حجتالاسلام آیت عادلینژاد در همایش جهاد تبیین که امروز (۲۸ آذرماه) با موضوع وحدت حوزه و دانشگاه در دانشگاه جامع علمی کاربردی خوزستان برگزار شد، با گرامیداشت یاد شهدا اظهار کرد: برای اینکه متوجه شویم وحدت و همافزایی مد نظر رهبران دینی جامعه و اندیشمندان محقق شده است یا خیر باید به تاریخچه این موضوع توجه شود. باید ببینیم از زمانی که این دغدغه مهم توسط امام(ره) و برخی اندیشمندان و مصلحان اجتماعی مطرح شد کجا بودیم و به کجا رسیدیم، زیرا بدون توجه به تاریخچه، تحلیل دقیقی نخواهیم داشت و نمره وضع موجود، منصفانه نخواهد بود.
به گزارش ایسنا، وی افزود: امروز زمانی که کشورمان را با کشورهای توسعه یافته مقایسه میکنیم نباید خودزنی کنیم و باید به واقعیتهای تاریخی توجه شود. به طور مثال اولین شهری که بعد از انقلاب صنعتی یعنی ۱۶۰ سال پیش، قطار شهری در آن راهاندازی شد لندن بود؛ ایران در آن زمان در دوره قاجار قرار داشت و در جنگهای ایران و روس بود و شکست خورد و بخشهایی از خاک ایران جدا شد. بنابراین اگر در تحلیل وضع خود، عقبماندگی مزمن دو قرن را نبینیم نمیتوانیم نمره درست و دقیقی بدهیم.
عادلینژاد بیان کرد: تاسیس نهاد علم و دانشگاه در دوره رضا خان انجام شد و از همان ابتدای تاسیس، با نهاد دین و حوزه که سابقه تاریخی در کشور ما دارد دو نقطه مقابل هم بودند، یعنی هیچ ارتباط و همافزایی بین حوزه و دانشگاه وجود نداشت و در تضاد با هم بودند.
وی افزود: در آن زمان دانشگاه، حوزه را نماد تحجر و حوزویان را عامل توقف جامعه میدانست. دانشگاهیان در آن دوره وقتی میخواستند عقبماندگی را معرفی کنند دلیل آن را وجود حوزه و حوزویان و دین و تدین میدانستند و نگاهشان این بود که برای پیشرفت جامعه ایرانی باید از فرق سر تا نوک انگشت پا غربی شد.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خوزستان گفت: از سوی دیگر نگاه منفی نیز در حوزه نسبت به دانشگاه وجود داشت. در گذشته در فرهنگ عمومی ما دانشگاه را کفرستان مینامیدند، یعنی دانشگاه را نماد وابستگی و کفر در جامعه میدیدند.
عادلینژاد بیان کرد: تجربه تاریخی نشان داده است هر گاه این دو نهاد علمی نسبت به یکدیگر سوءظن داشتهاند و همدلی نداشتهاند، جامعه متضرر شده است. در دهه ۳۰ وقتی این دو نهاد همدل به میدان آمدند، توانستند استبداد داخلی محمدرضا پهلوی را کنترل کنند و دولت مردمی مصدق روی کار آمد اما وقتی این دو نهاد به تضاد خوردند، کودتای ۲۸ مرداد رقم خورد که سرآغاز استبداد پهلوی و ورود آمریکا در مقدرات ایران شد.
وی عنوان کرد: جلال آلاحمد در کتاب غربزدگی میگوید در جامعه ما روشنفکر کسی است که ضد دین و مذهب، دلداده به فرهنگ غربی و بیگانه و دارای تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی است.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خوزستان گفت: آنچه که امام(ره) و مصلحان اجتماعی گفتند این بود که جامعه ایرانی به دنبال پیشرفت و سعادت است و این سعادت جز از رهگذر تفاهم، همدلی و توافق بین این دو نهاد علمی اتفاق نخواهد افتاد. هر جا این دو نهاد همدل بودند، موفق بودهاند.
عادلینژاد با اشاره به نقش دانشگاه و حوزه در پیروزی انقلاب اسلامی گفت: با قرار گرفتن این دو نهاد در کنار یکدیگر با رهبری ممتاز امام(ره)، پیروزی انقلاب اسلامی رخ داد و هشت سال دفاع مقدس نمونه دیگر از این هم افزایی است.
وی عنوان کرد: امروز تکامل و پیشرفت انقلاب اسلامی در گرو همدلی دو نهاد اجتماعی حوزه و دانشگاه است. امروز دنیای علم و دانش است و انقلاب اسلامی نمیتواند خود را مستغنی از دانشگاه بداند و به همین اندازه انقلاب اسلامی با حوزه و حوزویان نیز گره خورده است.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خوزستان با اشاره به همدلی و همافزایی که امروز بین دانشگاه و حوزه وجود دارد، گفت: نگاه منفی حوزه نسبت به دانشگاه و بالعکس بسیار کمتر دیده میشود و امروز بسیاری از حوزویان بعد از اتمام تحصیل حوزوی وارد دانشگاه شدهاند و متد دانشگاه را میفهمند و زبان دانشگاه را میدانند و عملا انسجام و اتحاد را رقم زدهاند. چه بسیار دانشگاهیانی که بعد از تحصیلات دانشگاهی وارد حوزهها شدند و نماد انسجام و همدلی بین حوزه و دانشگاه هستند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خوزستان گفت: دیگر آن دورهای که سیاهنمایی بین این دو نهاد بوده، گذشته و بسیار کاهش یافته است. هر چه این دو نهاد به هم نزدیکتر شوند آینده ایران بهتر خواهد شد. امروز در جامعه به شخصیتهایی نیاز داریم که حضور آنها همگرایانه باشد نه واگرانه.
انتهای پیام