به گزارش ایسنا، سرنگونی مکرر هواپیماهای بدون سرنشین توسط گروههایی در لبنان و یمن نشان میدهد که این گروهها تواناییها و تاکتیکهای دفاع هوایی پیشرفتهتری از آنچه قبلاً تصور میشد، دارند. کارشناسان میگویند که این تحولات میبایست فرماندهان نظامی در رژیم صهیونیستی و ایالات متحده را به بازنگری در برنامههای عملیات هوایی خود در منطقه سوق دهد.
بنابر گزارش پایگاه بریکینگ دیفنس، «از زمان وقوع درگیری میان حزبالله لبنان و اسرائیل در امتداد مرزها در ۸ اکتبر ۲۰۲۳، نیروی هوایی اسرائیل پنج فروند پهپاد میان-برد و بلند–برد هرمس-۴۵۰ و هرمس-۹۰۰ را در نتیجه پرتاب موشکهای گروههای شیعی در جنوب لبنان از دست داده است. در همین دوره، ایالات متحده سه فروند پهپاد MQ-۹ Reaper را بر فراز یمن در اثر موشکهای شلیک شده توسط نیروهای انصارالله از دست داد.
این اعداد بیشتر مطابق با انواع تلفاتی است که در سناریوی نبرد برابر انتظار میرود، نه آنچه در تاریخ از حزبالله و انصارالله دیده شده است.
با توجه به موفقیتهای اخیر در برابر چنین سیستمهایی، کارشناسان معتقدند که ایالات متحده و اسرائیل ممکن است نیاز به تنظیم مفهوم عملیات خود در حین کار با پلتفرمهای ISR (پلتفرمهای اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی) بدون سرنشین داشته باشند.»
به گفته کارشناسان چنین تهدیدی علیه پهپادهای میان-برد و حتی بلند-برد در واقع میتواند تسلط هوایی [رژیم صهیونیستی و ایالات متحده] را تضعیف کند (توانایی انجام هر کاری که میخواهند در هوا انجام دهند) و توانایی آنها برای به دست آوردن به موقع اطلاعات را به خطر بیندازد.
«شان شیخ» معاون و همکار پروژه دفاع موشکی «مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک؟» (CSIS) گفت، سامانههای دفاع هوایی این گروهها ممکن است در نهایت «عملیات پهپادهای اسرائیل و ایالات متحده در یمن و لبنان را بازدارند یا کاهش دهند.»
بروس بنت، محقق ارشد دفاعی بینالمللی در موسسه «رَند» میگوید: اسرائیل و ایالات متحده باید به تدریج رویههای عملیاتی خود را مجددا تنظیم کنند. این تنظیمات احتمالاً شامل ترکیبی از انجام عملیات به روشی متفاوت، تقویت اقدامات متقابل الکترونیکی و تلاش برای شناسایی و سرکوب موشکهای زمین به هوا است.
کارشناسان در مورد این سوال که چرا سیستمهای دفاع هوایی توانستهاند کارآمدی بیشتری از خود نشان دهند، اختلاف نظر دارند؛ آیا علت اصلی آن سلاحهای جدید در میدان است یا اینکه شدت عملیات هوایی افزایش یافته است؟
«مایکل آیزنشتات» مدیر برنامه مطالعات نظامی و امنیتی در موسسه واشنگتن برای سیاست خاورنزدیک اظهار داشت: سیستمهای هوایی بدون سرنشین، سکوهای هوایی نسبتاً کند و آسیبپذیری هستند که در محیطهای دفاع هوایی بیخطر مؤثرتر هستند. واضح است که محیط دفاع هوایی در لبنان و یمن، احتمالاً به دلیل ورود سیستمهای جدید در حال چالشبرانگیزتر شدن است.
«بروس بنت» نیز گفت: احتمالاً دشمنان ایالات متحده کارآیی موشکهای زمین به هوای خود را افزایش میدهند - یک رقابت نظامی استاندارد. با گذشت زمان، ارتفاع موثر موشکهای زمین به هوا را میتوان با ارتقا تنظیم کرد و این ممکن است در حال حاضر هم اتفاق بیفتد.
با این حال، شان شیخ گفت اگرچه سلاحهای جدید موثر هستند و در این روند نقش دارند، افزایش سرنگونی این پهپادها ناشی از افزایش پرواز این پهپادها در شرایطی است که سیستمهای دفاع هوایی حزبالله در لبنان و انصارالله در یمن در حالت آمادهباش قرار دارند.
بریکینگ دیفنس در ادامه به تلاش چندی پیش حزبالله برای سرنگونی یکی از جنگندههای صهیونیستی اشاره و تصریح کرد: اگرچه این تلاش نتیجه مورد نظر را در پی نداشت، اما هشداری برای تسلط هوایی اسرائیل بوده که از زمان تهاجم به لبنان در سال ۱۹۸۲ بهطور جدی مورد چالش قرار نگرفته بود.
انتهای پیام