به گزارش ایسنا، محمدامین عامری، سخنران اول گروه موافق، مناظره را با تعریف کلید واژههای اصلاح طلب و اصولگرا آغاز کرد و گفت: پروژۀ اعتدال پروژۀ ریبرندینگ اصلاح طلبان است که در عمل، از تغییرات شدید و آنی پرهیز میکند. کلید واژۀ رادیکال نیز در گزاره غامض و دقیق بود و در مقابل اصلاحات، در وصف کسانی به کار رفته که بر اصول و ارزشهای ابتدای انقلاب پافشاری میکردند.
این دانشجو ادامه داد: همیشه در زمان شکلگیری انقلاب ما با تندروی و سپس میانهروی مواجهیم. بعد از پایان جنگ نیز نسل جدید نیازمندیهای متعددی به ویژه در بحث اشتغال داشتند و مطالباتشان تغییر کرد. در این خصوص، اصولگرایان معتقدند که باید به همان ارزشهای ابتدای انقلاب بازگشت و از این جهت به رادیکالیسم نزدیک میشوند، و اصلاح طلبان هم بر این باورند که نمیتوان جامعه را به نقطهای که از آن حرکت کرده بازگرداند، چرا که مسیر توسعه مسیری یک طرفه است و از این جهت به اعتدال نزدیکترند.
صدرالدین فقیه، سخنران دوم گروه مخالف در پاسخ به این اظهارات گفت: کلید واژههای اصلاحطلب و اصولگرا و معتدل و رادیکال را باید در ترم سیاسی تعریف کرد. در این تعریف اصولگرایی معادل زیادهروی و افراط سیاسی است و ارتباط تنگاتنگی با عقاید مذهبی دارد که شکل مثبت آن راست کیشی و شکل منفی آن قشریگری است. اصلاح طلبان نیز خواهان تغییر بدون خشونت با روشهای مسالمتآمیز هستند.
این دانشجو با اشاره به اینکه سه خوانش متفاوت از این گزاره میتوان داشت، خاطرنشان کرد: اصلاح طلب و اصولگرا دو حزب نیستند، بلکه دو جریان سیال هستند که توسط گروههای مختلف نمایندگی میشوند و سیر تطور آنها را باید در نظر گرفت. این دوگانه چنان با یکدیگر همپوشی دارند و در طول زمان تغییر داشتهاند که نمیتوان به سادگی گفت یکی از آنها به معتدل و دیگری به رادیکال تبدیل شده است.
سخنران دوم گروه «همدان» یادآور شد که اگر بتوان تفکیکی بین این جریانات قائل شد، ما با سه گروه اصلاح طلب، اصولگرا و میانه رو مواجهیم و در کل نسبت به ابتدای انقلاب با تکثر بیشتری در جریانهای سیاسی مواجه هستیم.
محمد امین کشاورز حداد، سخنران دوم گروه «سخن» با موضع موافق، در ادامه توضیح داد که اصلاح طلبی و اصول گرایی در بطن خود اندیشههایی دارند که میتوان با کاویدن آنها متوجه شد از جنس رادیکال هستند یا معتدل، فارغ از اینکه چقدر محبوبیت دارند.
وی خاطرنشان کرد که در بحث ارتباط با آمریکا، اصوالگرایان آمریکا را شر مطلق میدانند و این اندیشه با رادیکالیسم قرابت دارد، حال آنکه اصلاحطلبان، معتقدند میتوان در سطحی این رابطه را با حفظ منافع ملی برقرار کرد و به همین دلیل میتوان گفت که به اعتدالگرایی نزدیکاند.
در بخش جمعبندی، دانیال موحد، سخنران دوم گروه مخالف، نیاز به تبارشناسی را در رابطه با این گزاره ضروری خواند و گفت: سال ۱۳۵۷ همۀ جریانها برای حذف شاه به اجماع رسیدند و امام خمینی (ره) فرمودند جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد. تمام نیروها نیز آرایش خود را در همین ساختار پیدا کردند.
این دانشجو تصریح کرد: نظریهای وجود دارد که میگوید شکاف در احزاب موجب ایجاد آرایشهای جدید میشود و ما بعد از انقلاب، شاهد این آرایش جدید و شکلگیری موضعهای متفاوت بودهایم. بنابراین بهتر بود تیم موافق اعلام میکرد تبدیلی که در گزاره به آن اشاره شده، از چه زمانی و به خاطر کدام شکاف ایجاد شده است.
موحد، یادآور شد: آنچه تغییر نکرده گفتمان این دو جریان است که طیفهای مختلفی را در برمیگیرد.
طبق روال مسابقات فینال، در پایان مناظره، محمدتقی رئیسالسادات و حسین میرزایی، اساتید نکته یاب، از گروه موافق و مخالف دو سوال پرسیدند و آنان در عرض سه دقیقه به این سوالات پاسخ دادند.
در آیین اختتامیۀ دوازدهمین دوره از مسابقات ملی مناظرۀ دانشجویان ایران، هیئت داوران شامل علی منتظری، صدیقه ببران، علی مرشدی زاد، حسن فارسی و علیرضا هاشم زادگان، حسین جلالی، هانیه روشن منش به عنوان داوران دانشجو گروه «سخن» را با ۱۹۷.۲۵ امتیاز به عنوان تیم نخست و گروه «طلوع» از استان همدان را با ۱۸۵.۷۵ به عنوان تیم دوم معرفی کردند.
لازم به ذکر است، دوازدهمین دورۀ مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران در سطح کشوری از روز شنبه ۵ خردادماه، با حضور حسن مسلمی نائینی، رئیس جهاد دانشگاهی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در دانشگاهها، دکتر عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، دکتر سقزچی، دبیر شورای اسلامی شدن دانشگاه ها، دکتر علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، دکتر مهدی باصولی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ، دکتر رضا فریدزاده رئیس سازمان دانشجویان ایران، و جمعی از مدیران و مسئولان در محل سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد و اختتامیه این دوره از مسابقات نیز امروز با حضور سپهر خجلی، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت، رضا فریدزاده، رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی و حسن فارسی، قائم مقام رییس جهاد دانشگاهی و معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی و دیگر مسئولان به کار خود پایان داد.
انتهای پیام