به نقل از ارث، دانشمندان در تحقیقی جدید و جامع، تاریخچه ۶۶ میلیون ساله دقیقی از سطوح دی اکسید کربن اتمسفر و دماهای مربوطه را جمعآوری کردهاند. این تحقیق بینشهای مهمی را در مورد وضعیت فعلی و آینده آبوهوای سیاره ما ارائه میدهد.
این مطالعه در طول ۷ سال توسط کنسرسیومی متشکل از ۸۰ محقق از ۱۶ کشور انجام شد. کارشناسان تشخیص دادند، آخرین باری که جو زمین دارای سطوح دی اکسید کربن قابل مقایسه با امروز بود، ۱۴ میلیون سال پیش بوده که بسیار زودتر از تخمین قبلی است.
این افشاگری بر حساسیت آبوهوای زمین به گازهای گلخانهای و غلظتهای دی اکسید کربن ناشی از انسان، با اثرات بالقوه بلندمدت هزارهها تاکید میکند.
باربل هونیش، ژئوشیمیدان در دانشگاه کلمبیا که این کنسرسیوم را هماهنگ کرده است، اظهار کرد: «ما مدتها میدانیم که افزودن دی اکسید کربن به جو ما باعث افزایش دما میشود. این مطالعه به ما ایده بسیار قویتری از حساسیت آبوهوا در مقیاسهای طولانیمدت میدهد.»
نتایج این تحقیق نشان میدهد که به ازای هر دو برابر شدن دیاکسید کربن اتمسفر، متوسط دمای کره زمین در آینده نزدیک بین ۱.۵ تا ۴.۵ درجه سانتیگراد افزایش مییابد و برخی مطالعات افزایش حتی بیشتر را ارائه میکنند.
این مطالعه روندی نگرانکننده را برجسته میکند که ذرات آلاینده ۵۰ درصد افزایش یافته است. این خط سیر میتواند تا پایان قرن به سطوح بیشتر منجر شود و سیاره را در مسیر گرم شدن نامشخص اما قابل توجهی سوق دهد، با افزایش حدود ۱.۲ درجه سانتی گراد (۲.۲ درجه فارنهایت) که از اواخر قرن نوزدهم مشاهده شده است.
محققان از طیف وسیعی از روشهای علمی استفاده کردند و نتایج نشان میدهد که دو برابر شدن دی اکسیدکربن میتواند دمای جهانی را ۵ تا ۸ درجه سانتیگراد افزایش دهد.
محققان توضیح دادند که در دورههای طولانی، افزایش دما ممکن است از فرآیندهای درهم تنیده زمین که فراتر از اثر گلخانهای فوری ایجاد شده توسط دی اکسید کربن در هواست، پدیدار شود. اینها شامل ذوب صفحات یخی قطبی است که توانایی زمین برای انعکاس انرژی خورشیدی را کاهش میدهد. تغییرات در پوشش گیاهی زمینی و تغییرات در ابرها و ذرات معلق در اتمسفر که میتواند باعث افزایش یا کاهش دما شود.
آنان به این نتیجه رسیدند، آخرین باری که دی اکسید کربن بهطور مداوم بالاتر از اکنون بوده، حدود ۱۶ میلیون سال پیش بوده است.
این مقاله در مجله Science منتشر شده است.
انتهای پیام