آمار با آنها صحبت میکند! درحالیکه جراحی و خلبانی در رتبه اول و دوم مشاغل سخت و پراسترس دنیا قرار دارند رتبه پنجم به حسابدارها میرسد. افرادی که از اولین ساعات آغاز روز تا پایان وقت کاری پشت میز مینشینند و معمولاً به کمردرد پشتمیزنشینی مبتلا هستند، دائم به مانیتور نگاه میکنند، کاغذهای بههمریخته روی میزشان را جابهجا میکنند و به نظر میرسد دائم نگران موضوعی هستند.
سروکار داشتن با اعداد ممکن است علاقهمندیهای فردی خیلیها را شامل شود اما وقتی قرار باشد با پول و درآمد و مالیات و هزینه گره بخورد و در قبال آن مسئولیت هم به عهده بگیرد معادله تغییر میکند. به مناسبت ۱۵ آذر روز حسابدار به سراغ چند نفر از حسابداران بخش خصوصی و دولتی رفتهایم تا به این انگیزه به شرایط کاری آنها بیشتر بپردازیم.
قسمت ترسناک حسابداری: رابطه مستقیم با نقدینگی
به گزارش ایسنا، کامران جهانی، حسابداری است که موقعیتهای استرسزای شغل خود را اینگونه توصیف میکند: شغل حسابداری یک شغل پراسترس است، رابطه مستقیم با نقدینگی، تعهدات و پول و چک بهراحتی حساسیت موضوع عادی کاری را چندین برابر میکند. کوچکترین اشتباه در کار حسابداری روی برنامهریزیهای بعدی مدیریت برای طرحهای توسعه، خرید مواد اولیه، تولیدات و ... اثر میگذارد و اشتباه محاسباتی به بار میآورد و یا یک برنامهریزی بلندمدت را به هم بریزد.
وی در ادامه به ایسنا میگوید: کوچکترین اشتباه میتواند موجب شود که گزارشها اشتباه و اطلاعات نادرستی به ادارات دولتی مانند دارایی، تأمین اجتماعی و ادارات بازرگانی داده شود که هم شخص و هم شرکت را با مشکل روبهرو کند.
این کارشناس حسابداری به تأثیرات استرس شغلی روی جنبههای فردی اشاره و بیان میکند: ما روزمره با تعهدات زیادی سروکار داریم و یک اشتباه میتواند برایمان پیامدهای زیادی داشته باشد به همین دلیل هم در اوقات فراغت از کار ذهنمان کاملاً درگیر است، حتی اوقاتی که با خانواده میگذرانی هم یک بخش اعظم فکرت پیش اعداد و ارقام میماند و گاهی هم این تجربه را داشتهام که همین تعهدات و سررسیدهای شغلی را در خواب ببینم!
جهانی که معتقد است علاقه به کار بخش بزرگی از سختیها را برایش تحملپذیر کرده، ادامه میدهد: پیش از اینکه در زمینه حسابداری تحصیل کنم نیز این شغل برایم جذابیت داشت. در ترازنامه وقتی اطلاعات را وارد میکنیم و همهچیز درست است یک حس خاصی از آرامش و لذت موفقیت را تجربه میکنم و تصورم این است که همین لذت بعد از درست انجام شدن کار، استرسها را برایم تحملپذیر میکند.
کار سخت انجام تعهدات مالی در شرایط تحریمی
صادق مؤذن حسابداری است که شرایط خاصی از استرس شغلی را تجربه میکند، او بیش از هر موضوعی در شغل خود به کنترل چندینباره اطلاعات ورودی و خروجی تأکید دارد و به ایسنا میگوید: موفقترین و باتجربهترین حسابدارها هم به اصل «دبل چک» معتقدند، در تمام طول دوران کاری خود که بیش از ۲۰ سال است نیز تصورم بر این است که این قانون یک قانون نجات بخش برای حسابداران است.
وی که در یک مجموعه خصوصی مشغول به فعالیت است در ادامه صحبتهای خود میگوید: بهعنوان فردی که دائم با امور مالی سروکار دارد تطبیق گزارشات صنعتی، کنترل اکانتهای مالی، نقل و انتقالات پولی، ایجاد هماهنگی بین حسابدار و تسهیلدار میتواند روی کیفیت کار انجامشده تأثیر داشته باشد.
این کارشناس حسابداری از یک موقعیت خاص که با آن دستوپنجه نرم میکند میگوید و ادامه میدهد: همه ما میدانیم که کشور در شرایط تحریم قرار دارد و گاهی برخی از اقدامات مالی برای ورود و یا خروج ارز برای تهیه نیاز شرکتها باید آنجا بگیرد، این در حالی است که کلیه راههای معمول و مطمئن مسدود است و حسابدار مجبور است با پذیرش مسئولیت بهصورت شخصی با صرافیهایی که مسئولیت انتقال پول را به عهده میگیرد وارد معامله شود و این اتفاق تنها بر روی پایه اعتماد صورت میگیرد و هیچ پشتوانهای برای اینکه حتماً پول به مقصد میرسد و یا پس از وصول حتماً شرکت مقابل به تعهد خود پس از دریافت پول عمل کند یا نه وجود ندارد!
مؤذن همچنین سروکار داشتن با مجموعههای بیرونی را از موارد استرسزا در شغل خود معرفی و بیان میکند: پس از تهیه صورتهای مالی شما باید پاسخگوی مجموعههایی نظیر اداره دارایی باشید، درصورتیکه در گزارش شما چارت استاندارد اشتباهی داشته باشد این موضوع قابلتغییر نیست و ممکن است این اشتباه برای مجموعهای که در آن فعالیت میکنید و برای شخص شما جریمه و بار مالی به همراه داشته باشد.
وی میگوید: متأسفانه حسابداران همواره حملههای استرسی شدید را تحمل میکنند، برای مثال زمانی که به گزارشی که تهیهکردهاید و با تمام استاندارهای یادشده به آن مطمئن هستید، تنها یک سوال عجیب در مورد عملکرد و یا گزارش شما میتواند همه اعتماد شما به عملکردتان را از بین ببرد و عموماً بین همکاران خود میبینم که این استرس را در رفتارهای شخصی و احوالات روزمره هم بروز میدهند.
تجربه حسابدار مقدم بر تحصیلات است
مینا شهبازی که در امور مالی یک اداره دولتی مشغول به کار است نیز در گفتوگو با ایسنا فضای کاری خود را در مواقعی که چندین مسئولیت و برنامه را باید مدیریت کند و در قبال همه آنها پاسخگو و دقیق باشد بسیار استرسزا میداند، او به میز کارش و مانیتوری که کاغذهای یادداشت متعدد به آن چسبانده تا یادآور همه نکتههایی باشد که باید در نظر داشته باشد، اشاره میکند و به ایسنا میگوید: در امور مالی انجام کارها در زمان مقرر اهمیت دارد، فراموش کردن هر نکتهای بیشتر از سایر موقعیتهای شغلی برای فرد هزینه دارد بنابراین دقت عمل شاخصه اصلی است که باید رعایت شود.
وی بیان میکند: درحالیکه بهطورکلی استرس ممکن است تمرکز حسابدار را به هم بزند، نباید فراموش کرد که تمرکز روی اعداد چقدر مهم است، داشتن این ۲ مورد در کنار هم شاید غیرممکن به نظر بیاید ولی یک حسابدار درحالیکه تحتفشار است نباید هرگز تمرکز و دقت را از دست بدهد.
این کارشناس ارشد حسابداری میگوید: رشته حسابداری از جمله رشتههایی است که کاملاً به کاری که انجام میدهید مرتبط است، اما این همسویی آموزش و کار تماممسیر نیست و در دوران تحصیل شما تنها اصول پایه را میآموزید درحالیکه به جرأت میتوان گفت تجربه یک حسابدار مقدم بر علوم پایه است.
به گزارش ایسنا، خیلیها هستند که در تعریف مشاغل تنها آن دسته از فعالیتها را شغل میدانند که به تولید و یا یک خدمت خاص منتج شود، این در حالی است که شغلهای خدماتی نظیر حسابداری، جزو مشاغل حائز اهمیت هم در دایره اول ارتباطات و هم در فرد فرد جامعه اثر دارد. همان انسان پشتمیزنشین آرام که خیلی وقتها مشغله ذهنیاش را با خود به خانه می برد، به خواب میرود، در خواب آن را دنبال میکند و صبح فردا باز مشغله را به محیط کار برمیگرداند میتواند محور تعادل حقوقی و مالی جامعه قرار بگیرد.
انتهای پیام