رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان سهشنبه ۷ آذر در آیین آغاز این پویش، با بیان اینکه بیماریهای غیرواگیر حجم وسیعی از بیماریها را به خود اختصاص دادهاند، مطرح کرد: لازم است با ورود جدیتر به مقوله پیشگیری هم جامعه سالمتری داشته باشیم و هم سالمندی افراد با سلامتی و رفاه بیشتری همراه شود.
دکتر محمدمهدی مجذوبی ادامه داد: بیماریهای قلبی، عروقی از مهمترین علل مرگومیر در جامعه محسوب میشوند و با اجرای این پویش، سلامتی جامعه بیش از پیش در این موضوعات تأمین میشود چرا که بیماری فشارخون شرایط را برای بروز بیماریهای قلبی، عروقی فراهم میکند و سکتههای مغزی نیز عمدتاً با علل زمینهای مثل فشارخون ایجاد میشود بنابراین کنترل علل این بیماریها میتواند از بروز آنها و تحمیل هزینههای مضاعف در آینده پیشگیری کند.
وی با تأکید بر اینکه بسیاری از بیماریهای قلبی، عروقی را میتوان با پیشگیری کنترل کرد، گفت: دیابت و قند بالا زمینهساز بیماریهای کلیوی، زخم بافت، بیماریهای قلبی، عروقی و ... است بر این اساس لازم است هر چه زودتر تشخیص داده شود تا در مسیر درمان بتوان از پیشروی و عوارض بعدی ممانعت کرد.
مجذوبی تصریح کرد: متأسفانه معمولاً اهتمام جدی و مراقبت از سوی بیماران مبتلا به فشارخون و دیابت یا خانوادههای آنها وجود ندارد و آگاهسازی جامعه از خطرات این دو بیماری در حدی که باعث تغییر نگرش و تغییر رفتار در مردم شود، ضرورتی انکارناپذیر است.
وی بیان کرد: مراجعه مردم به پایگاههای بهداشتی، درمانی مهمترین رویکرد این پویش در ایجاد تغییر رفتار و نگرش آنهاست، اگرچه این برنامه هزینه بالایی برای کشور دارد اما حوزه سلامت به این نتیجه رسیده که راهاندازی این پویش با هر میزان هزینه، از هزینههای هنگفت درمان در سالهای بعد جلوگیری خواهد کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه این پویش از مهمترین اولویتهای دانشگاه در سال ۱۴۰۲ است، ادامه داد: در اجرای این پویش در هر ۹ شهرستان استان به صورت جدی ورود خواهند کرد تا اهمیت عملی کار برای جامعه محرز شود و گام بزرگی برای حفظ و تداوم سلامت جامعه برداشته شود.
۸۰ درصد مرگومیرها به علت بیماریهای غیرواگیر اتفاق میافتد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز با اشاره به اینکه همزمان با سراسر کشور کار تیمی اجرای غربالگری فشارخون و دیابت آغاز شده است، گفت: همه دغدغه ما در اجرای این پویش، کاهش مرگومیر بر اثر بیماریهای غیرواگیر است.
دکتر فاطمه ترکماناسدی با بیان اینکه بیماریهای قلبی، عروقی، دیابت و انواع سرطانها ۸۲ درصد علت مرگها را به خود اختصاص میدهند، خاطرنشان کرد: دو عامل دیابت و فشارخون تأثیر بسزایی در بیماریهای قلبی، عروقی دارند.
وی بیان کرد: همگام با همه کشور امروز پویش غربالگری را آغاز میکنیم چرا که عوارض عدم تشخیص به موقع فشارخون و دیابت بسیار سهمگین و گاهی جبرانناپذیر است و امیدوار هستیم با اجرای این پویش بخشی از دغدغههای حوزه سلامت در این بخش کاسته شود.
ترکماناسدی گفت: در حال حاضر ۱۰ درصد بالای ۲۵ سال مبتلا به فشار خون هستند اما تخمین زده میشود در جمعیت بالای ۲۵ سال ۳۵ درصد مبتلا به فشارخون باشند بنابراین تلاش میکنیم هم در شهرهای کمتر از ۲۰ هزار نفر و هم روستاها صددرصد جامعه هدف پایش و غربالگری شوند.
یک میلیون و ۲۲۰ هزار از جمعیت استان در پویش سلامت، غربالگری میشوند
وی یادآور شد: دو هدف بزرگ در این پویش دنبال میشود که براساس هدفگذاری صورت گرفته جمعیت بالای ۱۸ سال و بانوان باردار که یک میلیون و ۲۲۰ هزار نفر از جمعیت استان را پوشش میدهند باید پایش و غربالگری شوند و امید است با تلاش همگانی به این سقف نزدیک شویم.
وی با اشاره به اینکه تا پایان پویش باید جمعیت را نسبت به خطرات فشارخون بالا آگاه کنیم و این مهمترین هدف پویش است، تصریح کرد: شناسایی و شروع مراقبتها، هدف بعدی پویش است و تفاوت این پویش با پویشهای گذشته در تشخیص زودهنگام و درمان قطعی است که تا حصول نتیجه، اجرای پویش را دنبال خواهیم کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه حدود ۱۲ هزار نفر تاکنون ثبت مراقبت شدهاند، خاطرنشان کرد: آیتمهای فشارخون متوسط و میانگین برای مراقبت در همه افراد ثبت شده در این پویش لحاظ میشود و ۷۶۷ مرکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی آماده پذیرش افراد در این رابطه هستند.
وی بر لزوم ناشتا بودن افراد جامعه هدف در هنگام ارائه آزمایش قندخون تأکید کرد و افزود: همه مراحل کار با توزیع دستگاه کولوکومتر در واحدهای موردنظر آغاز شده و بعد از اطلاعرسانی گسترده وارد فاز بعد مراقبت خواهیم شد.
ترکماناسدی یادآور شد: پویش غربالگری فشارخون فرصت و زمانی طلایی برای شناسایی بیماران در زمان مناسب است و برای همه ما در خانواده بزرگ دانشگاه فرصت محسوب میشود در این راستا در حال حاضر ما به انسجام و تیمسازی قوی نیاز داریم که خوشبختانه هماهنگیهای لازم در این زمینه انجام شده است.
تشخیص بهموقع از هزینههای هنگفت درمان در سالهای بعد پیشگیری میکند
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز با اشاره به اینکه بیش از ۷۵ درصد مرگومیرها در کشور به بیماریهای دیابت و فشارخون مرتبط است، گفت: نارسایی کلیوی و بیماریهای قلبی، عروقی و ... پیامد توجه نکردن به زمینهسازهایی مثل فشارخون و دیابت است.
دکتر رضا طهماسبی تصریح کرد: حوزه درمان همه توان خود را به کار بسته تا این طرح با عنوان طرح ملی به درستی اجرا شود و از همه ظرفیتها برای اجرای جامع و با جزئیات این طرح بهرهمند میشویم تا ضریب بالای اجرای پویش حاصل شود.
وی بیان کرد: بیمار فشارخون اگر در سالهای اولیه بتواند بیماری خود را تشخیص داده و کنترل کند در سالهای بعد ناچار به هزینهکردهای بالا و درمان انواع عوارض بیماری نخواهد بود.
طهماسبی گفت: تشخیص به موقع دیابت، از مشکلات بینایی و از بین رفتن بافت و نسوج پیشگیری میکند و هزینههای بسیاری را در بخش درمان کاهش میدهد که در این راستا آگاه کردن آحاد افراد جامعه و تشخیص و درمان به موقع بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش ایسنا، پویش سلامت و غربالگری فشارخون و دیابت از امروز به طور رسمی در سراسر کشور آغاز شد و تا ۲۰ دیماه ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام