به گزارش ایسنا، نور نیوز نوشت: در شرایطی که جمعیت کشور به سرعت به سمت پیر شدن پیش میرود، افزایش قیمت تجهیزات توانبخشی و کمکی سالمندان نگرانیهایی را در این زمینه ایجاد کرده است. یک دستگاه اکسیژن ساز چیزی بین ۱۸ تا ۹۰ میلیون تومان در بازار قیمت دارد. دستگاه اندازهگیری قند خون هم از ۴۰۰ هزار تومان شروع و به ۸ میلیون تومان میرسد. تشک مواج هم از ۲ تا ۸ میلیون تومان قیمت دارد. ویلچر هم از ۳ میلیون و ۵۰۰ تا ۱۱۰ میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
افزایش سن و رسیدن به دوران سالمندی گرچه با محاسنی همچون آرامش، دانایی و پختگی همراه است اما چالشهایی را نیز ایجاد میکند که از آنها گریزی نیست. شاید ضعف توان بدنی و بروز بیماریهای مختلف را بتوان بزرگترین چالش سالمندی دانست. این مسأله سالمندان را در شرایطی قرار میدهد که چارهای جز استفاده از برخی تجهیزات و لوازم کمکی برای ادامه زندگی معمول ندارند. عصا، انواع واکر، وسایل حمل و نقل سالمندان همچون ویلچر، بالابر و انواع دستگیرههای قابل استفاده در سرویسهای بهداشتی از جمله این وسایل هستند. همچنین دستگاه اکسیژن رسانی، دستگاه اندازهگیری قند خون، فشارسنج، تشکهای مواج از دیگر ابزار کاربردی و لازم برای دوران سالمندی به شمار میآیند.
پیری جمعیت، پدیده ای پرشتاب در ایران
گرچه سلامت سالمندان به عوامل مختلفی همچون سبک زندگی و سوابق ژنتیکی آنها بستگی دارد اما در هر صورت بروز اختلالات بدنی با افزایش سن قابل انتظار است و از این رو نیاز به استفاده از این تجهیزات در بسیاری از موارد ضرورت دارد. در کشور ما که مدتهاست در زمینه بروز بحران سالمندی و پیر شدن جمعیت هشدار داده میشود، تهیه ابزار و تجهیزات درمانی کمکی برای سالمندان نیز میتواند به مسألهای چالشزا تبدیل شود.
بر اساس آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران جمعیت سالمندان کشور، اکنون کمی بیش از ۹ و نیم میلیون نفر است. حدودا ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر آنها بین ۶۰ تا ۷۰ سال سن دارند؛ تقریبا ۲میلیون و ۷۰۰هزار نفر در سنین بین ۷۰ تا ۸۰ سالگی، و نزدیک به یک میلیون نفر نیز بالای ۸۰ سال هستند. طبق تقسیم بندی که در رابطه با سالمندی وجود دارد، افراد ۶۰ تا ۷۵ سال، "سالمند"، افراد بین ۷۵ تا ۸۵ سال، "پیر" و افراد بالای ۸۵ سال "جمعیت پیر و ضعیف" محسوب میشوند. طبیعی است هرچه سن سالمندان بالاتر باشد، انتظار میرود نیاز بیشتری به استفاده از تجهیزات کمکی داشته باشند و با توجه به این که جمعیت کشور به سرعت در حال پیر شدن است، این نیاز هر روز بیشتر و بیشتر میشود.
احمد دلبری، رئیس انجمن علمی طب سالمندی ایران چندی پیش در گفت وگو با ایسنا عنوان کرد که پیش بینی میشود در سال ۱۴۳۰ ما ۳ برابر جمعیت فعلی سالمند داشته باشیم. او سرعت دو برابر شدن جمعیت سالمندی را در ایران منحصر بفرد عنوان کرده و آن را با کشورهایی نظیر فرانسه، سوئد و آمریکا مقایسه کرده بود که سرعت رشد دو برابر شدن سالمندی از ۱۰ به ۲۰ درصد، در آنها به ترتیب ۱۲۰، ۹۰ و ۷۵ سال طول کشیده است. این در حالی است که سرعت سالمندی در ایران بسیار بیشتر است و زمان کمتری برای دو و سه برابر شدن سالمند شدن افراد طی میشود. این مسأله البته تنها گریبانگیر ایران نیست. بر اساس نتایج پژوهشهای جهانی بر روی جمعیت، سرعت سالمندی جمعیت در کشورهای در حال توسعه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بیشتر است.
قیمتهای نجومی تجهیزات سالمندی
در شرایطی که جمعیت کشور به سرعت به سمت پیر شدن پیش میرود، افزایش قیمت تجهیزات توانبخشی و کمکی سالمندان نگرانیهایی را در این زمینه ایجاد کرده است.
احسان سبحانی که در بخش فروش تجهیزات پزشکی فعالیت دارد در این باره به نورنیوز میگوید:«قیمتها به قدری سریع و زیاد جابجا میشود که بعضی وقتها خودمان خجالت میکشیم به مشتریها قیمت بدهیم. یک میز غذای تاشوی ابتدایی مناسب سالمندان که تا همین چند وقت حدود ۳۰۰ هزار تومان بود الان دو برابر شده و سادهترین حفاظ تخت، چیزی حدود ۸۰۰ هزار تومان قیمت پیدا کرده است. اینها تازه سادهترین تجهیزات هستند. در مورد وسایل پزشکی قیمتها حتی از این مقدار هم بیشتر رشد کرده اند. در حال حاضر یک دستگاه اکسیژن ساز که با توجه به آلودگی هوا و مشکلات تنفسی که بویژه بعد از کرونا برای برخی سالمندان ایجاد شد، مورد نیاز خیلی از آنهاست چیزی بین ۱۸ تا ۹۰ میلیون تومان در بازار قیمت دارد. البته انواع گرانتر آن هم هست و قیمت برخی انواع آن تا ۱۸۰ میلیون تومان هم میرسد. سادهترین دستگاه اندازهگیری قند خون هم از ۴۰۰ هزار تومان شروع میشود و تا ۸ میلیون تومان میرسد که قلمهای اندازهگیری هوشمند هستند. تشک مواج هم به طور متوسط از ۲ میلیون تا ۸ میلیون تومان قیمت دارد. ویلچر نیز دارای قیمتهای متفاوتی است و سادهترین آن چیزی حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد و نوع برقی مرغوب نیز ۱۱۰ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. تهیه این اقلام به ویژه برای کسانی که در منزل از سالمند نگهداری میکنند ضروری است. حتی برخی سالمندانی که ناتوان نیز نیستند باید از برخی از این لوازم استفاده کنند.»
ایمنی سالمندانی که تنها زندگی میکنند دغدغه بیشتری برای خانوادههای آنها ایجاد می کند. سالمندان به دلیل دردهای عضلانی و مشکلاتی نظیر آرتروز به شدت مستعد زمین خوردن و آسیب های ناشی از آن هستند. به گفته احمد موذنزاده، رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران،۸۰ درصد بیماران سالمند پس از شکستگی لگن به سطح فعالیت عملکردی قبلی برنمیگردند و۲۰ درصد آنها طی یک سال متعاقب شکستگی لگن به دلایل مختلفی فوت میکنند.
در این شرایط با استفاده از تجهیزات توانبخشی میتوان زندگی سالمندان را تسهیل کرد و آرامش خاطر بیشتری برای آنها فراهم ساخت. مجهز کردن خانه به وسایلی که سالمند بتواند به کمک آنها امنیت بیشتری داشته باشد، بر کیفیت زندگی او اثر خواهد گذاشت؛ چرا که تنها داشتن عمر طولانی کافی نیست بلکه بهبود شرایط و بالا رفتن کیفیت زندگی و سلامتی سالمند است که میتواند او را از داشتن عمری طولانی خشنود کند.
انتهای پیام