سردار نظامی: در حوزه قدرت فرهنگی ضعف داریم

رئیس کمیسیون امنیتی، سیاسی و دفاعی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در حوزه قدرت فرهنگی ضعف داریم و آن هم بحث ابراز است، گفت: همانطور که دفاع مقدس در طول زمان تغییر کرد و تکامل یافت و ظرفیت‌های جدید پیدا کرده‌ایم که در موقعیت قابل‌قبول بازدارندگی قرار بگیریم، باید بدانیم برای رویارویی در صحنه نوین نبرد ظرفیت‌های خود را افزایش دهیم.

سردار قدیر نظامی یکشنبه ۹ مهرماه در نخستین همایش علمی با محوریت دومین کنگره ۸۰۰۰ شهید استان همدان در دانشگاه پیام‌نور واحد همدان، این همایش را ابتکار منحصربفرد کنگره در بررسی علمی دفاع مقدس دانست و اظهار کرد: متأسفانه یکی از بخش‌هایی که نتوانستیم یا کمتر به آن توجه کرده‌ایم، نگاه علمی به دفاع مقدس و جامعه شهدای انقلاب و دفاع مقدس است به طوری که دفاع مقدس را می‌توان از زوایای مختلف مورد بحث قرار داد.

وی با بیان اینکه بیشترین نگاه به دفاع مقدس از بُعد نظامی بوده است، خاطرنشان کرد: یافته‌های ما در زمینه دفاع مقدس هنوز کافی نیست هر چند تاکنون پژوهش‌ها، کتاب‌ها، نوشته‌ها و خاطراتی در ارتباط با دفاع مقدس تدوین و منتشر شده اما نسبت به عظمت این پدیده ناقص است و کافی نیست.

نظامی با تأکید بر اینکه دفاع مقدس را می‌توان از زوایای مختلف با نگاه علمی، تاریخی، روانشناسانه، جامعه‌شناسانه و عرصه علم و فناوری و علوم مختلف مورد بحث و بررسی قرار داد، مطرح کرد: به فرموده مقام معظم رهبری دفاع مقدس یک گنجحینه تمام نشدنی است؛ یعنی از این گنجینه و مخزن سال‌ها نه، دهه‌ها نه بلکه قرن‌ها باید بهره‌برداری کرد به طوری که باید الگوهایی که برای نخستین‌بار در آن تجربه شد، مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه صدها رساله دکتری و کارشناسی‌ارشد می تواند با خروجی‌های بسیار ارزشمند علمی در عرصه دفاع مقدس مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: دفاع مقدس، نطفه عزیمت پرش و جهش، رشد و توسعه علوم مختلف از جمله پزشکی در جامعه ایران است به طوری که متناسب با پیشرفته‌ترین فناوری‌های جهان در این حوزه حرکت می‌کنیم.

رئیس کمیسیون امنیتی سیاسی دفاعی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه نقطه عزیمت و حرکت هم‌طراز کشور در حوزه فناوری‌های راهبردی با جهان به دفاع مقدس برمی‌گردد، یادآور شد: باید با مدیریت جامعه علمی، اساتید، دانشجویان و رؤسای دانشگاه‌ها هر چه بیشتر در این عرصه جستجو و تحقیق کرد و به پیش رفت. یکی از روش‌های مطالعات و پژوهش «مطالعه تطبیقی» است که تاکنون در عرصه بررسی دفاع مقدس از نظر علمی به آن پرداخته نشده است.

وی با طرح این سوال که چرا مطالعه تطبیقی هشت سال دفاع مقدس با جنگ‌هایی که طی ۲۰۰ سال اخیر در ایران صورت گرفته است، انجام نشده؟ اظهار کرد: طی ۲۰۰ سال اخیر پنج جنگ به ایران تحمیل شده است که جنگ اول و دوم ایران و روسیه، جنگ اول و دوم جهانی و جنگ تحمیلی عراق به ایران را شامل می‌شود که اگر بخواهیم جایگاه و عظمت مدیریت دفاع مقدس را بشناسیم باید از منظر مطالعه تطبیقی این پنج جنگ را به لحاظ نظامی، تاکتیکی و استراتژیکی مورد برسی قرار دهیم.

نظامی افزود: سه کلان مسأله در بررسی هشت سال جنگ تحمیلی و چهار جنگ دیگر وجود دارد؛ اول اینکه چرا این پنج جنگ اتفاق افتاد؟ دوم اینکه در این جنگ‌ها در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... چه اتفاقی افتاد؟ و سوم اینکه پیامدهای این جنگ‌ها چه بود؟ اگر مطالعه علمی با روش تطبیقی بین این پنج جنگ انجام دهیم متوجه می‌شویم جایگاه جنگ پنجم که دفاع مقدس است، کجاست. چرا باید در چهار جنگ گذشته به صورت کاملاً یک‌طرفه تهاجم وسیعی از طرف قدرت‌ها صورت گیرد و هیچ دفاعی از این طرف نباشد؟ که اگر دفاعی هم انجام شده، ناکارآمد بوده و به شکست منجر شده است و چرا تنها متضرر ما بوده‌ایم؟ پاسخ به این سوالات نیاز به مطالعه از منظر جامعه‌شناختی، سیاسی و روابط بین‌الملل دارد.

وی ادامه داد: چرا باید در چهار جنگ گذشته سرزمین‌های گسترده‌ای نزدیک به یک میلیون کیلومتر(شامل پنج کشور موجود جهان) از ما جدا شود و دولت‌های آن موقع و رهبرهای آن زمان این موضوع را بپذیرند و تقدیم کنند؟ چرا باید بدون هیچ علت منطقی رضاشاه منطقه آرارات را به آتاترک هدیه کند؟ این موضوع الان صدایش درآمده، دقیقاً زمانی که ترکیه داعیه گسترش منطقه نفوذ خود تا قفقاز و تا آسیای مرکزی را دارد و این به خاطر همین سرزمین‌بخشی رضاشاه است چرا که پیش از این ارتباط جغرافیایی و سرزمینی با مناطق ذکر شده، نداشتند. چرا در چهار جنگ گذشته ۱۰ تا ۱۲ میلیون ایرانی کشته شده است؟

نظامی در ادامه گفت: در دفاع مقدس هشت سال یک ائتلاف بین‌المللی که در رأس آن قدرت‌های بزرگ جنگ سرد چون شوروی و آمریکا بودند، با برآورد ۳۲ کشور نقش داشتند به طوری که یا نیرو فرستادند یا امکانات دادند. حتی از سودان تا کشورهای مختلف سربازانی در بین نیروهای عراق مشاهده شدند اما آنچه اهمیت دارد این است که طی هشت سال جنگ تحمیلی ۲۰۰ هزار تا ۲۲۰ هزار شهید با احتساب شهدای بمباران‌ها داشتیم و این موضوع به علت اداره حکیمانه نظام سیاسی و انقلاب اسلامی توسط شخصیتی چون رهبری است که در دنیا نظیر ندارند و مردم هم با غیرت و روحیه جهادی وارد این جنگ شدند، ما در دوره‌ای جنگ کردیم که حتی سیم خاردار نداشتیم بنابراین با مطالعه تطبیقی دفاع مقدس با جنگ‌های گذشته می‌بینیم الان در موقعیت بسیار با اعتباری قرار گرفته‌ایم.

وی خطاب به دانشجویان تصریح کرد: جک استراو، وزیر خارجه سابق بریتانیا و عضو فعلی پارلمان انگلیس در مصاحبه‌ای می‌گوید «بریتانیا دهه‌ها و دهه‌ها به ایران و مردم ایران نگاه استعماری داشت، انگلستان می‌خواست از نفت و منابع ایران سوءاستفاده کند»، وی به خلع رضاشاه از حکومت اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد «در سیاست‌های ایران دست می‌بردیم و سعی می‌کردیم شاه را در قدرت نگه داریم در حالی که تاریخ استفاده‌اش گذشته بود».

رئیس کمیسیون امنیتی سیاسی دفاعی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه غرب، آمریکا، فرانسه و بریتانیا از صدام در طول جنگ ایران و عراق از رژیم بعث حمایت می‌کردند، مطرح کرد: انگلیس ایران را در جنگ اول ۱۲ سال اشغال کرد و ۱۰ میلیون ایرانی قتل عام شدند به طوری که با قحطی و بیماری حدود ۴۰ درصد جمعیت ایرانی از بین رفت، این اعتراف رسمی یک مقام انگلیسی است.

وی با اشاره به اینکه تنها با یک مطالعه تطبیقی هشت سال تحمیلی با چهار جنگ دیگر خیلی چیزها عاید ما می‌شود، تصریح کرد: اینکه چرا جنگ رخ داد، باید توسط دانشگاهیان جریان‌هایی در این زمینه راه بیفتد، البته هست اما کافی نیست.

نظامی در ادامه گریزی به دومین کنگره ۸۰۰۰ شهید استان همدان زد و گفت: انصافاً استان همدان در جنگ تحمیلی و دفاع از حرم و امنیت نقش ویژه‌ای داشته است به طوری که از نخستین روزها در میدان بود، در داستان پاوه نخستین گروهی که برای کمک به شهید چمران و شکستن محاصره در منطقه حضور یافتند، از بچه‌های همدان بودند. خواهر دباغ هم به عنوان یک شخصیت منحصربفرد در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با ویژگی‌های شخصیتی متفاوت و تأثیرگذار در طول مبارزه، با مسلسلی بر دوش در پاوه حضور داشت.

وی افزود: در تمام مناطقی که ما دچار مشکل بودیم، بچه‌های همدان حضور داشتند؛ از کوه‌های بلند و سربه فلک کشیده شمال غرب تا بیابان‌های گرم و داغ جنوب، در همه عملیات‌های بزرگ رزمندگان همدان حاضر بودند به طوری که نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در آزادسازی خرمشهر، عملیات‌های فتح المبین، جزایر مجنون، خیبر، فاو و منطقه کردستان داشتند.

این رزمنده دفاع مقدس با اشاره به اینکه نخستین شهید مدافع حرم در تاریخ کشور را همدانی‌ها با تقدیم شهید «رسول حیدری» از ملایر در قائله بوسنی برای دفاع از مسلمان‌ها در مقابل کروات‌ها به نام خود ثبت کردند و در دفاع از حرم شهیدی چون سردار «حسین همدانی» را دارند، خاطرنشان کرد: جایگاه شهدای ما در جغرافیای گسترده دفاع از امنیت در محیط‌های ملی و بین‌المللی بسیار تعیین‌کننده بوده است. 

وی ادامه داد: شهدا به ما تنها فرهنگ جهاد و شهادت نیاموختند بلکه فرهنگ مقاومت، بصیرت، حرکت و تصمیم‌گیری عاقلانه و خردمندانه، مبارزه و عبور از بحران‌ها را آموختند و آموزه‌های عظیمی را به جامعه هدیه کردند بنابراین باید از آبشخور فرهنگ جهاد و دفاع مقدس استفاده و تعظیم کنیم. هر جا به رشد قابل توجهی رسیدیم، به علت بهره‌مندی، بهره‌گیری و اتکا به فرهنگ جهاد و شهادت بوده است.

نظامی با اشاره به این سوال که چطور کشور ایران طی ۴۰ سال در بحران بوده اما ۴۰ سال توسعه می‌یابد؟ اعلام کرد: یکی از دلایل آن است که ایران دارای سابقه تمدنی چند هزار ساله است که بسیاری از کشورهای منطقه فاقد آن هستند. علت دوم این است که ایران دارای ماهیت ژئوپلیتیکی منحصربفردی در جهان است که همین امر کمک می‌کند قدرت تولید کنیم که متأسفانه رهبران فاسد قبل از انقلاب طی دهه‌ها، سده‌ها و قرن‌ها به جای اینکه از این ویژگی برای تولید قدرت استفاده کنند، اجازه می‌دادند بیگانگان بهره ببرند و با افتخار می‌گفتند «ایران پل پیروزی است» اما پل پیروزی برای چه کسی؟ برای ملت ایران یا برای قدرتمندان؟ 

وی علت سوم را اینگونه توصیف کرد که انقلاب اسلامی اعتماد به نفسی به ملت ایران داده است که هیچ مانعی سر راه نمی‌بینند و عبور می‌کنند به طوری که ۱۲۰ توطئه بزرگ از فردای انقلاب علیه انقلاب توسط قدرت‌ها طراحی و اجرا شد که می‌توانست یک نظام را سرنگون کند اما ما عبور کردیم. ما در ابتدای جنگ تحمیلی عراق ۱۱ هزار کیلومتر از سرزمینمان اشغال شد اما وقتی دشمن را اخراج کردیم، یک سانتی‌متر هم در سرزمینمان باقی نماندند.

نظامی، مدیریت حکیمانه مقام معظم رهبری در جامعه برای عبور از چالش‌ها و بحران‌ها را علت چهارم برشمرد و وجود مردمی باهوش در ارزیابی مسائل و مدیریت صحیح آنها را عامل چهارم خواند و یادآور شد: یکی از ویژگی‌های جامعه‌شناختی و روانشناختی ایران این است که هر وقت تهدید خارجی افزایش یافت، انسجام ملی هم رشد کرد.

وی با اشاره به این فرموده مقام معظم رهبری که «ما به قله نزدیک شده‌ایم» بیان کرد: با تجربه بلندی که در حدود ۴۵ سال گذشته با عبور از بحران‌ها کسب کرده و سختی‌ها را تا کمرکش الوند رفته‌ایم، می‌توانیم مقدار باقیمانده را با عنایت به خدا و با اتکا به فرهنگ جهاد و شهادت و آموزه‌های دفاع و شهادت طی کنیم.

رئیس کمیسیون امنیتی سیاسی دفاعی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه سخنانش اظهار کرد: دشمنان صحنه نبرد را برای ما بازتعریف کرده و فرمول‌های جدیدی از حمله و تهاجم تعریف کرده‌اند چرا که ما در مسأله دفاعی و نظامی در موقعیت بازدارندگی قرار گرفته‌ایم و جنگی بدان معنا نمی‌توانند به ما تحمیل کنند اما درباره چیستی بازتعریف صحنه نبرد و رویارویی باید محیط‌های علمی، دانشگاهی، اساتید و مؤسسات تحقیقاتی و رسانه‌ها به آن توجه کنند. در واقع صحنه نبرد از جنگ دفاعی و سخت به صحنه رویاروهایی نرم و ادراکی و جنگ شناختی و هیبریدی تبدیل شده است که باید خوب تصویر کنیم و به جوانان و مردم خود تفهیم کنیم. 

وی به دو مفهوم قدرت فرهنگی و غنای فرهنگی اشاره کرد و گفت: قدرت فرهنگی، قدرت ابزاری است اما غنای فرهنگی قدرت ماهیتی و محتوایی است؛ ما در اندیشه‌های دینی، اسلامی و انقلابی خودمان غنای فرهنگی را داریم، یعنی فرهنگ اسلام و انقلاب اسلامی ماهیتاً قدرتمند و غنی است و به نیازهای جامعه کاملاً منطقی پاسخ می‌دهد و می‌تواند یک جامعه تراز متعالی را تعریف و طراحی کند اما در حوزه قدرت فرهنگی ضعف داریم و آن هم بحث ابراز است، طبیعی است که دشمن الان با استفاده از ظرفیت بسیار گسترده رسانه‌ای و فضای مجازی و هویت این فضاها و استفاده از ابزارهای رایانه‌ای می‌تواند یک فضای کاملا غیرواقعی را بر نظر مخاطبان خود واقعی و حقیقی جلوه دهد و باید بدانیم که صحنه سخت، پیچیده و خطرناکی است.

نظامی با بیان اینکه در صحنه رویارویی‌های جنگ شناختی و ادراکی اساساً حرکات دشمن را باید از ابتدا با نگاه سوءظن ببینیم مگر اینکه عکسش ثابت شود، تصریح کرد: همانطور که دفاع مقدس در طول زمان تغییر کرد و تکامل یافت و ظرفیت‌های جدید پیدا کرده‌ایم که در موقعیت قابل‌قبول بازدارندگی قرار بگیریم، باید بدانیم برای رویارویی در صحنه نوین نبرد ظرفیت‌های خود را افزایش دهیم که نقطه ثقل آن محیط‌های علمی، دانشگاهی، فرهنگی و دانشجویان، اساتید، اندیشمندان و صاحبان قلم و فکر هستند.

به گزارش ایسنا، در پایان از کتاب «بهشت کبوتر می‌خواهد» ویژه نوجوانان با موضوع زندگی شهیدان اسماعیل اکبری، جلیل شرفی و شهدای دبیرستان علویان با لهجه شیرین همدانی نوشته «مونا اسکندری» رونمایی شد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۹ مهر ۱۴۰۲ / ۱۵:۲۰
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402070906082
  • خبرنگار : 50035