بررسی «اعجاز نظم آهنگ قرآن در تصویرسازی آیات رحمت» در یک پایان‌نامه‌

اعجاز نظم آهنگ قرآن در تصویرسازی آیات رحمت در یک پایان‌نامه قرآنی مورد بررسی قرار گرفت.

«عیسی‌پناهی‌زاده» که به تازگی از پایان‌نامه‌ی خود با موضوع «اعجاز نظم آهنگ قرآن در تصویر سازی آیات رحمت» در دانشکده علوم قرآنی قم دفاع کرده، اظهار کرد: یکی از جنبه‌های مهم زیباشناسی قرآن کریم، اعجاز در نظم آهنگ و تصویرسازی آن است و چینش منظم حروف کلمات و عبارات، آهنگی دلنشین در سراسر آیات قرآن پدید آورده‌اند که تأثیری جذاب بر مخاطب می‌گذارند.

این حافظ قرآن ادامه داد: لطافت‌ها، ظرافت‌ها و نظمی که در الفاظ قرآن کریم وجود دارد به شیوه‌ای هنرمندانه ضمن تناسب با محتوا و معانی آیات با ترسیم تصاویری واقعی و صحنه‌هایی از شاهکارهای اعجاز آمیز ذهن خواننده و شنونده را به خود مجذوب می‌کنند.

پناهی‌زاده تصریح کرد: در واقع در تمامی آیات قرآن به واسطه وجود حرکات، زیر و بمی حروف، تکرار حروف نغمه پذیر به خصوص در فواصل آیات و... نظم آهنگ وجود دارد و هریک از این ابزارهای آفرینش هنری و نظم آهنگ معنوی و تأثیر گذار در تمامی آیات متناسب با سیاق و فضای آیه به زیبایی چینش یافته‌اند و ارزش و تناسب لفظی و معنایی کلام را به نهایت اعجاز رسانده‌اند و نکته مهم دیگری که در پایان نامه به آن اشاره شده این است که تمامی آیات قرآن به جز آیات تشریعی‌، تصویری هستند و این اسلوب تصویری سرّ اعجاز قرآن است.

وی ادامه داد: در حقیقت ابزارهای نظم‌آهنگ و تصویرسازی با تأثیر خود بر مخاطب هر یک در جهت هدف هدایتی و تربیتی قرآن قرار دارند و یکی از شگفتی‌هایی که هنگام تدوین پایان‌نامه با آن مواجه شدم‌، تکرار کلمه رحمت در شماری از آیات قرآن کریم است که براساس نظم خاصی صورت گرفته و در واقع یکی از جنبه‌های شگفت‌انگیز این معجزه جاویدان را آشکار می‌کند.

این حافظ قرآن ادامه داد: اگر به آیه ۱۵۷ در هر یک از سوره‌های بقره ،آل عمران و انعام توجه کنیم می‌بینیم که کلمه رحمت در تمامی آیات ۱۵۷ از این سوره ها تکرار شده است که این نشان از نظام دقیق و چینش حساب شده در کلمات قرآن دارد و آن‌چنان دقیق است که یک کلمه در یک آیه مشخص(157) و در هر یک از این سوره هایی که با فاصله زمانی مختلف از هم نازل شده اند، به کار رفته است.

وی تاکید کرد: این تکرار نظام‌مند و چینش دقیق و شگفت‌آور کلمه رحمت ‌در آیات 28 هر یک از سوره‌های هود، اسراء، شورا و حدید نیز مشاهده می‌شود، همچنین با دقت در آیات 9 از سوره‌های هود، ص، زمر و غافر مشاهده می‌شود که کلمه رحمت دقیقا در هر یک از آیات 9 از این سوره‌ها نیز به شکلی شگفت‌آور تکرار شده است.

پناهی‌زاده تصریح کرد: مشابه این نظم دقیق و حساب شده از چینش منظم کلمه رحمت در سوره‌ها و آیات دیگری نیز وجود دارد که جنبه شگفتی دیگری از اسرار قرآن را آشکار می‌کند. تا آنجایی که مطالعه نموده‌ام تاکنون هیچ موردی در خصوص این شگفتی تکرار کلمه رحمت به این شکل نظام‌مند و دقیق در جایی بیان نشده و لزوم توجه و شناساندن این وجه از ابعاد شگفت‌انگیز و زیبای آیات قرآن جهت آشنایی بیشتر با مضامین منظم و والای این معجزه ابدی‌ ضروری به نظر می‌رسد.

وی در پایان گفت: لازم می‌دانم از دکتر «سیدمحمد نقیب» استاد گرامی راهنمای پایان نامه و دکتر «هادی نصیری» که زحمت داوری این پایان نامه را برعهده دارند تشکر و قدردانی کنم.

پناهی‌زاده در اردیبهشت امسال عنوان دوم جوان برتر قرآنی را در جشنواره جوان برتر ایران زمین به دست آورد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۸ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۵
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403030805189
  • خبرنگار : 50126