زهرا باقری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به مهمترین عوامل خطر مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی اظهار کرد: منظور از عوامل خطر یک بیماری، عواملی هستند که وجود آنها احتمال ابتلا به بیماری در فرد را بالا میبرد. این عوامل در دو گروه غیرقابل اصلاح مانند سن، جنسیت، زمینه ژنتیکی و سابقه خانوادگی و قابل اصلاح مانند رفتارها و سبک زندگی طبقهبندی میشوند.
وی افزود: یکی از عوامل خطر مستقیم در بروز بیماریهای قلبی - عروقی، سن بالا است و علاوه بر اثر مستقیم، میتواند با تأثیر بر سایر عوامل خطر، مانند فشار خون بالا، دیابت و چاقی که با افزایش سن ارتباط دارند، درصد ابتلا به این بیماریها را افزایش دهد.
کارشناس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: همچنین اضافه وزن و چاقی یکی از این عوامل خطر است. دستیابی به وزن مناسب و حفظ آن در محدوده سالم، تأثیر مثبتی بر سایر عوامل خطر مرتبط با بیماریهای قلبی - عروقی مانند فشار خون بالا، اختلالات چربی خون و دیابت دارد.
وی افزود: کاهش وزن اندک، حتی اگر فرد را در محدوده شاخص توده بدنی طبیعی نیز قرار ندهد، میتواند منجر به اصلاح سطح کلسترول بد خون و تری گلیسرید خون، فشار خون بالا، قند خون بالا و التهاب شود.
باقری گفت: مهمترین اصل برای داشتن وزن سالم در همه دورههای زندگی، تعادل دریافت انرژی و مصرف آن است.
وی عنوان کرد: در میان عوامل خطر شناخته شده بیماریهای قلبی - عروقی، تغذیه نامناسب یکی از مهمترین عوامل خطر رفتاری است که در کنار فعالیت بدنی ناکافی و مصرف دخانیات، نقش مهمی در بروز این بیماریها دارد.
وی با اشاره به نوع نامناسب تغذیه که بر بروز بیماریهای قلبی عروقی تاثیرگذار است، گفت: مصرف غذاهای با کلسترول بالا و چربیهای اشباع و ترانس بالا مانند لبنیات پر چرب، گوشت قرمز، گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ شده و چربیهای حیوانی مانند پیه و چربیهای لبنی و مصرف مارگارین و کره که سرشار از چربیهای ترانس هستند بر بروز بیماریهای قلبی و عروقی تاثیرگذارند.
باقری ادامه داد: غذاهای حاوی نمک بالا مانند غذاهای کنسروی، سسهای سالاد، خیارشور، ترشیها، شوریها، مواد غذایی سرشار از قند و شکر و مصرف کم سبزیجات و میوهها و فیبر در برنامه غذایی روزانه نیز منجر به بروز بیماریهای قلبی و عروقی میشوند.
کارشناس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: بنابراین طراحی و اجرای برنامههای اثربخش برای اصلاح رفتار و سبک زندگی، میتواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت داشته باشد. تغذیه مناسب در هر دورهای از زندگی دارای اثر مستقیم بر حفظ وزن مناسب، افزایش مقاومت در برابر بیماریهای حاد مانند عفونتها، کنترل پیشرفت بیماریهای مزمن و مرگ زودرس و در نتیجه ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی است.
وی افزود: تغذیه نامناسب با بروز بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی - عروقی، دیابت نوع دو، برخی سرطانها و سایر بیماریهای مزمن ارتباط دارد.
باقری عنوان کرد: اضافه وزن و چاقی یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی - عروقی و عوامل مرتبط با آن مانند اختلالات چربی خون، قندخون بالا است. سالمندان باید در صورت امکان و موافقت پزشک، هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط یا دست کم ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت زیاد، یا ترکیبی از فعالیتهای متوسط و شدید را در طول هفته انجام دهند.
وی افزود: انجام فعالیتهای هوازی روزانه باید حداقل برای مدت ۱۰ دقیقه پشت سر هم باشد. برای مزایای سلامتی بیشتر، افراد مسن در صورت امکان باید فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط خود را به ۳۰۰ دقیقه در هفته افزایش دهند یا ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت زیاد در طول هفته داشته باشند.
باقری بیان کرد: خطر بیماریهای قلبی - عروقی و مرگ ناشی از آن، با مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان و پیپ یا قرار گرفتن در معرض دود آن افزایش مییابد.
کارشناس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: واکنشهای عصبی، هورمون آدرنالین را در بدن فعال میکند که منجر به افزایش ضربان قلب، فشار خون و تحریک قلبی میشود. میزان تأثیر استرس بر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی با میزان تأثیر فشار خون بالا به یک اندازه است و باید به کنترل آن توجه شود.
انتهای پیام