بیشتر مردم از بیکیفیت بودن نان گلایهمندند، البته برخی از خبازان هم عنوان میکنند پخت نان برای نانوایان سود ندارد چرا که هزینههای تولید و افزایش اجارهبها موجب شده که بر کیفیت کار آنان تاثیر بگذارد.
مسئله کیفیت نان که یکی از کالاهای اساسی در سبد غذایی مردم محسوب میشود یکی از چالشهای ادامهداری است که برخلاف نظارتها در این خصوص هنوز هم در حد معضل باقی مانده است.
مردم از کیفیت نان مینالند و خبازیها از کیفیت پایین آرد و کارخانجات آرد سازی، اما آیا میتوان علت کیفیت پایین نان را به یک عامل مشخص ربط داد؟ این درحالیست که به دلیل کیفیت پایین نان همچنان بخش عمدهای از آن روانه نان خشکیها میشود و تنور ضایعاتیها را داغ نگه داشته است.
یکی از شهروندان به خبرنگار ایسنا میگوید: نان بخش اصلی غذای روزانه ما را تشکیل میدهد که باید فکری به حال کیفیت آن شود، حتی روزهایی که به نانوایی نمیرویم مجبور میشویم چند قرص نان از سوپرمارکتها تهیه کنیم که متاسفانه با قیمت بالا به فروش میرسد.
یکی دیگر از شهروندان که برای خرید نان به یکی از نانواییهای سطح شهر آمده بود، گفت: بعضی روزها نان خمیر یا خشک و سوخته به دست مردم میدهند که نیمی از آنها دور ریز میشود، اگر گلایهای هم بکنیم فایدهای ندارد، چون میگویند ناراحتی برو از جای دیگر بخر اصلاً ما نان نداریم، یا اینکه میگویند کیفیت آرد خوب نیست، این موارد از جمله مشکلات مردمی است که قوت غالبشان نان بوده و از کیفیت پایین و دور ریز زیاد آن گلایهمندند.
یکی از نانواها در این باره گفت: ما همه تلاشمان را میکنیم که نان باکیفیت به مشتری تحویل دهیم، اما متاسفانه کیفیت آرد پایین آمده و همین مساله در نان مشاهده میشود، البته مردم هم زیاد ایراد میگیرند و به دنبال کیفیت بسیار بالا هستند.
چرا کیفیت نان کاهش یافته است؟
محمدرضا غفاری، رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه سال گذشته چهارمحال و بختیاری از نظر کیفیت نان رتبه سوم کشوری را دارا بود، اظهار کرد: این مساله نشان از این است که کیفیت نان در استان چندان پایین نیست.
وی افزود: باتوجه به اینکه پایینترین قیمت نان در سطح کشور مربوط به این استان است، اما با این وجود کیفیت مناسب است، اما عوامل متعددی در کاهش کیفیت نان نسبت به قبل دخیل بوده است، از جمله آنها آردی که به دست نانوا میرسد شاید از نظر آزمایشگاهی فاکتورهای لازم را داشته باشد اما همین موضوع بر کیفیت نان تاثیر میگذارد به گونهای که نانوایی انباشت آرد ندارد، یعنی آرد مستقیماً از کارخانه به نانوایی حمل و بلافاصله در میسر نانوا قرار میگیرد و همین مساله کیفیت نان را کاهش میدهد.
غفاری گفت: آرد باید زمان استراحت داشته باشد، یعنی زمانی که آرد از کارخانه خارج میشود باید حدود دو هفته استراحت کند،البته در مورد گندم هم همین مساله باید مدنظر قرار گیرد.
رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد بیان کرد: مهمترین عامل در پایین بودن و بیکیفیتی نان افزایش قیمت مواد اولیه طی یک ماه گذشته بوده، به طوریکه قیمت خمیرمایه حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است، از طرفی افزایش حداقل ۱۰۰ درصدی اجاره بهای مغازه موجب شده نانوا نتواند هزینهها را جبران کند و این مشکلات بر بیکیفیت شدن نان تاثیر داشته است.
به گفته وی، بیش از ۹۰ درصد صنف نانوایی مستاجرند و افزایش اجاره بها، مواد اولیه و استهلاک دستگاهها اذیت کننده است.
غفاری با اشاره به افزایش قیمت ۱۵ درصدی نان در سال جاری، تصریح کرد: علاوه بر این، ۱۰ درصد یارانه دولت به نانواییها افزایش پیدا کرد، اما این رقم در مقابل افزایش قیمت مواد اولیه ناچیز است.
وی اضافه کرد: آموزشها و همایشهای مختلف در راستای افزایش کیفیت نان برای نانوایان برگزار میشود، یعنی از لحاظ مهارتی نانوا مشکلی ندارد، البته باتوجه به اینکه قیمت نان در استانهای مجاور بالاتر است و صرفه اقتصادی بالایی را برای نانوا دارد نیروهای مجرب و با مهارت فنی خوب به استانهای همجوار مهاجرت میکنند و به دلیل نبود درآمد بالا مجبور به بکارگیری نیروهای ضعیفتری هستیم و همه این دلایل موجب بیکیفیتی نان میشود.
رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد گفت: در دو سال اخیر مصرف نان افزایش پیدا کرده و به تبع تقاضا زیاد شده است، البته سهمیه ثابت مانده و سامانه "نانی نو" حدود ۰.۸ درصد از سهمیه استان را کسر کرده که کارگروه آرد و نان استان این کسریها را به دلیل ایجاد نشدن بحران به نانوا برگردانده و مدیریت خوبی در این زمینه صورت گرفته است، میتوان گفت از نظر مدیریت آرد و نان در رده استانهای مطلوب کشور قرار داریم.
غفاری افزود: ۱۵۶ نانوایی در شهرستان شهرکرد سهمیه کمتر از ۱۳۰ کیسه آرد در ماه دارند که باتوجه به مصرف بالا جوابگوی نیاز مشتری نیست.
وی در پاسخ به پایین بودن کیفیت نان و گلایه مردم نسبت به این مساله، تصریح کرد: باتوجه به اینکه مردم استان سنتی هستند و اکثراً در خانه اقدام به پخت نان میکنند توقع مردم نسبت به کیفیت خیلی بالاست، البته بازدیدهای میدانی نشان میدهد کیفیت نان پایین نیست.
غفاری بیان کرد: در زمینه نان کامل به منظور رقابت و افزایش کیفیت اقداماتی در حال انجام است که در شهرکرد از پایان ماه جاری این برنامه آغاز خواهد شد، البته قیمت آن به نسبت نانی که مردم اکنون مصرف میکنند بالاتر و ارزش غذایی بالایی دارد.
وی گفت: چندین مرتبه پیشنهادات برای افزایش قیمت نان داده شده است، اما طبق اعلام دولت، امسال قیمت نان افزایش نخواهد یافت.
با نانوایان متخلف چگونه برخورد میشود؟
بهروز میرزایی، معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بیشترین تخلفات در شش ماهه امسال مربوط به حوزه آرد و نان در استان بوده که ناشی از کم فروشی، کم بودن وزن چانهها، تعطیلی خودسرانه و استفاده نادرست از کارتخوان بوده است.
وی افزود: سامانه "نانی نو" سامانهای هوشمند است که اگر نانواییها شرایط پخت را رعایت نکنند این سامانه اتوماتیک وار آنها را جریمه و یارانه آنها کاهش مییابد، از طرفی اگر نانوایی شرایط پخت را به درستی رعایت کنند سامانه آنها را تشویق و سهمیه ماهانه آنها افزایش مییابد.
میرزایی بیان کرد: اگر به هر دلیلی نانوایی اقدام به پخت نان نکند باید اطلاع دهد تا سهمیه آردی که در سه دهه به آنها تحویل داده میشود مشمول جریمه نشوند، البته نانواییهایی که خودسرانه نسبت به تعطیلی نانوایی اقدام و مشکلاتی را برای خود و مردم ایجاد میکنند با آنها برخورد میشود، امسال دو مورد پلمب نانوایی در استان گزارش شد.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: مجموع بازرسیهای امسال تاکنون از صنوف مختلف در استان ۱۲ هزار و ۱۳۵ مورد بوده که ۲۸۸ پرونده تخلف صنفی به تعزیرات حکومتی معرفی و مشمول جریمه بیش از هشت میلیارد تومانی شدند، البته بخشی از این تخلفات مربوط به حوزه نان بوده است.
به گفته وی، مردم میتوانند مسائل و مشکلات یا تخلفات نانوایی محل خود را به سامانه گویای ۱۲۴ گزارش دهند.
میرزایی یادآور شد: ساعات پخت نانواییها در شیفت صبح ۶ تا ۸ صبح، شیفت ظهر ساعت ۱۰ تا ۱۳ و ساعت ۱۶ تا ۱۹ شیفت عصر است که نانوا موظف است طبق این ساعات نان را در اختیار مردم قرار دهد، گرچه گاهی بیان میشود آرد نیست و این مشکل را خود نانوا ایجاد میکند.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: اگر مشاهده شود واحدی آرد خارج از شبکه به فروش میرساند، مردم باید اطلاع دهند، گرچه اگر نانوا به صورت آزاد اقدام به فروش آرد کند باتوجه به کاهش تعداد قرصهای نان در سامانه مشمول جریمه خواهد شد، به عبارتی یک کیسه آرد ۴۰ کیلویی باید ۲۵۶ قرص نان تحویل دهد، اگر تعداد دفعات تخلف افزایش یابد و رعایتی در این زمینه صورت نگیرد، علاوه بر جریمه سنگین، واحد نانوایی پلمب میشود.
میرزایی در خصوص کیفیت نان در استان، خاطرنشان کرد: برنامهای مبنی بر پخت نان کامل در دستور کار قرار دارد، یعنی به جای ۱۵ تا ۱۸ درصد سبوسگیری، باید کمتر از ۹ درصد انجام شود تا این سبوس در ذات آرد و سپس خمیر قرار بگیرد، قطعاً از این طریق کیفیت نان افزایش مییابد.
به گفته وی، اجرای این برنامه نیازمند زیرساختهای لازم است، یعنی باید ساختار این کار از کارخانههای آردسازی شروع شود، خوشبختانه به سمت و سویی حرکت میکنیم که نان کامل در اختیار مردم قرار گیرد.
انتهای پیام
نان با کیفیت؛ حق مردم یا آرزویی دور از دسترس؟!
اینکه گاهی نان خمیر باشد یا خشک و یا نان امروز را فردا نتوان مصرف کرد یکی از مشکلاتی بوده که داد مردم را نسبت به کیفیت نان درآورده است.