حبیب معصومی چهارشنبه ۲۳ اسفند در کارگروه امنیت غذایی شهرستان رزن، افزود: این کارخانه تنها میتواند سه تا هفت درصد سبوس آرد را جدا کند و باید ۹۷ درصد سبوس آرد برای تولید نان کامل باقی بماند.
وی مطرح کرد: استاندار همدان دستور داده باید تا پایان سال تعداد ۱۵ نانوایی در همدان به سمت تولید نان کامل بروند که از این تعداد نانوایی تاکنون سه مورد آن محقق شده است.
معصومی با اشاره به اینکه در سطح استان همدان یک واحد آسیاب قدیمی در روستای زرقان فامنین دارای تولید آردی است که صددرصد سبوس دارد و سبوسگیری آن صفر است، تصریح کرد: یک واحد نانوایی نیز در شهر فامنین از آرد این آسیاب قدیمی تولید نان کامل دارد.
وی با تأکید بر اینکه باید به مردم آموزش داد نان خوب نان سفید نیست، ادامه داد: نان کامل رنگ خرمایی و تیره دارد و نباید سفید باشد، نان مناسب را مردم باید بشناسند و به سمت استفاده از نان کامل برای سلامتی خود سوق داده شوند.
معصومی با بیان اینکه فعلا پخت نان کامل توسط نانواییها داوطلبانه بوده و کم کم این امر اجباری خواهد شد، گفت: نان تولیدی برای نان های سنتی چهارگانه لواش، تافتون، بربری و سنگک باید آرد سبوسدار باشد که این امر در کارخانجات آرد به مرور اتفاق خواهد افتاد.
وی با اشاره به فعالیت دو واحد نانوایی نان کامل در شهر همدان افزود: باید ذائقه مردم تغییر کند و از نان کامل که رنگ تیره دارد، استفاده کنند.
معصومی با بیان اینکه نان اگر صحیح تهیه شود بهترین خوراکیها بوده که میتواند بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن ما را تأمین کند، اظهار کرد: ایران جزو پرمصرفترین مصرفکنندگان نان در دنیا به شمار میرود به طوری که مصرف سالانه گندم هر فرد در دنیا ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم و در کشور ایران ۱۶۰ کیلوگرم است.
وی با اشاره به اینکه اینمیزان سرانه سالانه مصرف گندم برای هر فرد ایرانی مؤثر بر سلامت است به شرطی که سبوس و جوانه و آندوسپرم را جدا نکنند، خاطرنشان کرد: متأسفانه کارخانجات آرد سبوس گندم را از آن جدا کرده و برای مصرف دام به صورت قیمت آزاد میفروشند و آردی را که برای پخت نان به نانوایی میدهند در واقع آرد قنادی بوده و سبوس آن گرفته شده است.
معصومی با اشاره به اینکه ۶۳ درصد تأمین انرژی روزانه ایرانیان از نان است، ادامه داد: نان سبوسدار منبع مفید ریزمغذیها، آهن و پروتئین بوده و از مشکلات کمخونی، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت نوع دوم، مشکلات گوارشی و متابولیک و نیز سرطانها به ویژه سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه بیماری دیابت نوع دوم در جامعه اول از نان و سپس از برنج است، افزود: جدا شدن از رژیم غذایی مدیترانهای که پدران و مادران ما در ۳۰ و یا ۴۰ سال پیش داشتند و نیز تحرک کم و تنبلی و عادات غذایی بد و استفاده از غذاهای فستفود و آماده و زودپز موجب انواع بیماریهایی چون دیابت و کبد چرب شده است.
معصومی یادآور شد: کیفیت سموم و کود مصرفی در تولید گندم، تولید بذر مناسب و تغییر الگوی کشت و نیز نحوه و کیفیت پخت نان و مهارت نانوا در پخت نان، خواب آرد و گندم، خواب خمیر و استفاده از نان سبوسدار از جمله مواردی است که در کیفیت نان و سلامت آن در تغذیه مؤثر است.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه گندم آبی دارای گلوتن بیشتری به نسبت گندم دیم است، باید گندم دیم را با گندم آبی مخلوط کنند چراکه گندم دیم صرفا برای گندم آرد به تنهایی مفید نخواهد بود.
وی با اشاره به برخی اقدامات انجام شده در رابطه با کیفیت نان نانواییها گفت: اضافه شدن آهن، استاندارد تعریف شده برای استفاده از نمک در نان و حذف مواد غیرمجاز چون بلانکیت و جوششیرین از جمله اقدامات انجام شده در سطح نانواییهای استان بوده است.
معصومی با بیان اینکه ۳۰ درصد نان دورریز میشود، اظهار کرد: تولید بیکیفیت نان علت دوریز این میزان از نان پخت شده نانواییها به شمار میرود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری شهرستان رزن هم اظهار کرد: در بحث استفاده از ارقام و بذر مناسب گندم که الگوی کشت توصیه کرده، این امر را به کشاورزان بزرگ سطح شهرستان در تولید گندم تأکید کردهایم و این برنامه در شهرستان شروع شده است.
علیاکبر ناظمی همچنین یادآور شد: استفاده از کودهای ماکرو و ریزمغذیها نیز در دستور کار کشاورزان منطقه بوده ضمن اینکه باید کمتر از گندم خارجی استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ۷۵ درصد سطح زیرکشت گندم شهرستان رزن از نوع گندم دیم است، گفت: برای گلوتن بالای گندم باید گندم دیم منطقه با سایر گندمها مخلوط شود.
انتهای پیام