این نمایشگاه از شنبه ۱۵مهرماه آغاز بهکار کرد و تا جمعه ۲۱ مهرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان همدان از ساعت ۹ تا ۱۲ در نوبت صبح و از ساعت ۱۶ تا ۲۰ در نوبت عصر میزبان علاقمندان حوزه کتاب بود.
اغلب ناشران شاخص و فعال مطرح کشوری از جمله انتشارات شهید کاظمی، شهید ابراهیم هادی، روایت فتح، سوره مهر، فاتحان، کتابستان معرفت، عروج، انقلاب اسلامی، آستان قدس رضوی، کانون پرورش فکری، مرکز حفظ و نشر آثار دفاع مقدس، مرکز اسناد انقلاب اسلامی و مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در این نمایشگاه حضور داشتند.
به همین مناسبت و در راستای بررسی وضعیت نمایشگاه از دیدگاه مخاطبان و ناشران حاضر مصاحبه و گپوگفتی با برخی از آنها داشتیم.
طیبه رجبی، مادر ۴۳ ساله که با دو فرزند نوجوان و خردسال خود در این نمایشگاه حضور یافته بود، در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه برگزاری اینگونه نمایشگاهها یک ضرورت در استان همدان است، اظهار کرد: متأسفانه با وجود اینکه همدان استانی فرهنگی است اما کتابفروشیهای کمی دارد و دسترسی برای خرید کتاب به ویژه کتابهای غیردرسی و جدیدالانتشار برای همدانیها سخت و مشکلساز است.
وی ادامه داد: دختر نوجوانم خیلی به کتابهایی که مقام معظم رهبری تقریظ میزنند، علاقمند است اما یا به سرعت فروش میرود و یا باید به صورت اینترنتی از سایت فروشگاه ناشر کتاب را خریداری کرد بنابراین وجود این نمایشگاهها فرصت کوتاهی است تا کتابدوستان کتابهای مورد نیازشان را تهیه کنند.
این مادر همدانی با انتقاد از دوری مسیر نمایشگاه، اذعان کرد: با توجه به اینکه این نمایشگاه نیاز به فضای خیلی بزرگی نداشت، بهتر بود در داخل شهر برگزار میشد چرا که کسانی که وسیله نقلیه ندارند نمیتوانند به راحتی به این محل مراجعه کنند و به نظرم یکی از دلایل خلوت بودن نمایشگاه آن هم در روزهای پایانی همین موضوع است.
رجبی مطرح کرد: اگر در مدرسه دخترم موضوع نمایشگاه را مطرح نکرده بودند، من از وجود نمایشگاه به هیچ وجه مطلع نمیشدم و این فرصت را از دست میدادم، به نظرم به تبلیغات محیطی و رسانهای گستردهتری نیاز بود و در نهایت به نظرم با تمام این تفاسیر نمایشگاه خوب و مفیدی بود.
پوریا، دانشآموز ۱۲ ساله نیز با بیان اینکه برای رسیدن به این نمایشگاه شور و شوق زیادی داشتم، گفت: مدت زیادی بود دنبال چند کتاب مربوط به شهدای مدافع حرم و شهید حاج قاسم سلیمانی بودم که بالاخره در نمایشگاه پیدا کردم، از ابتدای افتتاح نمایشگاه از پدرم میخواستم مرا به نمایشگاه بیاورد و این کتابها را تهیه کنم اما به علت دوری راه کمی راضی کردنش سخت بود.
وی ادامه داد: دوست داشتم در کنار نمایشگاه برنامههای جانبی برای نوجوانان اختصاص دهند و اینکه کاش کتابهای رمان دفاع مقدس ویژه نوجوانان مانند «بهشت کبوتر میخواهد» بیشتر چاپ شوند تا با قلمی مناسب سن نوجوانان با مباحث دفاع مقدس و جنگ هشت ساله آشنا شویم.
سعیده کیانپور، خبرنگار و عکاس حاضر در نمایشگاه نیز با انتقاد از خلوت بودن نمایشگاه بیان کرد: کتابهای موجود در نمایشگاه بسیار عالی بوده و تمام ناشران بنام و مشهور سطح کشور در آن حاضر بودند اما استقبال خوبی از آن صورت نگرفته و برای استان آبروریزی محسوب میشود؛ من طی سه روز مختلف از ابتدای روز تا انتهای آن در نمایشگاه حاضر بودم اما انتظار بیشتری از استقبال عموم جامعه داشتم که نقص آن به عقیده من به عدم تبلیغات بازمیگردد چرا که تنها در چند نقطه شهر و ورودی بلوار فرودگاه از وجود این نمایشگاه مطلع میشدیم.
وی ادامه داد: بحث دوری راه محل نمایشگاه توجیه مناسبی نیست چرا که نمایشگاههای پاییزه، بهاره و ... نیز در همین مکان برگزار میشود اما استقبال آن بسیار زیاد است چرا که در تمام شهر بنرهای تبلیغاتی آن نصب میشود و اقشار مختلف جامعه نیز از زمان آن باخبر میشدند، با وجود اینکه این نمایشگاه تخصصی بود اما باز هم استقبال بیشتری از آن متصور میشد.
نماینده نشر روایت فتح نیز در اینباره بیان کرد: در کل از وضعیت نمایشگاه در استان همدان راضی بودم، در دو سه روز پایانی نمایشگاه استقبال خوبی از نمایشگاه صورت گرفته است همچنین کتاب زندگینامه سردار شهید سعید اسلامیان از سرداران بزرگ همدانی به روایت همسر شهید و قلم مونا اسکندری با عنوان «مجنون من لیلی است» از نشر روایت فتح رونمایی و جشن امضاء این کتاب با حضور نویسنده برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه حضور دانشآموزان در این نمایشگاه پررنگ و قابل توجه بود، ادامه داد: استقبال نسل جوان به ویژه دانشآموزان از نمایشگاه خوب بود و نکته قابل توجه اینکه نوجوانان در انتخاب و معرفی کتابها به یکدیگر بحث و تبادل نظر داشتند که بسیار دلگرمکننده و جذاب بود، در غرفه ما هم الزام خرید کتاب نبود بلکه مخاطبان عزیز میتوانستند ضمن پذیرایی، در غرفه کتاب را مطالعه و در مورد آن گفتوگو کنند چرا که هدف نباید تنها درآمدزایی باشد بلکه مطالعه کتاب و ترویج کتابخوانی اهمیت دارد.
نماینده نشر روایت فتح در ادامه تأکید کرد: با وجود نکات مثبت این نمایشگاه در جهت بهتر شدن روند کار در نمایشگاههای بعدی پیشنهاد میکنم باتوجه به دور بودن مسیر وسایل ایاب و ذهاب رایگان در اختیار شهروندان قرار گیرد همچنین تبلیغات محیطی این نمایشگاه در سطح شهر همدان بسیار کم بود، از طرفی زمان نمایشگاه نیز بسیار طولانی بود و از فروشندهها و ناشران انرژی بسیاری گرفته شد بنابراین بهتر بود این زمان کوتاهتر میشد که با رفع این مسائل نمایشگاه بازدهی بهتری خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه نوجوانان و جوانان آینده کشور را میسازند و باید به آن توجه و اهمیت بیشتری داده شود، اظهار کرد: ضرورت دارد در این نمایشگاهها حتماً برای نوجوانان و دانشآموزان مناسب با سن و دانش آنها، جلسات معرفی و نقد کتاب مناسب آنها برگزار شود و بچهها باید احساس کنند مورد اهمیت مسئولان هستند و این نمونه یک کار فرهنگی درست است.
نماینده نشر روایت فتح افزود: مدل و سبک داستاننویسی برای نوجوانان بسیار مهم و متفاوت است، خوشبختانه کتابهای خوبی نیز در این گروه سنی مانند «تو یک ژنرال هستی»، «آمبولانس پنج ضلعی»، «چریک»، «بادیگارد»، «حاجقاسم سلام»، «عمار حلب» و «حاج قاسم» به چاپ رسیده که حتی مورد استقبال بزرگسالان نیز قرار گرفته است.
وی گفت: کتاب «اسم تو مصطفی است» زندگینامه شهید صدر که به تازگی تقریظ مقام معظم رهبری را داشتند، کتاب «اسیر آلواتان بود» راجعبه کسانی که در زندان کومله دموکرات بودند، کتاب «قصه دلبری» از زبان همسر شهید محمدخانی، کتاب «عمار حلب» زندگینامه شهید محمدخانی و کتاب «مجنون من لیلی است» از پرفروشترین کتابهای این نمایشگاه از نشر روایت فتح بودند.
نماینده نشر شهید کاظمی نیز در تشریح کتابهای پرفروش غرفه انتشارات شهید کاظمی در دوازدهمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و مقاومت بیان کرد: کتاب «شهید نوید»، روایت زندگی شهید مدافع حرم نوید صفری، مورد استقبال خیلی از جوانان قرار گرفته است، کتاب «خط مقدم» به عنوان تاریخچه یگان موشکی ایران با محوریت زندگی شهید تهرانیمقدم این کتاب با توجه به موضوع آن که روایت پیشرفت و خودکفایی دارد، جزو کتاب برگزیده و پرفروش است، کتاب «شاهرخ نامه»، زندگی داستانی کشتیگیر شهید شاهرخ ضرغام که معروف به گنده لات کوکاکولای تهران معروف به حرانقلاب است، شهیدی که خیلی از افراد به ویژه جوانان و نوجوانان از او تأثیر میگیرند، کتاب بعدی که در صدر پرفروشها قرار دارد کتاب «هفتاد و دومین غواص» است، این کتاب متقنترین کتاب درباره عملیات کربلای ۴ به قلم حمید حسام نویسنده و چهره آشنا جبهه ادبیات پایداری جزو کاملترین کتاب شهدای غواص که مربوط به لشکر انصارالحسین(ع) همدان به روایت کریم مطهریمؤید فرمانده گردان شهدای غواص است که خیلی مورد استقبال واقع شد.
وی با اشاره به اینکه کتابهای «تو زودتر بکش»، «نفوذ در موساد» و «الی» با توجه به اینکه در این ایام بحث فلسطین و حرکت حماس اتفاق افتاده و افتخاراتی به دست آورده، مورد استقبال خوبی قرار گرفتهاند، ادامه داد: کتاب «تو زودتر بکش» به ۶۰ سال ترورهای موساد تا ترور فرماندهان مقاومت و دانشمند هستهای و موشکی ایران به روایت اسرائیلیها است همچنین کتاب «نفوذ در موساد» با موضوع رخنه در سیستم اطلاعاتی اسرائیل و موساد مربوط به جوانان مصری جوانان میهنپرست مصری در ۳۰ سال اخیر است و از معتبرترین و پرفروشترین کتاب جهان عرب شناخته شده و «الی» هم یه سفرنامه لبنان خانم غفار حدادی است که یک یک خانواده فلسطینی اهل غزه را روایت میکند و طعم کتاب با محوریت فلسطین است که یک کار خیلی قشنگ و روان است.
نماینده نشر شهید کاظمی بیان کرد: در بخش کتابهای علما و تاریخ زندگی علما، کتاب «شهابالدین» زندگی داستانی آقای مرعشی نجفی به علت نثر ساده و روان و حالت داستان گونه آن برای مخاطبان بسیار جذاب بوده و مورد استقبال زیادی قرار گرفته است.
وی همچنین با اشاره به کتابهای پرفروش در زمینه نقش زنان در مقاومت، گفت: کتاب «آخرین روز جنگ» روایت همسر یکی از فرماندهان لبنانی از جنگ ۳۳ روزه لبنان است همچنین کتاب «باغهای معلق» و کتاب «پانصد صندلی خالی»، کتابهای ساده و بدون تکلف در مورد هویت زن در جریان مقاومت در کشور سوریه است، در کنار این کتابها، کتاب «درگاه این خانه بوسیدنی است» و «گنجینه رنج» مربوط به نقش زن در جنگ تحمیلی است، در واقع شما با مطالعه این نوع کتابها نقش مادران و زنان را در جنگ میبینید، برخی به ویژه در کشورهای اروپایی در جریان مقاومت، چهره زنانه جنگ را قبول ندارند اما ما در جریان مقاومت و ادبیات پایداری میگوییم جنگ چهرهای زنانه دارد و قسمتی از جنگ بر شانه زنان بوده و اگر آنها نبودند مردان به میدان نمیرفتند، حالا این روایتها اصلاً مغفول و مجهول بوده که به تازگی این کتابها کار شده و نشر شهید کاظمی یکی از ناشران اصلی در این زمینه است.
نماینده نشر شهید کاظمی خاطرنشان کرد: بیشتر مخاطبان ما در نمایشگاه در رده سنی جوانان از ۱۸ تا ۳۵ سال هستند البته در سنین بالاتر هم مخاطب داریم اما اغلب مخاطبان نشر شهید کاظمی جوانان هستند.
یکی دیگر از ناشران حاضر در نمایشگاه به خبرنگار ایسنا گفت: این نمایشگاه در کشور دارای سطح بالایی است اما در استان همدان آنچنان که شاید و باید به آن پرداخته نشده، نشر ما تقریباً در تمام نمایشگاهها حضور فعال و فروش چشمگیر داشته است اما استقبال عموم مردم در روزهای پایانی نمایشگاه در استان همدان، مانند روزهای اول نمایشگاهها در دیگر استانها بود، ما در روزهای پایانی نمایشگاههای دیگر وقتی برای مصاحبه و استراحت نداشتیم.
وی ادامه داد: به نظرم مردم همدان، مردمی فرهنگی و کتابخوان هستند اما یا به علت دور بودن این نمایشگاه از مرکز شهر و یا عدم تبلیغات گسترده و مناسب از وجود نمایشگاه اطلاعی نداشتند، بیشتر مخاطبان ما در این روزها دانشآموزان بودند که توسط مدارس به نمایشگاه آمدند که متأسفانه در این نمایشگاه کتابهای مناسب این گروه سنی و ویژه برنامه برای آنها، به اندازه بزرگسالان نیست و خیلیهایشان دچار سردرگمی و ناراحتی شده بودند.
این ناشر با اشاره به علاقه جوانان همدانی به کتابهای دوران دفاع مقدس و جبهه مقاومت، خاطرنشان کرد: در کنار انتقادات موجود، غالب مراجعهکنندگان جوانان بودند که نقطه قوت این استان بوده و نشانگر این است که دفاع مقدس در استان همدان چون گنجی گرانبها به نسل جوان انتقال داده شده و آنها مشتاق برای دانستن بیشتر در این حوزه هستند.
به گزارش ایسنا، دوازدهمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و مقاومت در حالی به پایان رسید که به نظر اغلب ناشران حاضر در نمایشگاه و مراجعهکنندگان به آن استقبال چشمگیر و مورد انتظار را به همراه نداشته است اما برگزاری اینگونه نمایشگاه در استان همدان میتواند بارقه امیدی برای اهالی فرهنگ و هنر باشد تا فرهنگ کتاب و کتابخوانی در استان رونق بیشتری پیدا کند.
انتهای پیام