به گزارش ایسنا، این بخشی از جملاتی بود که در نشست صمیمانه سهشنبه (۴ مهرماه) با حضور هنرمندان سینماگر اصفهان، همراه با دبیر اجرایی سیوپنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، معاون فرهنگی شهردار اصفهان، مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، و اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان در باشگاه شماره ۲ شهرداری اصفهان برگزار شد.
در این نشست میثم بکتاشیان، دبیر اجرایی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان گفت: از زمانی که بهعنوان دبیر اجرایی، مسئولیت این دوره از جشنواره را به عهده دارم به واقع فشار مضاعف کاری روی دوش ما بود و درحالیکه عموماً جشنواره از ۸ ماه یا یک سال قبل برنامهریزی میشد، اما ما در این مدت بسیار اندک تلاش کردیم تا هماهنگیها را به نحو احسن انجام داده و کمیتههای مختلف آن تشکیل دهیم و درنهایت بتوانیم اتفاقات خوبی را دنبال کنیم. صاحبان اصلی جشنواره شما بزرگواران هستید و ما بهعنوان خادمان شما در این جشنواره فعالیت میکنیم و خرسند خواهیم شد تا منویات شما را شنیده و در مدت زمان باقیمانده، ازسوی کمیتههای مختلف جشنواره به منصه ظهور برسانیم. سیاست جدیدی که دنبال میکنیم منوط به تجارب گذشته ما با شما است.
او با بیان اینکه از ۳۵ دورۀ جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، ۲۳ دوره در اصفهان، ۶ دوره در تهران، ۵ دوره در همدان و یک دوره در کرمان برگزار شده است، افزود: بر اساس آمار اعلام شده، ۲۰۰ اثر بینالمللی، ۳۵۹ اثر ثبت شده ملی، ۱۸۹ فیلم کوتاه داستانی در بخش ملی، ۱۸۸ پویانمایی در بخش ملی، ۳۵ فیلم بلند تلویزیونی در بخش ملی و ۱۷ فیلم بلند سینمایی در بخش ملی به دبیرخانه جشنواره اعلام وصول شده شده. است.
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان بیان کرد: سینماهای ساحل و چهارباغ دو سینمای درگیر سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان خواهدشد. سینمای سوره ویژه هنرمندان است، البته در سینماهای ساحل و چهارباغ نیز سانسهای ویژه هنرمندان و اصحاب رسانه در نظر گرفته شده ولی در سینما سوره به صورت متمرکز خواهدبود. در کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان نیز کارگاههای تخصصی فیلم با حضور مهمانان بینالملل برگزار میشود، ضمن اینکه خبرنگاران و داوران کودک و نوجوان در هر دو سینما فعالیت خواهندکرد.
بگویید اگر جای ما بودید چه میکردید و چه انتظاری دارید؟
همچنین کمال حیدری، معاون فرهنگی شهردار اصفهان اظهار کرد: آرزوی من این است که اصفهان یک شهرک سینمایی داشت و بنا به توصیف حضرت آقا اصفهان در کنار اینکه شهر علم و ایثار و ولایت است و به آن افتخار میکنیم هنرش نیز بیش از پیش متجلی شود.
او با ابراز امیدواری از فراهم شدن بسترها برای ساخت آیندۀ جشنواره، ادامه داد: بسیاری از هنرمندان قبل از شروع این جلسه از غصهها و نداشتنها و مشکلات برای من گفتند، اما من خواهش میکنم جلسه را رو به آینده پیش ببرید و بگویید اگر جای ما بودید چه میکردید و چه انتظاری دارید؟ ضمن اینکه ما باید با هم آینده را بسازیم و آن چیزی که آینده را میسازد همدلی و همافزاییِ همه عزیزانی است که در حوزه فرهنگ و هنر نقش دارند.
حیدری با بیان اینکه اولین وظیفه ما بسترسازی و سپس حمایت و بعد از آن نیز نقشآفرینی هنرمندان است، گفت: بسیاری از هنرمندان به جشنواره نقد دارند و خلاصۀ نقد آنها این است که آوردۀ این جشنواره برای اصفهان چیست؟
معاون فرهنگی شهردار اصفهان تأکید کرد: من وقتی منتقد خوبی هستم که بتوانم در ازای این انتقادی که بیان میکنم قدمی هم بردارم. نقد کردن بسیار راحت است درحالیکه نقد کردن و انتقال دادن اگرچه سختتر است، ولی اگر با همدلی همراه باشد سخت هم نیست، اما فضای همدلی در اصفهان ضعیف شده است.
بیان دیدگاهها و انتقادات سینماگران و اصحاب رسانه
در ادامه این نشست تعدادی از سینماگران به بیان نظرات خود پرداختند که مهمترین آنها افزایش سهم اصفهان از تمام بخشهای جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، عدم دستاورد جشنواره برای شهروندان و هنرمندان اصفهان، لزوم برنامهریزی فرهنکی بلندمدت برای تولید فیلمهای حوزه کودک در اصفهان، استقرار دبیرخانه دائمی جشنواره در اصفهان، در اولویت قرارگرفتن سینمای کودک در بودجههای فرهنگی شهرداری، حمایت از فیلمسازان اصفهان برای تولیدات بلند سینمای حوزه کودک، لزوم بهرهگیری از تجارب گذشتۀ جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان برای بازگشت به سالهای طلایی و تبعیت بنیاد سینمایی فارابی و فیلمسازان تهران از دبیرخانه اصفهان، ازجمله مواردی بود که هنرمندان و اصحاب رسانه در این نشست مطرح کرده و بر این موضوع نیز تأکید و ابراز تأسف کردند که جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان هیچ آوردهای برای اصفهان و برای سینمای کودک ندارد، سینمای کودکی که البته وجود ندارد و اگرهم وجود داشته باشد مخاطبی ندارد چراکه سیاستگذاری در حوزه کودک در شهر انجامنشده است.
تکرار تجربه افتخارآمیزِ بیست و هشتمین دورۀ جشنواره
بعد از بیان نظرات هنرمندان و اصحاب رسانه، میثم بکتاشیان با اشاره به بیست و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان که دبیری آن را مهدی مسعودشاهی به عهده داشت، گفت: در آن زمان اقداماتی انجام و گامهایی برای تعلق کامل جشنواره به اصفهان برداشته شد ولی متأسفانه با رفتن مدیران آن دوره، ابتر ماند. ما در آن سال بر این موضوع تمرکز کردیم که جشنواره ویترینی است برای این که هنرمندان اصفهانی بتوانند خودشان را در آن به نمایش بگذارند و باید از این فرصت استفاده کرد و استعدادهای جوانان را در سطح بینالمللی مطرح کنیم.
او ادامه داد: در آن دوره از جشنواره ۴۳ فیلم کوتاه ساخته شد و سینما فلسطین تهران به نمایش آثار فیلمسازان اصفهان اختصاص یافت و در کتاب جشنواره، عکس و فیلم و نام بچههای اصفهان ذکرشد. ۷ فیلم از آن ۴۳ فیلم به جشنوارههای بینالمللی نیز راه پیدا کرد. سال بعد یک میلیارد تومان برای این موضوع ازسوی شهرداری درنظر گرفته شد که متأسفانه این جریان با تغییر مدیران ادامه پیدا نکرد و آن یک میلیاردتومان تمام شد و دیگر ردیفی برای این موضوع درنظر گرفته نشد.
دبیر اجرایی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان تصریح کرد: بازگشت من به این مرحله، دوباره همان تداعی خاطرات گذشتهای است که با شما داشتیم. سیاست ما که گام به گام برای آن قدم برمیداریم این است که جشنواره به اصفهان تعلق پیدا کند. اولین گام این است که امسال المپیاد فیلمسازی متعلق به اصفهان شد و همه فرایند تولید فیلمهای المپیاد فیلمسازی در سطح کشور از جمله داوران و منتورهای آن به عهده اصفهان است.
بکتاشیان اضافه کرد: اگر من و آقای دکتر حیدری زودتر آمده بودیم و فرصت یکماه و نیمه لااقل ۶ ماه بود و با توجه به دید باز این دوره از مدیریت شهری و شورای شهر، جشنواره مانند همان دوران پیشبرده میشد.
او تصریح کرد: ما در نظر داریم که اگر المپیاد فیلمسازی کودکان و نوجوان آماتور در اصفهان بماند در این صورت تسهیلاتی که دولت برای نخبگان نوجوانِ ما در المپیاد فیزیک، ریاضی و شیمی در نظر میگیرد همان را به افراد موفق در المپیاد فیلمسازی نیز در نظر گرفته و به آنها نیز بهعنوان یک نخبه نگاه شود، یعنی اگر در جامعه نخبگانیِ ما کانون نخبگان و معاونت نخبگانِ ریاست جمهوری تسهیلاتی را برای نخبگان فیزیک و شیمی و ریاضی فراهم میکنند برای نخبگانی که در حوزه هنر نیز فعالیت دارند همین امر انجام شود.
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با بیان اینکه ما زمانی میتوانیم به خود ببالیم و جشنواره را مال خود کنیم که در حوزه کودک و نوجوان، تولید داشته باشیم، افزود: در بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان ۲۷۰۰ نفر از هنرمندان اصفهان مشغول به کار شدند و حتی دوربین فیلمبردای نداشتیم و آن را از یزد و شیراز و تهران کرایه میکردند تا فیلمهایی در موضوعات مختلف بسازند. اکثر شما دوستان در آن دوره حضور داشتید، چرا فراموش میکنید؟!
جشنواره فیلم کودک و نوجوان به معنای یک رخداد فرهنگی است
بکتاشیان یادآوری کرد: درحال حاضر نیز دکتر حیدری، معاونت فرهنگی شهردار به شدت ما را حمایت میکنند تا بتوانیم فرایند تولید فیلمهای کوتاه را شروع کنیم و سپس به تلهفیلم و فیلم بلند بپردازیم و انشاالله اگر این ریلگذاری اتفاق بیفتد تا ۵ سال آینده در جشنواره فیلم کودک حداقل ۵ فیلم اولی داشته باشیم.
او ادامه داد: ما نباید جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان را با جشنواره فیلم فجر مقایسه کنیم، جشنواره فجر در تهران پخش میشود و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری استان نیز همزمان با تهران به پخش این فیلمها در اصفهان اقدام میکنند و مخاطبان عام و حرفهای به سینما مراجعه کرده و فیلمها را بر روی پرده میبینند. درحالیکه جشنواره فیلم کودک و نوجوان در اصفهان به معنای یک رخداد فرهنگی است، یعنی مثلاً یکی از ایدهها این است که ما بتوانیم هفته بینالمللی کودک و نوجوان را ایجاد کنیم که بخشی از آن جشنواره فیلم کودک است و نشاط و شورآفرینی را در همهمحلات اصفهان با موضوع فرهنگ و هنر و سینما ارائه کنیم.
دبیر اجرایی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان تأکید کرد: این دوره از مدیریت شهری و شورای شهر با همان تجربه افتخارآمیزِ بیست و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان برگزار میشود که بعد از همان دوره بود که نخستین جشنواره فیلم مستند اصفهان با ۳۲۰ فیلم در ۵ سینمای اصفهان برگزار شد و بزرگترین تکریم تاریخ سینمای مستند اصفهان در همان زمان شکل گرفت. انشاالله با حمایتهای این دوره از مدیریت شهرداری و کمک شما امیدواریم گام به گام جشنواره فیلم کودک و نوجوان را مال خود کنیم.
بکتاشیان تأکید کرد: ۴ جشنواره برای شهرداری اصفهان اهمیت ویژهای دارد؛ جشنواره بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان، جشنواره فیلم مستند اصفهان، جشنواره بینالمللی پوپک و جشنواره تئاتر کمدی است که این جشنوارهها را بهعنوان خاستگاه و آوردگاه و برند فرهنگی و هنری شهر معرفی میکند. نقدهای شما بجاست و در جلسات تهران نیز عنوانشده ولی ما باید زیرساختهای لازم را فراهم کنیم، زیرساخت فقط پول نیست بلکه این است که ما و شما فرایندها و ریلگذاریها را بهگونهای انجام دهیم که بتوانیم بهصورت حرفهای پایدار باشیم. به نظر میرسد اگر المپیاد فیلمسازی را پیش ببریم، اگر جشنواره فیلم کوتاه را چندین دوره ادامه داده و تله فیلم و فیلم بلند را به صورت حرفهای در اصفهان پیش ببریم در آن موقع میتوانیم ادعا کنیم که میتوان جشنوارهای کاملاً حرفهای برگزار کرد.
پروانهها شادی را به شهر خواهندآورد
همچنین فرزانه کلاهدوزان، عضور شورای سیاستگذاری سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان اظهار کرد: بسیاری از افراد اعتقاد داشتند که این جشنواره به درد اصفهان نمیخورد و بگذارید در همدان برگزار شود، مسئولان کشوری و استان همدان نیز به جد تصمیم داشتند جشنواره را به همدان منتقل کنند، حتی برای برگزارنشدن جشنواره در اصفهان، جایگزینهایی مطرح شد اما هیچیک از این جایگزینها برند جشنواره را بازنگرداند. حقیقتاً اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان سال گذشته جنگیدند تا جشنواره در اصفهان بماند، چراکه معتقد بودند حداقل کاری که جشنواره میکند این است که یک هفته چهره شهر را شاد کرده و شادیآفرین خواهدبود.
او با بیان اینکه اصفهانیها فوقاالعاده کمالگرا هستند که این موضوع از یکسو بسیارخوب است و میتواند ما را به قله برساند ولی از یکسو نیز موجب آن است که داشتههای خود را نبینیم، ادامه داد: شهر اصفهان نیاز دارد درگیر جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان شود که این موضوع با همراهی شهرداری در حال انجام است و همین که پروانهها در شهر دیده شوند شادی را به شهر خواهندآورد.
رئیس کمیسیون ویژه خانواده، بانوان و جوانان شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: المپیاد فیلمسازی اهمیت بسیاری دارد و بهعنوان زیرساختی است که شاید خود را ۱۰ سال آینده بروز دهد؛ ضمن اینکه امیدوارم مذاکراتی که با شبکههای استانی انجام شده جشنواره را تحت تأثیر قرار دهد.
سال گذشته پیشنهاد تشکیل صندوق سرمایهگذاری با نام صندوق پروانه مطرح شد که شهرداری اصفهان و بنیاد سینمایی فارابی آوردهای را در صندوق قرار دهند و حتی در شورای سیاستگذاری قرار بر این شد که به دنبال بودجههای ملی در مجلس حرکت کنیم که البته هنوز به بلوغ کامل نرسیده، اما اگر صندوق پروانه به درستی پیگیری و حمایت شود واقعاً یک صندوق حمایتی برای سینما کودک و نوجوان است.
برای اصفهانی کار کنیم که سرای هنر است
مجید نادرالاصلی، عضو دیگر شورای اسلامی شهر اصفهان نیز بیان کرد: در این دو سال و اندی، اعتبار و بودجه بالایی برای فرهنگ و هنر اصفهان در نظر گرفته شده و سعی کردیم به این حوزه توجه و عرض ارادت کنیم. ظرفیتهای فراوانی در اصفهان در همه حوزهها وجود دارد و وظیفه ما این است که برای اصفهانی کار کنیم که سرای هنر است.
او تأکید کرد: ما باید یا ابداع داشته باشیم و کار جدیدی را شروع کنیم و یا آنچنان هنرنمایی کنیم که بقیه را خلع سلاح کنیم. وقت بسیار است اگرچه کم است، اما امیدوارم با کمک یکدیگر آنچه شایسته اصفهان است را انجام دهیم.
اشکال ما انقطاع در تصمیمگیریهاست
در انتها نیز علی تمنایی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان نیز با بیان اینکه نقدهای ارائه ازسوی هنرمندان حاضر در این نشست، درست و صحیح و محترم است، اظهار کرد: طبیعتاً در سالهای قبل اشکالات مختلفی در جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان وجودداشته که انتظار میرفت که در جشنواره سی و پنجم بلوغی ایجاد شود که البته هنوز به آن بلوغ نرسیده است.
او با تأکید بر اینکه استان اصفهان با سایر استانها تفاوتهای بسیاری دارد، افزود: ظرفیتهای استان اصفهان در حوزه فیلم کوتاه و مستند بسیار زیاد است، اما هنوز به ظرفیت فیلمسازی در حوزه فیلم بلند نرسیدهایم که اگر از این پتانسیلها استفاده نشود کار اشتباهی است.
تمنایی گفت: ما در استان اصفهان باید دغدغهمند باشیم تا همدلی صورت بگیرد. جشنواره باید در کنار هنرمندان و هنرمندان باید در کنار جشنواره باشند. قطعاً اگر این جلسه چندماه زودتر برگزار میشد خروجی بهتری داشت. متأسفانه سیستمهای اداریِ ما بهگونهای است که تغییرات متعددی در مدیریتها صورت میگیرد و سیاست واحدی در برگزاری دورههای مختلف جشنواره وجود نداشته و شخص محور بوده و با رفتن یک مدیر، روند جشنواره نیز تغییرکرده و آن را با افت و خیز مواجه ساخته است.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان اضافه کرد: موضوع آوردگی، خروجی و دستاورد جشنواره برای اصفهان بسیاردرست است. ما باید در اصفهان چند فیلمساز مطرح در جهان داشته باشیم چراکه هزینه کردهایم.
او با بیان اینکه اشکال ما انقطاع در تصمیمگیریهاست، تأکید کرد: صندوق پروانه به آیندۀ بعد از جشنواره کمک میکند. نکته دیگر این است که بر اساس بند (ه) تبصره ۹ قانون بودجه، شرکتهای دولتی که مهمترین آنها در استان اصفهان وجود دارد امسال مکلفاند یک درصد از بودجه خود را برای فعالیتهای فرهنگی، هنری، قرآنی صرف کنند.
انتهای پیام