کشاورزان اهری همچنان در انتظار پرداخت خسارت‌های بلای طبیعی

کشاورزی شهرستان اهر در سال آبی ۴۰۲-۱۴۰۱ انواع بلایای طبیعی را از سرمازدگی تا تگرگ، بادهای گرم و سیلاب متحمل شد و بسیاری از بهره برداران این خطه دچار خسارت شدند اما متاسفانه بنابر اعلام مسئولان، تاکنون نتوانستند غرامت‌های خود را از صندوق بیمه کشاورزی دریافت کنند.

اهر یکی از شهرستان‌های مهم در حیطه‌های علمی، کشاورزی، اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیک در سطح استان و حتی کشور است و انسان‌های فرهیخته و عالم و شخصیت‌های سیاسی و تاریخی بسیاری در این خطه پرورش یافته‌اند.

به گزارش ایسنا، اهر هم‌چنین در زمینه کشاورزی و تولید محصولات نیز جایگاه مهمی در آذربایجان شرقی دارد و سیب معروف قره‌قرمز و ذرت‌های آن زبانزد خاص و عام است اما این شهرستان در سال آبی اخیر دچار چالش‌های بسیاری شد که در تور رسانه‌ای سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی به شهرستان اهر پای صحبت‌های مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان در راستای بررسی این وضعیت نشستیم.

علی نجفی، مدیر جهادکشاورزی شهرستان اهر در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: امسال کشاورزی اهر درگیر چند بلای طبیعی شد و حتی به این نتیجه رسیدیم که امسال تولیدی نخواهیم داشت و یا محصولات تولیدی این شهرستان، نارس خواهند بود.

وی افزود: عید سالجاری هوای سردی در منطقه حاکم شد و محصولات دچار سرمازدگی شدند و بسیاری از شکوفه‌های درختان از بین رفتند. از سویی نیز با کمبود آب مواجه شدیم و بارش‌های شهرستان به میزان ۳۰ الی ۴۰ کاهش داشتند و موجودی سد ستارخان اهر نیز به انتها رسید. وقوع تگرگ، باران‌های سیل آسا و بادهای گرم در منطقه نیز در ادامه باعث از بین رفتن محصولات، خشک شدن زمین و باغات شدند.

وی ادامه داد: در مجموع تمامی این اتفاقات طبیعی در شهرستان، حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی اهر خسارت وارد شد اما تاکنون ریالی به کشاورزان از سوی صندوق بیمه کشاورزی پرداخت نشده است.

نجفی با بیان این‌که اراضی بخش اعظمی از کشاورزان اهری دچار خسارت شده و منتظر دریافت غرامت برای تولید در سال جدید آبی هستند، تاکید کرد: ما کشاورزان را همواره به بیمه کردن اراضی خود و پرداخت حق بیمه دعوت می‌کنیم و آن‌ها نیز با ترغیب ما اراضی و محصولات خود را بیمه می‌کنند، اما وقتی صندوق بیمه کشاورزی در چنین حالتی که کشاورزان متضرر هستند، پرداخت غرامت را انجام نمی‌دهد و علی رغم این‌که سال آبی جدید شروع شده ولی کشاورزان را معطل نگه می‌دارد، بسیار از این صندوق گله مند هستیم. اکنون با بدقولی این ارگان به کشاورزان، آن‌ها را نسبت به ما بدبین کرده است.

وی اظهار کرد: اکنون در سال زراعی جدید، دست بسیاری از کشاورزان شهرستان تنگ است و پولی برای خرید بذر و یا نهاده‌هایی چون کود و سم ندارند. سال ۱۴۰۲ اعتبار خوبی در حدود ۱۰ میلیارد تومان برای پروژه‌های بخش آب و خاک شهرستان از سوی دولت اعطا شد ولی در بحث پرداخت غرامت بیمه بسیار مشکل داریم.

وی با بیان این‌که از جمعیت ۱۵۰ هزار نفری اهر ۲۰ هزار نفر بهره بردار بوده و در مجموع ۱۰۰ هزار نفر از این بخش ارتزاق می‌کنند، افزود: سطح کل اراضی کشاورزی این شهرستان برابر با ۱۹۱ هزار و ۷۴۱ هکتار بوده که از این مساحت ۸۴ هزار و ۲۴۱ هکتار زراعی (۸۰ هزار هکتار سالانه به زیر کشت می‌رود) و ۷۵۰۰ هکتار نیز باغی است.

مدیر جهادکشاورزی اهر با بیان این‌که هر ساله به میزان ۸۰ هزار تن گندم در اهر تولید می‌شود اما امسال به دلیل خسارت‌های وارد شده به این بخش، تنها ۱۲ هزار تن گندم تولید شده است، گفت: امسال ۹۰ درصد از تولیدکنندگان زراعی شهرستان زیر چتر طرح جهش تولید در دیمزارها رفته‌اند. در راستای این طرح، عملکرد تولید مزرعه‌ای از ۵۰۰ کیلوگرم به یک تن رسیده و حتی سال گذشته کشاورزی داشتیم که ۲.۸ تن در هکتار تولید داشته است. توزیع رایگان بذرمال و حضور میدانی کارشناسان در مزرعه نیز از ویژگی‌های مهم این طرح است و از سویی یک کشاورز برای به دست آوردن محصول مناسب باید اقداماتی چون خاکورزی حفاظتی، استفاده از بذر اصلاحی، کشت مستقیم، استفاده از کود اوره و فسفاته و بیمه محصولات را انجام دهد.

وی در خصوص ویژگی‌های بخش کشاورزی اهر نیز گفت: تعداد ۷۰۰ هزار واحد دامی در این شهرستان وجود داشته و رتبه سوم را در تولید سیب و رتبه دوم تولید جو را در استان به خود اختصاص داده است.

معضل پرورش مرغ در روستاهای اهری 

وی هم‌چنین یکی از چالش‌های مهم این شهرستان را کاهش پرورش مرغ و تولید تخم مرغ را در روستاها عنوان کرد و افزود: تعداد ۳۱ مرغداری در اهر سالانه ۶۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی می‌کنند که جوابگوی شهرستان نیست زیرا تعداد مرغ و تخم مرغ تولیدی روستاها کاهش یافته است. در صدد افزایش تعداد مرغداری هستیم ولی متاسفانه مجوز آب به واحدها داده نمی‌شود ولی اگر این مجوزها صادر شود ۵۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی دیگر به مجموع تولیدات شهرستان اضافه می‌شود.

نجفی در ادامه با اشاره به آغاز طرح ملی شمارش زنبورعسل از ۱۵ مهرماه، تاکید کرد: خواهشمند هستیم که زنبورداران عزیز طی این مدت از انتقال کندوهای خود خودداری کنند و اگر در نقطه کور کارشناسان قرار دارند، خودشان به اداره جهادکشاورزی مراجعه کنند زیرا اگر شمارش کندوهای آن‌ها انجام نگیرد و نامشان در لیست اعلامی نباشد از حمایت‌های دولت محروم خواهند ماند.

وی هم‌چنین با اشاره به برگزاری انواع جشنواره‌های کشاورزی در اهر طی سال جاری، افزود: روز پنجشنبه نیز جشنواره غذاهای سالم با هدف آشنایی جوانان با غذاهای طبیعی و سالم در اهر برگزار و بیش از ۱۶۰ نوع غذا در این جشنواره به رقابت پرداختند.

در ادامه پای صحبت‌های هیات مدیره یک شرکت تعاونی تولیدی و خدمات کشاورزی و دامی اهر نشستیم که تولید کننده خوراک آماده دام شامل پنج نوع خوراک دامی گوسفندی، عمومی، شیری، پرواری و ممتاز و هم‌چنین تولید کننده بذر گندم اصلاح شده هستند.

سید جعفر میرزاده اهری، مدیرعامل این شرکت، اظهار کرد: این شرکت در سال ۸۱ تاسیس یافته و برای نخستین بار نمایندگی بانک کشاورزی در اهر بوده و نخستین بیمه‌ نامه‌های این بخش را صادر کرده است؛ هم‌چنین این شرکت در ابتدا تولیدکننده قارچ بود اما از سال ۸۴ به تولید کنسانتره با ظرفیت یک تن در ساعت در یک زمین استیجاری روی آورد.

وی افزود: پس از گسترش فعالیت‌ها، زمینی خریداری کرده و تولید کنسانتره به پنج تن در ساعت رسید. با به روزرسانی تجهیزات نیز دو خط تولید خوراک طیور و دام با ظرفیت ۱۰ تن در ساعت در دست احداث است.

وی با بیان این‌که سالانه ۲۵ هزار تن کنسانتره در این شرکت تولید می‌شود، ادامه داد: سالانه ۲۲۰۰ تن بذر نیز تولید می‌کنیم اما با توجه به شرایط بخش کشاورزی امسال حداکثر بذری که توانستیم از کشاورزان اهری خریداری کنیم ۷۵۰ تن بوده است.

میرزاده با اشاره به اشتغالزایی مستقیم ۲۰ نفر و غیرمستقیم ۵۰ نفر در این مجموعه، گفت: مشکل اصلی ما بحث سرمایه در گردش است. بخشی از هزینه خرید تجهیزات و گسترش فعالیت‌ها را به صورت نقدی تقبل می‌کنیم اما برای جبران بخشی از هزینه‌ها نیازمند دریافت تسهیلات هستیم که تاکنون موفق به دریافت آن نشده‌ایم.

صابر محرم زاده، نایب رئیس این شرکت تعاونی نیز در ادامه اظهار کرد: امسال کشاورزان و باغداران منطقه به خصوص در حیطه تولید گندم، انواع خسارت‌ها را در راستای سرمازدگی، خشکسالی، سیلاب و تگرگ متحمل شدند.

وی در خصوص دلایل عدم پرداخت غرامت کشاورزان اهری، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل این امر به نظر می‌رسد که به سیاست غلط صندوق بیمه کشاورزی بازمی‌گردد. بر اساس اساسنامه این صندوق باید در هر شهرستان یک شرکت بیمه‌ای مشغول به فعالیت باشد ولی علی رغم فعال بودن یک شرکت بیمه در اهر، شرکت دیگری از شهرستان دیگر در این شهرستان به عنوان نمایندگی دوم کار می‌کند.

وی ادامه داد: دلیل دوم نیز شاید این باشد که سررسید قراردادهای بیمه از تاریخ یکم مهرماه سال قبل تا ۱۵ آبان ماه سال جاری است و هنوز این سررسید به اتمام نرسیده است. دلیل سوم نیز شاید به این برمی‌گردد که شهرستان اهر طی ۱۹ سال گذشته هر ساله خسارت‌های بالایی در حیطه کشاورزی داشته است.

محرم زاده با اشاره به وضعیت خوب اهر در زمینه پرورش دام، اظهار کرد: این شهرستان دارای میدان دواب دائمی بوده و نیازمند تاسیس واحد صنعتی کشتارگاه است. تاکنون نیز دام‌های شهرستان برای کشتار به سایر شهرستان‌ها فرستاده شده است. در این راستا دامپروران شهرستان در حال تشکیل شرکت تعاونی برای راه اندازی کشتارگاه صنعتی دام در اهر هستند.

وی هم‌چنین افزایش تعداد کارخانجات تولید خوراک دام بدون نگاه کارشناسی در سطح استان را یکی از چالش‌های این حوزه عنوان کرد.

در ادامه راهی باغ تولید گوجه‌بری یک محصول ناشناخته رفتیم تا با ویژگی‌های این محصول بیشتر آشنا شویم.

رسول دوستی، کارشناس مسئول باغبانی اداره جهادکشاورزی شهرستان اهر در خصوص این مزرعه تولید گوجه‌بری، اظهار کرد: این مزرعه تولید کننده محصول گوجه‌بری یا گوجوبری است که جزو گیاهان دارویی محسوب می‌شود. منطقه ارسباران مهد تولید انواع گیاهان دارویی است که به صورت خودرو رشد می‌کنند. 

وی تاکید کرد: توسعه کشت گیاهان دارویی به خاطر وضعیت خشکسالی در اهر امری ضروری بوده و با توجه به لزوم تغییر الگوی کشت در منطقه و تولید گیاهانی با نیاز آبی پایین، تولید محصولاتی چون گوجه بری که کم آب بر هستند، جزو اولویت‌های مدیریت جهادکشاورزی شهرستان است.

وی خاطرنشان کرد: این مزرعه کشت گوجه بری با مساحت سه هکتار طی سه ساله گذشته توسعه یافته و سازگاری خوبی با منطقه اهر دارد. این گیاه، کاملا مقاوم به سرمازدگی بوده و بوته‌هایش در زمستان هیچ تاثیری از سرمای هوا نمی‌گیرند و با وجود این‌که این مزرعه مجهز به سیستم آبیاری قطره‌ای است، ولی باز هم نیاز آبی آن بسیار کم است.

دوستی با بیان این‌که توسعه کشت زعفران بیش از ۳۰ هکتار و تولید نعناع فلفلی، اسطوخودوس و رزماری نیز به عنوان گیاهان دارویی در اهر انجام می‌گیرد، ادامه داد: محصول گوجه بری در سطح چهار هکتار در اهر تولید می‌شود که سه هکتار آن در این مزرعه و باقی به صورت پراکنده هستند.

وی خاطرنشان کرد: منشا این محصول از چین بوده و در اروپا و آمریکا نیز توسعه یافته است. گوجه بری که به دو صورت خشک و تر مصرف می‌شود، سرشار از آنتی اکسیدان بوده و خاصیت چربی سوزی دارد و برای درمان دیابت نیز اثرگذار است.

وی با بیان این‌که این محصول پرخاصیت در کشور ما چندان شناخته شده نیست و نیاز به معرفی دارد، ادامه داد: زمان برداشت گوجه بری در مزرعه همزمان با نوع گلخانه‌ای آن است. 

دوستی، کشور چین را یکی از مشتریان محصول گوجه بری عنوان کرد و گفت: تکثیر گیاه این محصول در اهر توسط موسسه کشت بافت انجام می‌گیرد.

در ادامه اصحاب رسانه استان از یکی از گلخانه‌های شهرستان اهر بازدید کردند.

رسول دوستی، کارشناس مسئول باغبانی اداره جهادکشاورزی شهرستان اهر در حاشیه این بازدید، اظهار کرد: گلخانه‌ها ۱۱ تا ۲۲ برابر، عملکرد بالاتری نسبت به تولید در فضای آزاد دارند و از سویی نیز مصرف آب در گلخانه، حدود یک دهم فضای بیرون است. بنابراین توسعه گلخانه‌های شهرستان در دستورکار وزارت جهادکشاورزی قرار دارد.

وی با بیان این‌که دما و رطوبت در گلخانه کنترل شده و محصول در تمام فصول سال قابل برداشت است، افزود: اهر دارای ۲۵ واحد گلخانه بوده و تعدادی در حال توسعه و احداث هستند. کل سطح زیرکشت گلخانه‌های شهرستان، ۱۱ هکتار است. در این گلخانه‌ها سالانه حدود ۱۲۰۰ تن محصول سبزی و صیفی و ۱۱۰ هزار شاخه گل زینتی تولید شده و به بازارهای داخلی و خارجی چون روسیه صادر می‌شود.

وی در خصوص این گلخانه نیز گفت: این گلخانه هیدروپونیک با سطح ۴۰۰۰ مترمربع برای آقایان حکمتی و راجی در سال ۹۸ به بهره برداری رسیده و برای شش نفر اشتغال مستقیم دارد و محصولاتی چون گوجه فرنگی و خیار پرورش می‌دهد.

دوستی تاکید کرد: این گلخانه با سازه ونلوی هلند و بومی سازی کاملا ایرانی برای اولین بار در کشور اجرا شده است‌ و صاحب آن در فکر گسترش و توسعه آن است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۵ مهر ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402071509491
  • خبرنگار : 50256