دکتر مجید میرمحمدخانی در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر اظهار کرد: همزمان با هفته دولت سه دستاورد جدید محققین این دانشگاه در حوزه پژوهش و فناوری رونمایی می شود.
وی از برنامه ثبت خدمت سنگ شکن با استفاده از هوش مصنوعی در بیمارستان کوثر سمنان به عنوان یکی از دستاوردهای علمی دانشگاه نام برد و افزود: ثبت اطلاعات و داده ها علاوه بر کمک فکری به پزشکان در حقیقت زمینه را برای استفاده از تجربیات پیشین نیز فراهم می کند.
وی با بیان اینکه در قالب این سامانه از پزشکان متخصص کلیه و مجاری سراسر کشور نیز نظرخواهی و اطلاعات آنها در سامانه بارگذاری می شود تصریح کرد: این سیستم نوین سبب می شود که بتوانیم از تجربیات قبلی در درمان بیماران بهره بگیریم.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان از این پروژه علمی به عنوان اولین پروژه دانشکده هوشمند دانشگاه علوم پزشکی استان است خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی استان از اختراعات و ایده هایی که به ارتقا کیفی درمان و تجهیزات حوزه درمان و سلامت کمک کند، حمایت و پشتیبانی می کند.
ثبت خدمت سنگ شکن با استفاده از هوش مصنوعی
دکتر ملیحه صادقی مسئول راه اندازی دانشکده هوشمند علوم پزشکی سمنان و مدیر این پروژه تحقیقاتی نیز ضمن قدردانی از اعضا پروژه و همکاران اورولوژیست در طول مدت همکاری در این پژوهش علمی اظهار کرد: پروژه طراحی و پیاده سازی سامانه تصمیم یار پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی جهت ثبت و تحلیل داده های اقدامات سنگ شکن برون اندامی (ESWL) در قالب طرح فناورانه در معاونت پژوهشی دانشگاه از شهریور ۱۴۰۱ آغاز به کار کرده است.
وی گفت: از آنجا که جهت اخذ سیاست های صحیح و با کیفیت در زمینه پیشگیری و درمان نیاز به اطلاعات جامع و دقیقی از بیماران در حوزه های مختلف بالینی داریم، عدم وجود این اطلاعات به دلیل آنکه در حوزه سلامت همچنان برخی داده ها به صورت کاغذی و ناقص ثبت می شود فرآیند تجمیع، ذخیره و تحلیل اطلاعات جهت سیاستگذاری در عرصه درمان و حوزه سلامت را با چالش های زیادی مواجه کرده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی سمتان اضافه کرد: برای حل این چالشها، راهحلهایی نظیر پایگاههای دادهی الکترونیکی و سامانه های رجیستری مطرح می شود که داده های مربوط به یک بیماری یا وضعیت یا اقدام خاص را گردآوری می کند.
شایع بودن سنگ های مجاری ادراری و کلیه در استان
دکتر صادقی با بیان اینکه سنگ های مجاری ادراری به خصوص کلیه، در کشور ما و استان سمنان یکی از بیماریهای شایع در حوزه تخصص ارولوژی محسوب میشود افزود: با توجه به درد شدیدی که این سنگ ها ایجاد می کنند، این افراد مجبورند به طور مکرر به متخصص اورولوژی مراجعه کنند.
وی ادامه داد: سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL یکی از انواع روش های سنگ شکنی کلیه و مجاری ادراری است که با استفاده از امواج شوک خارجی یا لیتوتریپسی به عنوان یک روش کاملا غیر تهاجمی برای شکستن سنگ های درون کلیه و لوله یوریتر انجام می پذیرد.
مدیر این تحقیق علمی با بیان اینکه ما اولین گروهی هستیم که در کشور سامانه رجیستری و اقدامات ESWL را پیاده سازی کردیم گفت: این سامانه رجیستری مجهز به سیستم تصمیم یار بالینی است که بر پایهی الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین طراحی شده است.
این محقق میزان دقت این سیستم را بیش از ۹۷ درصد برشمرد و تصریح کرد: این سیستم در کنار ثبت اطلاعات بیماران به عنوان یک مشاور به متخصصین در اخذ تصمیمات درمانی پشتیبانی می دهد و با استفاده از تجربه پزشکان در مواجه با بیماران قبلی می تواند در مورد بیماران جدید پیش بینی هایی را قبل از انجام به اقدام، در خصوص موفقیت آمیز بودن و بازگشت مجدد سنگ ارائه دهد.
وی اظهار کرد: دانستن این موضوع از همان ابتدا می تواند به تدوین برنامه ریزی صحیح روند درمانی بسیار کمک کننده باشد.
صادقی به مزایای این سیستم تشخیصی و درمانی پرداخت و خاطرنشان کرد: در سطح مدیریتی می توان با کمک این سامانه هر لحظه تعداد بیماران این حوزه را رصد و اطلاعات آماری و اپیدمیولوژیکی را نمایش داد و الگوها و روندهای بیماری را تجزیه و تحلیل کرد. این اطلاعات می تواند در تخصیص منابع، نیروی انسانی، و توزیع دارو با توجه به نرخ بیماران این حوزه جهت سیاست گذاری صحیح، بسیار مفید باشد.
وی افزود: همچنین در سطح پزشکان این سامانه می تواند به عنوان یک مشاور برای متخصصین حوزه اورولوژی به ویژه برای پزشکانی که جدید فارغ التحصیل شده اند و در بدو ورود به این حرفه هستند و تجربه کافی ندارند و همچنین به عنوان یک سامانه آموزشی جهت دانشجویان رشته پزشکی و رزیدنت ها مفید باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان عنوان کرد: این سیستم پشتیبان تصمیم، سرعت و صحت تدوین برنامه درمانی و تعیین نوع فالوآپ بیمار را نیز افزایش می دهد. همچنین این سیستم می تواند پایه و منبع ارزشمندی برای پژوهش های علمی و کاربردی مختلف در این حوزه باشد.
وی ادامه داد: در سطح بیماران نیز: پیش بینی موفقیت آمیز بودن و بازگشت مجدد سنگ اخطارهای زودهنگام را برای مشکلات سلامتی بیمار مشخص می کند که در پیگیری وضعیت بیماران بسیار کمک کننده است و منجر به صرفه جویی در وقت و هزینه برای بیماران می شود.
این محقق سمنانی با بیان اینکه این سیستم در کلینیک سنگ شکن بیمارستان کوثر پیاده سازی شده است اظهار کرد: این امکان که سایر مراکز مختلف کشور به عنوان همکار بتوانند اطلاعات خود را در این سامانه ثبت و از ویژگی های آن استفاده کنند نیز تعبیه شده است.
وی یادآوری کرد: این سامانه اولین محصول هوش مصنوعی دانشگاه در زمینه راه اندازی دانشکده هوشمند در دانشگاه علوم پزشکی سمنان محسوب می شود.
انتهای پیام