به گزارش ایسنا، «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان در نشست کمیته تماس منطقهای که در کابل برگزار شد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران معتقد است دروازه محیط همسایگی دریچه خروج از بحرانهای سخت و گذرگاه عبور از خاطرات جانکاه برای رنج و محنتی است که مردم افغانستان قریب به نیم قرن اخیر به صورت مستمر تجربه نمودند. این باب همچنین پنجرهای برای حضور دوباره و موفق افغانستان در صحنه جهانی و بمنظور ایفای نقش و موقعیت بینالمللی مبتنی بر جغرافیای طبیعی، انسانی و سیاسیاش است».
نشست گروه تماس منطقهای درباره افغانستان روز دوشنبه و به پیشنهاد و ابتکار جمهوری اسلامی ایران در کابل آغاز شده است و در این نشست نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای منطقه و همسایه افغانستان حضور دارند.
کاظمی قمی در ادامه تصریح کرد: «افغانستان اگر در نقطه تماس و اتصال با محیط همسایگان خود با یک اندیشه منطقهمحور واقع شود، دیگر نه تنها کشوری محصور در خشکی نیست بلکه با تعاملی مثبت و همگرایانه که متضمن پذیرش الگوی سنتی و بومی منطقه و مردم متنوع آن با فرهنگها، زبانها، مذاهب و ارزشهایی خیرخواهانه است، به مقام و موقعیتی خواهد رسید که نقطه تعامل و تبادلی مهم در قلب قاره گردد و نقش آسیامحوری ایفا کند».
نماینده ایران در امور افغانستان توضیح داد: «چنانچه سیاست "منطقهمحور" مورد اشاره کنونی با پذیرش الزامات مهم آن همراه شود، نخستین اثرش اینگونه جلوه خواهد داشت که افغانستان با موفقیت در ایفای نقشی سازنده در محیط همسایگی در موقعیت یک مرکزیت قارهای قرار خواهد گرفت و در مدار مناسباتی اثرگذار در تنظیم مناسبات جهانی قرار خواهد گرفت».
کاظمی قمی در ادامه و در پاسخ به این پرسش که «جایگاه افغانستان به دنبال ایفای نقشی منطقهمحور در رویکرد منطقهای ایران چگونه است؟» گفت: «الزام نیل به چنین موقعیتی، نگاه به نحوه حکومتداری یعنی مشارکت اشخاص صالح از اقشار متنوع در میان اقوام و مذاهب برادر و برابر افغانستان است».
او توضیح داد: «به عنوان مثال از نگاه مردم ایران با اتکا به این الزام، افغانستان نه تنها موقعیت خود را به عنوان یکی از کانونهای مهم فرهنگی آسیا محفوظ میدارد، بلکه به مسیر اتصال فرهنگ و هویت غنی فارسیزبانانی مبدل خواهد شد که برای قرنهای متمادی با تولید ادبیات به خلق مضامین پُرمعنا در جغرافیایی میان ماورالنهر تا شبهقاره و کاشغر تا بالکان مبادرت ورزیدند».
دیپلمات ایرانی در ادامه گفت: «بدینترتیب افغانستان در نقطه کانونی تماس و اتصال این نگرشِ منطقهمحورِ فرهنگی مجرای تعامل و تبادل میراث تمدنی و زبانی جوامع همسایه از شبه قاره و چین تا محیط ترک و تورانیزبانی و جغرافیای عربزبانان در همسایگی ما خواهد شد».
کاظمی قمی در پاسخ به پرسش دوم مبنی بر اینکه «کدامین الزام برابر افغانستان جهت ایفای نقش و مسئولیتی منطقهمحور قرار دارد؟» هم گفت: «منطقهمحوری در محیط همسایگی ما یعنی موفقیت در ایجاد تفاهم با همگان. این همهپذیری و رواداری اصلی زرّین برای موفقیت در نظامی منطقه محور است».
او ادامه داد: «بدین معنا حکمرانی بدون تبعیض در داخل و حُسن همجواری و همزیستی با همسایه در محیط منطقه دو مولفه اساسی در پیشرفت روندی منطقهگراست که به یقین اگر در یک اعلامیه جلوه نماید با استقبال منطقه و فرامنطقه روبرو میشود».
دیپلمات ایرانی توضیح داد: «در وجه داخلی اینگونه سیاستی پیشنهادی زیبندهتر از توجه به بنیادیترین توصیه در شریعت اسلام با مبنا قرار دادن آیه شریفه «یا ایها الناس انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوباً و قبایل لتعارفوا ان اکرمکم عندااله اتقاکم ان الله علیم خبیر» را نمیتوان برشمرد».
او همچنین گفت: «اسلام عزیز آمد تا برابری زن و مرد را مسجل نماید. همچنین تمایز زبانی، هویتی، فرهنگی و مذهبی میان ما مخلوقات الهی را عامل تنوع برشمارد تا بر اساس آن، جستجو و تکاپو برای شناخت دیگر مردم از قبایل و اجتماعات مورد اهتمام قرار گیرد. بیجهت نیست که حاکمیت بر اساس شریعت به مصداق تجربۀ صدر اسلامِ مدینهالنبی؛ حکمرانی عادلانه همراه با نگاهی همهشمول نسبت به حقوق اهالی فارغ از جنسیت، قومیت، تمایزهای زبانی و فرهنگی بوده است».
کاظمی قمی در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: «امروز ما نمایندگان مردم این منطقه به دعوت میزبان در کابل اجتماع نمودیم تا در طریق مشورت میان دولتهای خود، مسیر خیریت و مصلحت را چنان بپیماییم که افغانستان نقطه اتصال و تماس آن باشد».
او تصریح کرد: «تنها با بنیان مشورتی منظم و پیوسته مبتنی بر منطق و اندیشه منطقهمحوری، زمینه پذیرش مسئولیت و تکالیف یک الگوی موفق حکمرانی توأم با رضامندی و کامیابی همه آحاد مردم افغانستان ممکن خواهد شد».
نماینده ایران در امور افغانستان تاکید کرد: «مسیری که از منطقه آغاز شود و مورد توجه و حمایت جهان قرار گیرد، دهلیزی امن برای همهمحوری و مشارکت در عرصۀ جهانی با حفظ احترام به تمامیت ارضی و استقلال افغانستان است. این نتیجه یک پیروزی موفقیتآمیز و برابر برای افغانستان، منطقه، جهان و از همه مهمتر ساختار نظام بینالملل به جهت آزمودن یک نتیجه کامیاب است».
او تاکید کرد: «هدف ما در این دوره نخست از گفتوگو باید مبتنی بر حفظ امنیت مردم افغانستان و محیط همسایگی آن باشد تا مطالعه جهت آمادهسازی یک برنامه امنیتجمعی در مقابله با ساختارها و سازمانهای دهشتافکن تروریستی را بهعنوان نخستین عنوان از "توافقات موضوعی که منافع مشترک را تضمین نماید" در دستور گفتوگو قرار دهیم».
کاظمی قمی پیشنهاد کرد «کشورهای کمیته تماس منطقهای همچنان بر این نکته تصریح نمایند که مناسب است برای مقابله با تهدیدات دیرپا با منشا افغانستان که عمده آن ناشی از دوران اشغال آمریکاست و در مقولاتی از جمله "کشت، فراوری، انباشت، خرید و فروش و قاچاق مواد مخدر سنتی و صنعتی؛ قاچاق انسان، آوارگی و بیپناهی مردم؛ مبارزه با ریشههای افراطگرایی؛ تامین حقوق برابر و بدون تبعیض برای مشارکت، کار و تحصیل اقشار متنوع جامعه فارغ از جنسیت و نژاد و زبان و مذهب؛ و مبارزه با بلایای طبیعی و مدیریت مسائل زیستمحیطی" گفتگو و اجماعنظر حاصل آید».
او ادامه داد: «همچنین این اولویتها به صورت همزمان و متوازن از سوی سازمان ملل متحد مورد توجه واقع شود و از هرگونه برخورد گزینشی و اولویتبخشی موارد تازه که ممکن است موجب کمتوجهی به ریشه مسئله افغانستان گردد، اجتناب صورت پذیرد. در حقیقت اشتراکنظر و یکسانیِ تمرکز بر این عناوین است که زمینۀ نتیجهبخشی روندهای مطلوب بمنظور تعامل منطقه و محیط بینالملل در آینده با افغانستان را رقم خواهد زد».
کاظمی قمی در پایان، با قدردانی از میزبانی دولت سرپرست و ملت شریف افغانستان، گفت: «در کابل برف باشد؛ زَر هم باشد». افغانستان با ورود به این گفتگو نشان داد به مسیری تازه و امیدبخش در مشارکت منطقهای و الزامات آن توجه نشان داده است.
«امیرخان متقی» سرپرست وزارت امور خارجه دولت سرپرست افغانستان نیز در آغاز نشست ابتکار همکاریهای منطقهای در کابل گفت افغانستان نمیخواهد منطقه دچار ناامنی شود و کابل برای امنیت منطقه اهمیت خاصی قائل است.
متقی در این نشست تاکید کرد: «تاریخ نشاندهنده آن است که طرحهای واردشده به افغانستان از سوی کشورها و سازمانها تحت هر نامی نتیجهی معکوس داشته و افغانستان نیازمند حضور نماینده ویژه سازمان ملل در موجودیت یوناما نیست».
کاظمی قمی همچنین امروز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امروز ۲۹ ژانویه ۲۰۲۴ بنا بر پیشنهاد تهران مندرج در بیانیه ۲۹ سپتامبر اجلاس فرمت مسکو (غازان ۲۰۲۳) به دعوت مسئولان حکومت سرپرست افغانستان؛ نمایندگان ویژ دولتهای جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی پاکستان و فدراسیون روسیه و برخی کشورهای دیگر منطقه، گرد هم آمدند تا مجموعه گفتوگوهای کمیته تماس منطقهای را برای تعامل با افغانستان در کابل آغاز کنند».
او اظهار داشت: «از نگاه این جمع، پیشبرد این مذاکرات که با هدف کمک به مردم و کشور افغانستان، همچنین ثبات و امنیت منطقه دنبال خواهد شد، نیازمند نگاه ایجابی مسئولان امر با هدف کامیابی در روندی منطقهمحور را دارد».
انتهای پیام