به گزارش ایسنا، دخانیاتی مانند سیگار، قلیان و ... از متهمان ردیف اول پدیدآورنده بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطانها به حساب میآیند. این دخانیات نهتنها مصرفکنندگان مواد دخانی را تهدید میکنند، بلکه خطر بروز بیماری را در افرادی که بهطور غیرمستقیم در معرض آن قرار میگیرند نیز بالا میبرند. به همین دلیل مقابله با مصرف دخانیات همواره یکی از دغدغههای نظامهای سلامت و سیاستگذاریهای کلان در سطح جهانی محسوب میشود.
وضع حقوق مالیاتی و اعمال ممنوعیتهای قانونی از عرضه و مصرف دخانیات در اماکن عمومی؛ از جمله راهکارهایی هستند که در کشورهای مختلف از جمله ایران به منظور مقابله با این معضل اتخاذ شده است؛ ولی شواهد نشان میدهد که این راهکارها هنوز کافی نبوده و دخانیات سالانه تلفات کلانی را بر سامانه سلامت جوامع تحمیل میکند.
یکی از پروژههایی که در بستر مطالعه قند و لیپید تهران در منطقه ۱۳ شهر تهران از سال ۱۳۸۱ اجرا شد، طرح بهبود سبک زندگی است که توسط پژوهشگران پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است. در این طرح پژوهشگران با ورود به سطوح مختلف جامعه شامل خانواده، مدارس، اصناف و نهادها، تاثیر مداخلات آموزشی بر سبک زندگی سالم را بررسی کردند.
به گفته دکتر پریسا امیری، رئیس مرکز تحقیقات تعیین کنندههای اجتماعی سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مجری اصلی این طرح؛ نتایج این مطالعه که بر روی قریب به پنج هزار نفر انجام شد،ن نشان داد در مردانی که مداخله آموزشی سبک زندگی سالم را دریافت کردند، مصرف سیگار ۲۷ درصد و مصرف قلیان ۴۲ درصد نسبت به گروه مرجع کاهش پیدا کرد. همچنین در زنان گروه مداخله نیز ۳۳ درصد کمتر در معرض دود غیر مستقیم دخانیات قرار گرفتند.
مجری این طرح با استناد به نتایج حاصل از این مطالعه، اظهار کرد: سطوح مختلف جامعه از جمله خانواده و نهادهای اجتماعی، میتوانند با اجرای مداخلات آموزشی سبک زندگی سالم، در طولانیمدت باعث کاهش مصرف دخانیات در مردان و محافظت از زنان در برابر دود غیر مستقیم دخانیات شوند. این نتایج میتواند در برنامهریزیهای بهداشتی در سطوح کلان سیاستگذاری مورد استفاده قرار گیرد تا از خسارات سنگین که بر دوش سلامت آحاد جامعه و نیز اقتصاد و بهرهوری کلان دارد، پیشگیری به عمل آید.
انتهای پیام