علی حسینپور، چهارشنبه ۱۵ آذر، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی ایدز که در محل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد، عنوان کرد: باتوجه به اینکه این بیماری تا ۱۰ سال بدون علامت است کار ما در شناسایی و پیگیری این موارد مقداری سخت میشود.
وی با تاکید بر اینکه اچآیوی درمان دارد، ادامه داد: نکته بسیار مهمتر این است که درمان اچایوی به صورت درمان موثر است و درمان موثر اچآیوی مانع انتقال این بیماری میشود.
وی با اشاره به اینکه مهمترین دلیل کمبودن آمار شناسایی نسبت به تخمین آن انگ زدن است، تصریح کرد: اگر افراد مبتلا به اچآیوی مثبت دارو مصرف کنند به مرحله ایدز نخواهند رسید؛ یعنی ایمنی بدن آنها پایین نمیآید. انگ و برچسبهایی که به این بیماران زده میشود باید گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه کل خدمات اچآیوی در ایران و مشهد رایگان است، افزود: در مراکز مشاوره ما تست رایگان و حتی بدون نام انجام میشود و باید این مراکز معرفی شوند. اما اگر به مرحله ایدز برسد و درمانهای متعدد بخواهد ممکن است دارای هزینه باشد. به نظر این کار میتواند سبب شود ما در آینده در مشهد اچایوی نداشته باشیم یا سرعت رشد این بیماری در مشهد کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: افزایش معرفی مراکز مشاوره تست اچآیوی، در مشهد کاری بود که ما در این خصوص انجام دادیم. در مشهد چندین مرکز تست و مشاوره داریم که آدرس این مراکز در سایت http://aids.mums.ac.ir قابل دریافت است. در دنیا راه انتقال اصلی این بیماری، جنسی است. کشور ما هم از این مساله مستثنی نبوده و علاوه بر آگاهی، مراقبت و پیشگیری باید در صورت ابتلا سریعا اقدام شود. مراکز آزمایش تشخیص اچآیوی در مشهد همواره فعال هستند.
وی با تاکید بر اینکه زنان و کودکان در برابر اچآیوی آسیبپذیر هستند، تصریح کرد: زنان به دلایل متعدد راحتتر مبتلا میشوند. وقتی زنان راحتتر اچای وی بگیرند ممکن است ما در آینده با کودکانی مواجه شویم که مبتلا به اچآیوی باشند این روند احتمال ابتلا به ایدز و بیماریهای ناشی از آن را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه تست اچای وی به دلایل بیماریابی و جلوگیری از انگ انجام میشود، اظهار کرد: بیماریابی در جمعیتهای کلیدی مثل کمپها انجام میشود. اما در بحث جنسی مشکلاتی به دلیل پراکندگی این جمعیت داریم.اچآیوی قابل درمان قطعی نیست ولی میتوان جلوی انتقال آنرا گرفت و مردم باید مراکز درمان ما را بشناسند.
کماکان با باورهای غلط در زمینه اچآیوی مواجه هستیم
امین بجدی، متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی مشهد، با بیان اینکه معتقدیم در مشهد باید حداقل دوبرابر میزان اعلام شده بیماران مبتلا به ایدز داشته باشیم، گفت: ما کماکان با باورهای غلط در زمینه اچآیوی مواجه هستیم.
وی ادامه داد: انتقال از طریق خون، انتقال جنسی و انتقال از طریق مادر به کودک مهمترین راههای انتقال بیماریاچآیوی بوده که ما در هر سه زمینه مشکل داریم.
متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی مشهد با بیان اینکه عدم آگاهی و عدم بیان رفتارهای پرخطر مشکل بزرگی در مواجهه با افراد دارای رفتارهای پرخطر است، اضافه کرد: جمعیت زیادی از افراد به دلایل انگ یا عدم بیان رفتارهای پرخطر در گذشته از انجام این تست خودداری میکنند. علاوه بر آن موارد جدید ما عمدتا موارد جنسی و در جمعیت جوانان ما است. بیان رفتارهای پرخطر و تشویق به انجام تست کار سختی است. اما اخیرا شاهد افزایش افرادی هستیم که به دلیل مطالعه در روزنامهها و خبرگزاریها علیرغم احتمال انگ و به دلیل نگرانی اقدام به انجام تست میکنند.
بجدی با اشاره به اینکه هنوز هم بیماران ما میگویند ایدز درمان ندارد، اضافه کرد: اگرچه این بیماری قابل ریشه کن شدن نیست اما طی درمان، قابل کنترل و مدیریت و جلوی انتقال آن گرفته خواهد شد. دارو در این خصوص بسیار داریم و کاملا قابل کنترل است.
وی با تاکید بر اینکه به حداقل رساندن انتقال بیماری از مادر به کودک یکی از مهمترین مسائل ما است، اظهار کرد: درست است که اچآیوی در جمعیت عادی گسترش وحشتناکی پیدا نکرده است اما لازم است اطلاع رسانی در این خصوص انجام شود. پیشنهاد به زنان برای انجام تست همگانی نیست اما لازم است که همه زنان و مادران تست بدهند.
متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی مشهد با اشاره به اهمیت انجام تست اچایوی، گفت: تست اجباری نیست و جز در برخی موارد هیچکس اجبارا نمیتواند تست اچآیوی بدهد. کماکان مشکل بزرگ ما عدم اطلاع رسانی افراد در خصوص انجام تست این بیماری است.
وی در پاسخ به اینکه چرا تست اچآیوی قبل از ازدواج اجباری نمیشود؟ عنوان کرد: در هیچ کجای دنیا این موضوع به دلایل مختلف حقوقی و اخلاقی وسیع، اجباری نشده است. تست اجباری اچآیوی به دلایل مختلف در هیچ کجای دنیا توصیه نشده است.
بجدی با تاکید بر مساله درمان و شناسایی زودرس اچایوی، یادآور شد: معتقدیم در مشهد باید حداقل دوبرابر میزان اعلام شده بیماران مبتلا به ایدز داشته باشیم.
وی در مورد تفاوت اچآیوی و ایدز گفت: در حقیقت ایدز معادل قسمت پیشرفته عفونت اچآیوی است که موجب ضعف سیستم دفاعی و ابتلا به بیماریهای دیگر میشود.
انتهای پیام