مهرداد محمدیسلیمانی شامگاه ۱۲ آذرماه در کمیته برنامهریزی آمایش رفسنجان اظهار کرد: رفسنجان دارای۲۴۱ آبادی، شش شهر، چهار بخش و ۱۰ دهستان است.
وی افزود: اقلیم رفسنجان خشک و سرد است و از سال ۷۱ تا ۱۴۰۱ از نظر خشکسالی مورد برسی قرار گرفته و شش درصد ماهها در این ۳۰ سال خشکی داشته و خشکسالی خیلی شدت بالایی نداشته است.
محمدی سلیمانی عنوان کرد: اقلیم زیستی و گردشگری رفسنجان در تابستان با وجود هوای گرم البته قابل تحمل است و در بقیه ماه ها شرایط مناسب گردشگری است. در سالهای ۸۵، ۹۰ و ۹۵ سالهای خشک برای رفسنجان رقم خورده و از سال ۷۱ تا ۱۴۰۱ هم بین ۰.۰۲ تا ۰.۰۸ درصد افزایش دما را داشتیم که موجب تعرق و تبخیر شده است.
وی بیان کرد: در طول ۳۰ سال گذشته ۲۵ میلیمتر متوسط بارندگی شهرستان کاهش یافته و در عوض با داشتن ۳۰۰۰ ساعت هوای آفتابی میتوان از این ظرفیت جهت نصب پنلهای خورشیدی و نیروگاهها در تولید برق استفاده کرد.
وی افزود: ۸.۸ کیلومتر معادل ۹ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبخوانهای شهرستان طی ۳۰ سال گذشته از دست رفته و غیرقابل برگشت است و بیشترین آن هم در منطقه همتآباد آگاه و نوق است.
وسعت پهنههای مخاطرهآمیز و انواع آلایندگیها در رفسنجان
به گفته محمدی سلیمانی، مخاطرات زمینشناسی را در پهنههای محور صفاییه و کشکوئیه و سرمای کوهستانی بین زرند و رفسنجان را داریم. همچنین پهنههای سیل و خطر انفجار معادن را در این شهرستان داریم.
وی کانونهای گرد و غبار متعدد بین کشکوئیه تا شهرستان انار را مخاطراتی دانست که رفسنجان را تحت تاثیر قرار داده و تصریح کرد: همچنین آلایندگی در دشت کبوترخان تا کشکوئیه و آلایندگیهای مس سرچشمه را داریم.
این مقام مسئول بیان کرد: مهمترین آلایندگی مس در رفسنجان هم سد باطله است که موجب افزایش باطلههای مس است. این سد از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۳ بیش از ۲۰ کیلومتر مربع وسعت پیدا کرده و به اندازهای که آلایندگی را تحمیل میکند، از طرف دیگر آوردی هم ندارد.
بیشترین چاههای عمیق رفسنجان در منطقه نوق
مدیر مرکز آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان در ادامه به موضوع کاهش کیفیت و کمیت آبهای زیرزمینی رفسنجان اشاره و بیان کرد: سالانه ۶۱۹ میلیون مترمکعب آب از سفرههای زیرزمینی شهرستان تخلیه میشود که معادل ۱۰.۵ درصد از تخلیه آب سفرههای استان کرمان است و ضمناً ۹۵ درصد این آبها هم توسط چاههای عمیق استحصال میشود که بیشترین چاههای عمیق هم در منطقه نوق است.
سلیمانی تصریح کرد: هرجا سطح تراز پایین رفته با کاهش کیفیت آبها و افزایش شوری مواجه بودیم، لذا هم کاهش کمی و هم کاهش کیفی آب را در رفسنجان شاهدیم و ۲۳۰ میلیون متر مکعب افزایش برداشت را داریم.
اشتغال رفسنجان رتبه برتر در استان کرمان
مدیر مرکز آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان در ادامه عنوان کرد: از منظر اشتغال هم رفسنجان بیشترین جذب و به کارگیری نیرو را دارد و در این ظرفیت مهم در استان رتبه برتر را دارد به طوری که در حوزه معدن مس سرچشمه ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر مشغول به کار هستند. رفسنجان از نظر اشتغال ارزشآفرین است.
محمدی سلیمانی اظهار کرد: از منظر معدنی، استان کرمان در کمربند مس ایران قرار گرفته و معدن مس سرچشمه یکی از ۱۰ معادن کلاس جهانی ایران است.
وی به برخی ظرفیتهای دیگر شهرستان و کاستیها هم اشاره و خاطرنشان کرد: باید ظرفیتهای موجود رفسنجان را در جهت توسعه به کار گرفت و نواقص را هم در این مسیر برطرف ساخت لذا سند آمایش شهرستان بهترین سندی است که میتواند در این زمینه گرهگشا باشد.
انتهای پیام