بر اساس گزارشهای میدانی از بازار استان، اکنون هر کیلوگرم برنج طارم دم سیاه ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان، فجر پرمحصول حدود ۵۵ هزار تومان، شیرودی حدود ۵۰ هزار تومان و ندا حدود ۴۵ هزار تومان عرضه میشود.
این در حالی است که پارسال برنج طارم محلی اعلا هر کیلوگرم حدود ۱۰۰ هزار تومان، شیرودی ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان، فجر پرمحصول کیفی ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان، برنج پرمحصول ندا حدود ۳۶ هزار تومان و دم سیاه نیز ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در بازار خرید و فروش میشد.
علیرغم کیفیت بالای برنج استان گلستان و ارزانتر بودن قیمت آن نسبت به سال گذشته، برنج گلستان بازار فروش مناسبی ندارد و برنج زیادی در انبارهای شالیکوبیها و منازل کشاورزان دپو شده که باعث دغدغه فروش و نگرانی کشاورزان بابت آفتگرفتگی شده است.
صاحبان کارخانهها که خود عمده خریداران برنج بوده و واحدهای شالیکوبی به عنوان انبار محسوب میشود، میگویند: بازار برنج استان گلستان از شهریورماه امسال که برنج جدید وارد بازار شد، رونق ندارد، به طور یقین با تداوم کم رونقی بازار برنجهای موجود در معرض خطر آفات انباری به خصوص شپشک قرار خواهد گرفت.
خرید برنج سال گذشته با قیمت پایین در زمان برداشت محصول باعث رکود بازار شد
هادی مجنیان یکی از کشاورزان گلستانی به خبرنگار ما گفت: دولت امسال در زمانی نزدیک به برداشت برنج نو اقدام به خرید برنجهای انبار شده در شالیکوبیها و انبارهای شخصی کشاورزان با با قیمت پایین و به صورت تضمینی کرد و این قیمتگذاری باعث شد مشتریان با توجه به اختلاف قیمت برنج نو با کهنه تمایلی به خرید برنج تازه کشاورزان نداشته باشند.
علی اکبر کمانگری از کشاورزان روستای جفاکنده به این نکته تأکید کرد که امسال هزینه کشت و کارشان هم افزایش زیادی داشته و توقعشان با توجه به نرخ تورم، افزایش حداقل ۴۰ درصدی قیمت برنج نسبت به سال قبل بود، اما قیمتها نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه نسبت به سال قبل کاهش زیادی داشت و همین مسأله باعث آنها به امید بهترشدن قیمت خرید برنج محصول خود را به طور کامل انبار کنند اما با وجود گذشت چندین ماه از زمان برداشت برنج محصول آنها خریدار ندارد.
وی با بیان این که سال گذشته در چنین روزهایی برنج نوبرانه و دم سیاه تا ۱۱۰ هزار تومن خرید و فروش شده است اما امسال علی رغم تورم به ۶۵ هزار تومان هم رسید، افزود: فروش برنج نو کمتر از ۱۰۰ هزار تومان به هیچ عنوان به صرفه نیست.
فروش برنج کیفی کمتر از 100هزار تومان به صرفه نیست
وی با بیان این که گوشت قرمز ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تومانی سال گذشته اکنون به ۴۰۰ هزار تومان، مرغ به ۱۰۵هزار تومان و ماهی قزل آلا ۹۰ تا ۱۱۰هزار تومانی به ۲۰۰ هزار تومان رسیده است، بیان داشت: این که برنج طارم محلی با عطر و طعم فوقالعاده که هزینه تمام شده حدود ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان دارد، نباید کمتر از ۱۰۰ هزار تومان باشد.
این کشاورز بندرگزی گفت: نکتهای که دست اندرکاران باید به آن توجه کنند این است که کشاورز با فروش محصولش، درآمد سالانه خود را باید بدست بیاورد، مطمئناً با محاسبه بسیار ساده میتوان درآمد شالیکاران را مشخص و قدرت خریدش را با نرخ تورم و قیمت مایحتاج اولیه از جمله لبنیات، گوشت قرمز و سفید مشخص کرد.
علیقلی ایمانی دبیر خانه کشاورز گلستان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا واردارت بیرویه برنج را علت به وجد آمدن این وضعیت دانست و افزود: ما در کشور به ۳ میلیون تن برنج نیاز داردیم که از این مقدار بالغ بر ۲ میلیون تن برنج در داخل کشور تولید شده و ۵۰۰ هزارتن نیز نیاز به واردات داریم.
واردات بیرویه علت اصلی رکود بازار برنج کشور
وی بیان کرد: وقتی به جای ۵۰۰ هزار تن برنج، ۲ میلیون تن برنج به کشور وارد میکنیم آن هم با قیمت بسیار ارزانتر از برنج تولید شده به دست کشاورزان داخل کشور، باعث میشود، برنج مرغوب کشاورزان ما با مشکل بازار فروش روبرو شوند.
دبیر خانه کشاورز گلستان کاهش قدرت خرید مردم را علت دیگر رکود بازار برنج داخلی برشمرد و افزود: اگر چه از نظر کشاورزان برنج کیلویی ۵۵ هزار تومان ارزان بوده و تولید آن به صرفه نیست اما همین قیمت نیز برای مردمی که از حقوق مکفی و درآمدکافی برخوردار نیستند، زیاد است.
ایمانی با اشاره به اینکه واردات بیحد و مرز و اندازه برنج در شرایطی که نیاز واردات ما تنها ۵۰۰ تن است، سؤالی است که باید به آن پاسخ داده شود، گفت: ممنوعیت واردات برنج در زمان برداشت محصول کشاورزان قانونی بوده که در مجلس به تصویب رسیده و اجرا میشد اما در سالهای اخیر این قانون برداشته شده که کار اشتباهی است.
وی با توضیح اینکه دریک سال شاهد رشد بیرویه و گرانی قیمت برنج در کشور بودیم که البته سودآن به جیب دلالان رفت و نه کشاورزان، گفت: در نتیجه همان گرانی آن سال برنج، واردات را در زمان برداشت برنج آزاد کردند در صورتی که میتوانستند بازار را به نحو بهتری مدیریت کنند و نتیجه این تصمیم غلط دپوی برنج کشاورزان زحمتکش در انبارها شده است.
به گزارش ایسنا، مقام معظم رهبری بارها روی موضوع حمایت از تولید داخلی و تولید محصولات کشاورزی تأکید داشتند و باید نسبت به مسأله حمایت از کشاورزی توجه جدی شود، متأسفانه امروز این بیتوجهی در بحث حمایت از تولید برنج که کالای استراتژیک محسوب میشود، وجود دارد و دولت باید دولت تدابیری در این زمینه اتخاذ کند.
انتهای پیام