به گزارش ایسنا، منابع مصری مطلع از مذاکرات غزه و پرونده تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه از تماس اعلام نشده اخیر میان جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و عبدالفتاح السیسی، همتای مصری وی، خبر دادند که طی آن آخرین تحولات در خصوص تلاش برای آزادی اسرای اسرائیلی در نوار غزه مورد بحث قرار گرفت.
یک منبع مصری گفت: رئیسجمهور آمریکا در جریان این تماس از السیسی خواست تا تلاشهای بیشتری برای رفع هر چه سریعتر موانعی که مانع دستیابی به توافق میشوند، انجام دهد. بایدن تأکید کرد که موضوع آزادی اسرا مورد توجه وی است.
اقدامات نتانیاهو مانع موفقیت مذاکرات غزه میشود
به نقل از العربی الجدید، یکی منبع دیگر مصری اعلام کرد: تلاش قاهره در مورد امکان دستیابی به توافق برای جلوگیری از گسترش درگیری در منطقه و ایجاد آتشبس با اقدامات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی مواجه شده است که مانعی در برابر این تلاشها است. ما شاهد ناکام گذاشتن عمدی تلاشهای انجام شده برای کاهش تنش و دستیابی به توافق برای پایان دادن به تنش در منطقه هستیم.
این منبع مصری به اظهارات بنی گانتس، عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی اشاره کرد که گفت وی و گادی آیزنکوت، عضو کابینه جنگ در روزهای اول جنگ هفت اکتبر مانع گشودن جبهه شمالی و آغاز جنگ با حزبالله لبنان شدند. این منبع مصری گفت:«نتانیاهو از آغاز جنگ، رویکردی را دنبال کرده است که فقط اهداف بسیار محدودی را محقق میکند».
این منبع گزارش داد، آنچه در مقابل رسانهها و خانوادههای اسرا از سوی رهبران کابینه رژیم صهیونیستی گفته میشود با آنچه در اتاقهای بسته گفته میشود کاملا متفاوت است. قاهره در روزهای گذشته به تفاهماتی درباره میزان کمکهایی که در چارچوب فراهم کردن فضا برای مذاکرات تبادل اسرا وارد غزه میشود، دست یافت.
این منبع تاکید کرد قاهره از واشنگتن خواسته است تا فشار بیشتری بر کابینه رژیم صهیونیستی و بنیامین نتانیاهو بیاورد تا در مورد آتش بس در نوار غزه انعطاف نشان دهد. برخی طرحها و دیدگاههای موجود درحال حاضر غیرواقعی است و واقعیت کنونی را نادیده میگیرد، چه آنهایی که توسط دولت آمریکا مطرح میشود و چه آنهایی که توسط دولت اشغالگر و یا برخی احزاب اروپایی پیشنهاد شده است.
این منبع در خصوص مذاکرات غزه و رایزنیهای جاری در خصوص جزئیات قوانین و خطوط کلی مربوط به آزادی اسرا و آتشبس گفت: بحث آزادی اسرای اسرائیلی که تعداد آنها حدود ۱۳۶ نفر از جمله حدود ۲۷ جسد است در ازای آتشبس یک ماهه و آزادی تعدادی از اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم اشغالگر دقیق نیست. حماس این طرح را رد میکند که همه زندانیان به یکباره آزاد شوند مگر اینکه آتشبس جامع حاصل شود.
این منبع توضیح داد: جنبش حماس میخواهد زندانیان در چند مرحله آزاد شوند که آخرین آن مرحله آزادی اسیران نظامی است که تعداد آنها حدود ۵۵ اسیر تخمین زده میشود. حماس بارها در جریان مذاکرات با آنها تاکید کرده است که به مواضع اشغالگران به ویژه با توجه به رویکردهای وزرای راست افراطی اعتماد ندارد.
از سوی دیگر، یک منبع برجسته در حماس به العربی الجدید گفت: رژیم اشغالگر در مورد تعداد صهیونیستهای اسیر شده توسط گردانهای القسام و گروههای مقاومت، به ویژه اسرای نظامی غافلگیر خواهد شد.
این منبع گزارش داد: نام پایتختهایی برای میزبانی از نشستی با حضور ویلیام برنز، مدیرکل سیا، دیوید بارنیا، رئیس موساد اسرائیل، عباس کامل، رئیس سرویس اطلاعات کل مصر و محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخست وزیر قطر برای پیشبرد تلاشها برای میانجیگری مطرح شده است. این پایتختها عبارتند از: بروکسل یا هلسینکی. پیش از این پیشنهاد شده بود این نشست در دوحه، پایتخت قطر برگزار شود.
جداسازی روندها و غافلگیریهای حماس
علیرغم تزلزل مذاکرات غیرمستقیم غزه بین رژیم اشغالگر و مقاومت به رهبری میانجیگران قطر و مصر به منظور دستیابی به توافق آتش بس و تبادل اسرا، اما پایتخت مصر شاهد جلسات و نشستهایی بود. طی حدود چهار روز، سفرهایی از سوی مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین و دولت آمریکا و دو هیأت، یک هیأت امنیتی اسرائیل و یک هیأت از جنبش حماس، انجام شد.
یک منبع مصری اعلام کرد: مسؤولان دستگاه اطلاعات کل پیامهای مربوط به ضرورت تفکیک روندها را به مسؤولان دستگاه اطلاعات اسرائیل منتقل و بر رد برنامههای بنیامین نتانیاهو تأکید کردند.
این منبع اعلام کرد: قاهره متوجه شده است که نتانیاهو در آینده نزدیک هیچ نقشی نخواهد داشت، بنابراین مصر تمایل دارد که وارد هیچ توافق جدیدی با نتانیاهو نشود یا با رویکردهایش همراهی نکند و تعامل بین دو طرف را به کانالهای دائمی و پایدار محدود کند. قاهره پیامهای اطمینانبخشی از رهبران سرویسهای امنیتی اسرائیل در خصوص عدم تشدید اوضاع در مرزها دریافت کرد. گفتوگوهای فشردهای در داخل اراضی اشغالی در خصوص متشنج نکردن روابط با مصر و رسیدن به رویکردی که حساسیت روابط را در نظر بگیرد و از صادر کردن مشکلات به هر دو طرف جلوگیری کند وجود دارد.
در مقابل، این منبع از حضور یک هیئت رهبری جدید از جنبش حماس در قاهره برای گفتوگوی نزدیک خبر داد و اعلام کرد: مذاکرات شامل تمامی پروندههای مربوط به غزه است. مقامات در قاهره تلاشهای بیوقفهای برای ترتیب دادن نشستی با هدف نزدیکتر کردن دیدگاههای جنبش حماس و تشکیلات خودگردان فلسطین در قاهره دارند تا مجموعهای از طرحهای پیشنهادی را که مستلزم میزان بالایی از تفاهم بین همه گروهها هستند، حل و فصل کنند. هیأت حماس طرحهای مربوط به اداره غزه در روز پس از جنگ، تشکیل دولت وحدت و همچنین امکان پیوستن به سازمان آزادیبخش فلسطین(ساف) در دوره آتی را مورد بحث و بررسی قرار داد.
منبع مذکور فاش کرد: جنبش حماس نمیخواهد بر نوار غزه سلطه داشته باشد. حماس بیش از یک دیدگاه ارائه کرده است که هیچ یک شامل کنترل مطلق بر غزه نیست و همه آنها مبتنی بر مشارکت از طریق مکانیسمهایی است که توسط خود فلسطینیها تعیین میشود. تنها چیزی که جنبش حماس نسبت به آن سختگیری نشان داده است، رد هرگونه رویکردی است که شامل خلع سلاح باشد و همچنین شامل شرط خروج کامل نیروهای اسرائیلی از تمام اراضی نوار غزه باشد.
انتهای پیام