مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو خبرداد

کاهش چشمگیر کمبودهای دارویی در کشور نسبت به سال گذشته

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به آخرین وضعیت کمبودهای دارویی در کشور در عین حال از تخلفات پلتفرم‌ها در حوزه دارو، ابراز نگرانی کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر محمد پیکان پور در نشست خبری روز جهانی دیابت با گلایه از آنچه که مداخلات غیرتخصصی برخی دستگاه‌ها در حوزه دارو خواند،گفت: وقت عمده سازمان غذا و دارو باید تمرکز بر ارتقاء کیفیت دارو و سیاستگذاری تامین دارو، باشد.

مدیرکل داروی سازمان غذا و دارو ضمن اشاره به تدوین آیین‌نامه فروش اینترنتی اقلام سلامت با رعایت الزامات تخصصی این حوزه، گفت: پلتفرم‌ها جرایم اثبات شده‌ بسیاری در خصوص فروش داروهای سقط جنین و انواع مخدرها داشته‌اند؛ با این وضعیت چطور می‌شود عرضه کالاهایی از قبیل دارو را مدیریت کرد؟! به ما ایراد می‌گیرند که دارو در داروخانه نیست ولی در فضای مجازی هست. واقعیت این است که حتی اداره کل دارو اجازه ندارد به متخلف نامه کتبی اخطار یا تذکر بزند و با این سطح از ابزار مدیریتی چطور می‌توان بساط تخلف را جمع کرد.
 
پیکان‌پور در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به ابهامات مصوبه مجلس درباره قیمت‌گذاری تجهیزات و ملزومات پزشکی مصرفی و مکمل‌های دارویی، رژیم غذایی‌، تغذیه‌ای و مواد اولیه دارویی و فرآورده‌های دارویی و ایمن‌ساز (واکسن) بجز در مورد محصولات با فناوری بالا و زیست فناوری، گفت: پیش از این قیمت‌گذاری مواد اولیه و داروهای شیمیایی که برای اولین بار وارد فهرست می‌شوند و برخی موارد دیگر با توجه به ارزش افزوده‌ای که برای کشور ایجاد می‌کرد با قیمت‌گذاری مرجع صورت می‌گرفت. همچنین این مصوبه، محصولات با فناوری بالا را از قیمت گذاری مستثنی کرده و در هاله‌ای از ابهام قرار داده است؛ در حالی که این مولکول‌ها غالبا انحصاری هستند و عدم کنترل قیمت آنها بر مبنای روش‌های قیمت‌گذاری مرجع خط افزایش غیرمنطقی هزینه‌های بیماران را به دنبال دارد.


 بهبود وضعیت کمبودهای دارویی نسبت به سال گذشته


مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو همچنین با اشاره به اینکه وضعیت کمبودهای دارویی نسبت به سال گذشته بهبود یافته است، گفت: براساس گزارشات سیستمی در حالی که پاییز سال گذشته کمبودهای دارویی 420 قلم بود، امسال در دوره مشابه به زیر 100 قلم رسیده است.
 
 پیکان‌پور با اشاره به تخصیص‌های ناقص ارزی دارو طی سال گذشته، درباره روند تخصیص‌ ارز دارو طی امسال گفت: میزان تخصیص ارز در هشت ماهه اول سال گذشته نسبت به امسال، 37 درصد کمتر بود که طبیعتا به همین دلیل هم شاهد بروز کمبودهای دارویی بودیم؛ اما امسال خوشبختانه با تخصیص به موقع ارز، کمبودهای دارویی تا حدود مناسبی کنترل شده است. البته این در حالیست که درخواست‌های سازمان غذا و دارو مبنی بر اصلاح سقف بودجه‌ ارزی دارو، هنوز اعمال نشده است.
 
وی با انتقاد از برخی برداشت‌های نادرست درخصوص لزوم دسترسی به ارز مرغوب برای تامین برندهای خاص دارویی، گفت: به عنوان مثال دارو با گندم متفاوت است و برای تامین برخی داروها نیاز به ارز EIH و دیگر ارزهای مرغوب اروپا داریم که دسترسی به این ارزها به دنبال تحریم‌های ظالمانه، محدود شده و تامین برخی از برندهای مهم با ارزهای جایگزین نامرغوب، شدنی نیست؛ هرچند تمامی مواردی که قابلیت جایگزینی داشته‌اند، جایگزین شده‌اند.

پیکان‌پور افزود: به دنبال اولویت دهی به تخصیص منابع ریالی به تامین سایر کالاهای استراتژیک، تخصیص منابع دارویار با کندی مواجه شد که ضرورتا برخی از تصمیمات باید در جای خودش و زمان خودش گرفته شود تا آسیب به چرخه تامین وارد نشود. همچنین برای اینکه سلامت مردم تحت الشعاع مسائل پیش‌بینی نشده قرار نگرفته و تاب آوری حوزه دارو را با افزایش ذخایر دارویی بالا ببریم، ضروری است که ارز مورد نیاز این حوزه به موقع در دسترس قرار گیرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۳ آبان ۱۴۰۲ / ۱۸:۴۰
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1402082317243
  • خبرنگار : 71070