در نشستی به مناسبت هفته دولت اعلام شد

«مساله‌محور بودن تحقیقات» و «عدالت‌محوری» ۲ اولویت مهم معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان اینکه مساله‌محور بودن تحقیقات و عدالت محوری دو اولویت مهم وزارت بهداشت است، گفت: ما نمی‌خواهیم پژوهش را برای پژوهش انجام دهیم و پژوهش باید در راستای حل مشکلات سلامت باشد. در این راستا ما فهرستی از تهدیدات حوزه سلامت، تهیه و آن‌ها را به عنوان ماموریت‌های ویژه دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ کردیم.

به گزارش ایسنا، دکتر یونس پناهی در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در وزارت بهداشت برگزار شد، ضمن تبریک روز پزشک و روز داروساز، در مورد اقدامات انجام شده حوزه معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در دولت سیزدهم، گفت: یکی از اولویت‌های ما در معاونت تحقیقات و فناوری مساله‌محور کردن تحقیقات و فناوری بود. چرا که ما نمی‌خواهیم پژوهش را برای پژوهش انجام دهیم و پژوهش باید در راستای حل مشکلات سلامت باشد. در این راستا ما فهرستی از تهدیدات حوزه سلامت تهیه کردیم و آن‌ها را به عنوان ماموریت‌های ویژه دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ کردیم. ماموریت‌های ویژه دانشگاه‌های علوم پزشکی در دو حوزه تولید علم و فناوری هستند.

وی با بیان اینکه در حوزه تولید علم یکی از موضوعات مهم تهدیدات حوزه سلامت هستند، توضیح داد: موضوعاتی مثل بار بیماری‌ها، مسائل مربوط به جمعیت، تغییرات اقلیمی از جمله تهدیدات حوزه سلامت هستند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان اینکه امروزه بیماری‌های غیرواگیر سر دسته بار بیماری‌ها هستند، اظهار کرد: برای مثال بیماری‌های قلب‌ و عروق بار بیماری زیادی در کشور ایجاد می‌کند. با توجه به این‌که زیرساخت‌های لازم در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وجود داشت، بیماری‌های قلبی عروقی به عنوان ماموریت ویژه به این دانشگاه واگذار شد.

وی خاطر نشان کرد: شایع‌ترین ریسک فاکتور بیماری‌های قلب و عروق پر فشاری خون است که به دانشگاه علوم پزشکی بندر عباس واگذار شد. همچنین دیابت را به دانشگاه علوم پزشکی تهران، موضوع جمعیت را به دانشگاه‌های علوم پزشکی کلان منطقه یک، مثل گیلان، مازندران، سمنان و ... واگذار کردیم.

پناهی در مورد تقسیم ماموریت‌های فناورانه، توضیح داد: اولویت‌های فناوری‌های ساخت دارو و تجهیزات پزشکی مصرفی و ... استخراج شدند و آنها نیز به دانشگاه‌های علوم پزشکی واگذار شدند. برای مثال داروهای بیولوژیک به دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ژن درمانی، پزشکی بازساختی و مهندسی بافت و ... به ۷ تا ۸ دانشگاه علوم پزشکی واگذار شدند.

وی افزود: مثلا ژن درمانی بیماری تالاسمی به سازمان انتقال خون و داروی خوراکی SMA به دانشگاه علوم پزشکی تهران واگذار شدند. دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله شیراز و مشهد نیز مامور فناوری‌های درمان بدخیمی‌ها مثل لوکمیا شدند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به تاکید دولت سیزدهم به عدالت محوری، گفت: ما نیز در معاونت تحقیقات و فناوری سعی کردیم عدالت را رعایت کنیم. برای مثال برای اولین بار بودجه یک درصدی را که سهم پژوهش از GDP است، به کل دانشگاه‌های علوم پزشکی دادیم، در صورتی که در گذشته در اختیار همه دانشگاه‌ها قرار نمی‌گرفت.

وی ادامه داد: حتی در جذب سرباز نخبه، پزشک پژوهشگر و ... نیز سعی کردیم عدالت رعایت شود.

پناهی با اشاره به افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: در حال حاضر حدود هشت هزار و ۸۹۱ شرکت دانش‌بنیان در کشور فعالیت می‌کنند که هزار و ۳۱۳ شرکت مربوط به حوزه سلامت هستند.

افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان تسریع شود

وی با بیان این‌که تعداد این شرکت‌ها در سه سال گذشته در حال افزایش است، ولی سرعت افزایش آن‌ها نیز باید افزایش پیدا کند، خاطر نشان کرد: البته در کنار سرعت باید به کیفیت آن‌ها نیز دقت داشت؛ چرا که باید محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه سلامت، ایمنی کافی نیز داشته باشند

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اظهار کرد: 40 درصد از شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه سلامت مربوط به دارو، فرآورده‌های دارویی پیشرفته حوزه تشخیص و درمان هستند. ۲۸ درصد در حوزه وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی و ۳۲ درصد از شرکت‌ها در حوزه کشاورزی و زیستی فعالیت دارند.

وی با اشاره به اهمیت تبدیل علم به ثروت، گفت: مراکز رشد و نوآوری ارتباط بین علم و تولید را ایجاد می‌کنند. در حال حاضر حدود ۱۱ مرکز رشد، ۹ مرکز نوآوری و ۱۴ پارک علم و فناوری در حوزه سلامت در کشور داریم. در دولت سیزدهم ‍تعداد مراکز رشد ۱۳ درصد افزایش داشته‌ است. ۹ مرکز نوآوری در دولت سیزدهم ایجاد شده است و ۹ مرکز از ۱۴ پارک علم و فناوری سلامت نیز در دولت سیزدهم راه‌اندازی شده است.

وی با اشاره به تعداد محصولات مجوزدار گفت: ۱۳۰۳ محصول مجوزدار در کشور وجود دارد که ۲۱۸ مورد آن سال گذشته مجوز گرفتند. ۷۴۰ محصول تجاری‌سازی شده که ۹۳ محصول در یک سال گذشته در مراکز رشد سلامت تجاری‌سازی شده‌اند. ۲۰۳۰ محصول نمونه اولیه و ۴۱۰۳ ثبت پتنت داشته‌ایم.

پناهی با اشاره به فروش حدود ۴۴ هزار میلیارد تومانی، گفت: این میزان رشد برای ما کافی نیست و ما به دنبال افزایش شتاب در پیشرفت هستیم.

وضعیت تولید مقاله در حوزه سلامت

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان اهمیت رسیدن به مرجعیت علمی، گفت: در مرجعیت علمی تولید مقاله اهمیت زیادی دارد. در سال ۲۰۲۲ ما حدود ۷۸ هزار مقاله علمی داشتیم که این عدد رو به رشد است، ولی کافی نیست. برای مرجع شدن باید میانگین سرعت علم بالاتر باشد.

وی افزود: در دولت سیزدهم ۷۱۰ کتاب کامل و یک هزار و ۸۹۳ فصل کتاب در سطح بین‌المللی در حوزه تحقیقات و فناوری از سوی وزارت بهداشت منتشر شده است.

وی با بیان این که ۳۰ درصد از تولیدات علمی ایران با همکاری‌های بین‌المللی است، ادامه داد: ما ۴۶۵ مجله در حوزه سلامت داریم که از این تعداد ۹۸ مجله درISI، ۱۸۵ مجله در اسکوپوس و۷۹ مجله در پابمد نمایه می‌شوند. در سال ۲۰۲۲ برای اولین‌بار ۹۴ مجله ما ضریب تاثیر گرفتند.

پناهی در مورد زیرساخت‌های موجود در کشور، گفت: ما در کشور۴۳ آزمایشگاه جامع و ۳۱ بیوبانک داریم که در راستای نیاز فعالیت می‌کنند. ما برای اولین‌بار زیرساختی در «نیماد» ایجاد کردیم که کل داده‌های تحقیقات در آن‌جا ذخیره شود تا همه پژوهشگران بتوانند از آن‌ها به راحتی استفاده کنند. چرا که داده‌ها باید صحیح و درست جمع‌آوری شوند و در اختیار پژوهشگران قرار داده شوند.

تعداد مراکز تحقیقاتی در کشور

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در مورد آمار مراکز تحقیقاتی کشور، اظهار کرد: در کل کشور۸۰۳ مرکز تحقیقاتی وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی از وزارت بهداشت مجوز گرفته‌اند. ۴۰ مرکز تحقیقاتی غیر دولتی یا خصوصی در کشور وجود دارند که مجوز گرفته‌اند و۴۰مرکز تحقیقات نیز دولتی غیر دانشگاهی داریم، مثل مراکز تحقیقاتی سازمان غذا و دارو و مراکز تحقیقاتی سازمان بیمه.

وی ادامه داد: همچنین ۴ مرکز ملی تحقیقات داریم که فعالیت‌های ملی دارند؛ مثل مؤسسه ملی توسعه تحقیقات سلامت. حدود ۹۵ واحد توسعه تحقیقات بالینی داریم که در مراکز درمانی حضور دارند و بدون این‌که ردیف بودجه‌ای از ما بگیرند، در بیمارستان‌ها مستقر هستند و از داده‌های بیمارستان استفاده می‌کنند که ما تمایل داریم آن‌ها افزایش پیدا کنند. همچنین ۷۰ پژوهشکده سلامت نیز در کشور در حال فعالیت هستند.

پناهی در پاسخ به انتقادات نسبت به تعداد مراکز تحقیقاتی، گفت: یکی از انتقاداتی که نسبت به مراکز تحقیقاتی وجود داشت، این بود که مراکز تحقیقاتی جزیره‌ای فعالیت می‌کنند و پاسخ سیاست‌گذار را نمی‌دهند. تمام مراکز تحقیقاتی که به صورت هدفمند فعالیت می‌کنند، به صورت شبکه‌ تحقیقاتی معرفی شده‌اند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۵ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۵:۳۵
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1402060503212
  • خبرنگار : 30165