مهد کشتی با چوخه کشور با قدمتی بیش از ۳ قرن

کشتی با چوخه یکی از ورزش‌های محلی ایران است که در میان اهالی خراسان رواج دارد، این ورزش که از تاریخچهٔ کهنی برخوردار است در بسیاری از مراسم‌ محلی به خصوص جشن عروسی نیز رایج بوده‌ است. مردم خراسان از قدیم برای این کشتی اهمیت خاصی قائل بودند و در پرورش پهلوانان این رشته همچنان می‌کوشند.

رئیس انجمن کشتی با چوخه کلات در همین خصوص گفت: شهرستان کلات به عنوان مهد کشتی با چوخه خراسان رضوی و حتی کشور قدمتی بیش از ۳۰۰ سال دارد.

صفرعلی داوری در حاشیه برگزاری اختتامیه مسابقات کشتی با چوخه در گفت و گو با ایسنا خاطرنشان کرد: اولین دوره مسابقات کشتی با چوخه جام شهدا با حضور برترین چوخه کاران خراسان بزرگ در شهرستان کلات برگزار شد.

وی با بیان اینکه این مسابقات به مدت دو روز در سالن شهید قره‌خانی کوی دربند برگزار شد، اظهار کرد: در این دوره از مسابقات که در سطح خراسان بزرگ برگزار شد ۱۵۰ کشتی‌گیر از ۲۲ شهرستان شرکت داشتند.

رئیس انجمن کشتی با چوخه و دبیر برگزاری مسابقات بزرگ کشتی با چوخه جام شهدای شهرستان کلات، خاطرنشان کرد: مسابقات در اوزان ۹۶-،-۸۴-،۷۴-،۶۶- و +۹۶ کیلوگرم برگزار که در پایان تیم شهرداری کلات مقام اول، مشهد مقدس مقام دوم و گردشگری هزار مسجد مقام سوم این دوره از مسابقات را از آن خود کردند.

کشتی با چوخه در شهرستان کلات با قدمتی بیش از ۳۰۰ سال

وی با اشاره به اینکه این دوره از مسابقات با حضور هزاران نفر تماشاگر برگزار شد، ادامه داد: شهرستان کلات نادری همواره خاستگاه دلیرمردان و قهرمانانی بلندهمت در آوردگاه‌های ورزشی و جوانمردی بوده و می‌توان گفت کشتی با چوخه در رگ و خون مردم شهرستان کلات است.

                                                                                                             

وی با اشاره به اینکه کشتی با چوخه در شهرستان کلات از قدمت ۳۰۰ ساله برخوردار است، گفت: در واقع زادگاه کشتی با چوخه کوهپایه‌های هزار مسجد و ابیورد قدیم است که بعداً در کلات نادر و شمال خراسان گسترش یافت.

داوری اظهار کرد: خوشبختانه از این رشته ورزشی در شهرستان نسبت به دیگر رشته‌ها بسیار خوب استقبال می‌شود، حتی اگر محدودیت فضا و مکانی نباشد خانواده‌ها نیز به تماشای این رشته ورزشی خواهند آمد و چه بسا در مراسم‌ شادی‌ها و عروسی‌ها که در فضای باز برگزار می‌شود همراه با خانواده‌ها است.

رنج کشتی با چوخه از بی‌مهری

وی گفت: علیرغم اینکه کشتی با چوخه علاقه‌مندان بسیاری دارد ولی در حال حاضر تمام مسابقات با کمک‌های مردمی برگزار می‌شود و هیچ اعتبار دولتی حداقل در شهرستان‌ کلات وجود ندارد.

رئیس انجمن کشتی با چوخه کلات با بیان اینکه امیدواریم با پیگیری‌های مسئولان و دست‌اندرکاران، کشتی با چوخه جایگاه اصلی خودش را در بین سایر رشته‌های ورزشی پیدا کند، افزود: متأسفانه کشتی با چوخه شهرستان کلات از هیچ‌گونه فضا و امکاناتی برخوردار نیست.

وی اعتبارات، امکانات، تجهیزات و فضا را از مهمترین مشکلات این رشته ورزشی در شهرستان برشمرد و تصریح کرد: کشتی با چوخه در شهرستان کلات به عنوان مهد کشتی با چوخه خراسان رضوی از ورزش‌های پرطرفدار این خطه است.

کشتی با چوخه از قدیم تاکنون

داوری از کشتی با چوخه به عنوان یکی از معروفترین ورزش‌های محلی این خطه نام برد و گفت: از قدیم مردم شهرستان کلات برای این کشتی اهمیت و احترام خاصی قائل بودند و در پرورش پهلوانان این رشته می‌کوشیدند.

                                                                                                           

وی خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه قدیم این رشته به طور سنتی در مراسم‌ عروسی، ایام نوروز، سرای خان‌ها و برخی جشن‌ها در روستاها و روی چمن و خاک نرم برگزار می‌شد، اما در ادامه با توسعه و رواج این رشته اکنون مسابقات آن تقریباً به طور مرتب در شهرستان برگزار می‌شود.

دبیر برگزاری مسابقات بزرگ کشتی با چوخه جام شهدای شهرستان کلات عنوان کرد: کشتی چوخه یکی از کهن‌ترین و پرطرفدارترین ورزش‌های محلی منطقه است. این کشتی که از نواحی هزار مسجد سر برآورده و علاوه بر حفظ غنای فرهنگی خود، هرساله هزاران تماشاگر و علاقه‌مند گرد هم جمع می‌شوند.

کشتی با چوخه کلات نادری یکی از مصادیق ارزشمند فرهنگ ناملموس

 وی کشتی با چوخه کلات نادری را یکی از مصادیق ارزشمند فرهنگ ناملموس در شمال خراسان رضوی دانست و گفت: کشتی با چوخه شهرستان کلات در واقع بزرگترین رویداد گردشگری هم است.

داوری با بیان اینکه کشتی با چوخه یکی از بارزترین ویژگی‌های فرهنگی اجتماعی و بومی محلی خراسان بزرگ به ویژه شهرستان کلات است، افزود: در این منطقه کشتی با چوخه نه تنها به عنوان یک ورزش، بلکه آیینی فرهنگی و پهلوانی در تمام شئونات و زندگی مردم جریان دارد.

وی با اشاره به اینکه مردم منطقه با این ورزش همواره روحیه مردانگی و پهلوانی را در خود زنده نگه می‌دارند، تصریح کرد: کلات از ظرفیت‌های بالایی در رشته‌های مختلف ورزشی برخوردار است و حضور قهرمانان ورزشی، می‌تواند این پتانسیل و استعدادها را به فعالان ورزشی کشور به خوبی نشان دهد.

رئیس انجمن کشتی با چوخه کلات ابراز امیدواری کرد: با هماهنگی‌های لازم بتوانیم از ظرفیت‌های خراسان رضوی با محوریت گود کشتی با چوخه شهرستان کلات نادر استفاده کنیم، چون کشتی با چوخه کلات نادر به واسطه قدمت و تاریخ می‌تواند نقطه عطفی در بحث فرایندهای توسعه ورزش سنتی قرار بگیرد.

وی در ادامه با بیان اینکه شهرستان کلات نادر مهد کشتی با چوخه کشور است، افزود: تمام تلاشمان این است که بتوانیم در این شهرستان فضایی را به عنوان برگزاری این‌گونه مسابقات به بهره‌برداری برسانیم و شاهد برگزاری مسابقات در سطوح مختلف باشیم.

جوایز کشتی با چوخه

جوایز کشتی با چوخه نیز به سبب ماهیت سنتی و ملی‌اش متفاوت است. در اصطلاح به فاتحان میدان چوخه «قند» اهدا می‌شود، کسی که نفر اول شود قند اول را به او می‌دهند و نفرات دوم و سوم هم به تناسب قندهای دیگر می‌گیرند. در کنار قند، هدایایی نظیر شتر، قوچ، قالی و گوسفند، لوازم منزل، وجه نقد و سکه عاید پهلوانان این مسابقات می‌شود.

غالباً به طور سنتی جوایز کشتی با چوخه از نمادهای زندگی عشایری و روستایی در نظر گرفته می‌شود. گاهی اوقات نیز از دست بافته‌های عشایر نظیر قالی و جاجیم و گلیم استفاده می‌شود. البته این جوایز می‌تواند در مناطق مختلف متفاوت باشد، مهم این است که جوایز متناسب با شأن این ورزش بوده و پشتوانه‌ای برای کشتی‌گیر باشد.

بر اساس اعلام دبیر برگزاری مسابقات بزرگ کشتی با چوخه جام شهدای شهرستان کلات در وزن ۶۶- کیلوگرم آقایان حمید سلمانیان، علی قلی‌پور و حمیدرضا کارگر در وزن ۷۴- کیلوگرم علی مردانی، محمد ولی‌پور، محمد شمشیری در وزن ۸۴- کیلوگرم مرتضی وطن‌دوست، سید جلال موسوی، رضا قرخانی در وزن ۹۶- کیلوگرم حامد میرزاپور، مسعود قوی‌بازو و حسن امامیان و در وزن ۹۶+ کیلوگرم آقایان علیرضا بهرامی، احمد یزدان پناه و ابوالفضل ترابی توانستند مقام‌های اول تا سوم را از آن خود کنند. همچنین کاپ قهرمانی این دوره از مسابقات به مادر شهیدان عباس و رمضانعلی فروغی (قله زو) اهدا شد.

                                                                                                                    

 شهرستان کلات نادری در شمال شرقی استان خراسان رضوی و در دامنه شمالی کوههای مرتفع و مصفای هزار مسجد با وسعتی در حدود ۳۵۰۰ کیلومتر مربع در ۱۵۰  کیلومتری شهرستان مشهد قرار گرفته است. این شهرستان از شمال هم مرز کشور ترکمنستان و از غرب با شهرستان درگز، از جنوب با شهرستان مشهد و از شرق با شهرستان سرخس همسایه است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲ مهر ۱۴۰۲ / ۱۴:۱۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402070200997
  • خبرنگار : 30147