متفاوتی مبتلا هستند، میتوان بر اساس نیاز آنها، گوشت گیاهی در قالب سوسیس، ناگت و همبرگر تولید کرد.
به گفته این فناور، در دبی شرکت بزرگی برای تولید گوشت گیاهی ۱۰۰ درصد تاسیس شده است. وزیر تغییر آب و هوا و محیط زیست امارات عنوان کرده است که کارخانه جدید گوشت ۱۰۰ درصد گیاهی در راستای تامین امنیت غذایی و آبی و تنوع بخشیدن به منابع غذایی ما اهمیت دارد.
شجاعی قیمت پایینتر نسبت به گوشتهای حیوانی را از دیگر مزایای این طرح عنوان کرد و یادآور شد: هزینه گوشت گیاهی یک سوم تولید گوشت حیوانی را دارد. در دنیا شرکتهای بزرگی در تولید گوشت گیاهی فعال شدهاند که مجوزهای سازمان غذا و داروی امریکا را دریافت کردهاند و دارای رنگ، بو و بافت گوشت حیوانی هستند؛ یکی از این شرکتهای بزرگ متعلق به کشور امریکا رکورددار فروش ماهانه برگر گیاهی در دنیاست و بسیاری از رستورانهای بزرگ دنیا مانند مک دونالد نسبت به تولید گوشتهای گیاهی و افزایش تنوع منوی رستورانهای خود برپایه گوشتهای گیاهی اقدام کردهاند.
وی تولید گوشتهای گیاهی در دنیا را عمدتا برپایه ایزولههای پروتئینی گیاهی مختلفی همچون سویا، باقلا، نخود و جوی دو سر دانست که این ایزولهها حاوی ۸۵ تا ۹۰ درصد پروتئین هستند.
شجاعی تاکید کرد: این مواد غذایی نه تنها برای بدن مضر نیستند، بلکه مصرف روزانه آنها به سالم نگه داشتن بدن کمک میکند.
مجری طرح تاکید کرد: ما نمیگوییم گوشت گیاهی میتواند جایگزین گوشت حیوانی باشد، بلکه گوشت گیاهی میتواند مکمل گوشت حیوانی باشد، به این معنا که گوشت گیاهی ارزش غذایی غنیای دارد که میتوان یک وعده غذایی را با گوشت گیاهی تکمیل کرد.
شجاعی با بیان اینکه هزینه تولید گوشت گیاهی یک سوم گوشت حیوانی است، یادآور شد: تاکنون اثبات نشده است که گوشت گیاهی برای بدن آسیبزا باشد. یکی از شرکتهای بزرگ تولید کننده گوشت گیاهی در آمریکا مجوز سازمان غذا و داروی این کشور را اخذ کرده است.
وی با بیان اینکه برای تولید این نوع گوشت در فاز دریافت مجوزها هستیم، گفت: ما به دانش فنی این محصول دست یافتهایم و به گوشتی رسیدهایم که بافت، رنگ و مزه گوشت حیوانی را دارد.
به گفته مدیرعامل این شرکت فناور، در تولید گوشت گیاهی از ایزولههای پروتئینی بر مبنای باقلا و نخود استفاده شده که به زودی وارد بازار کشور میشود.
انتهای پیام