پیشکش بختیاری‌ها به نوعروس‌ها

«گرزنون» یکی از آیین‌های سنتی ایل بختیاری است که جزو رسوم عروسی به شمار می‌آید و خانواده داماد تحفه‌ای را پیش از ورود تازه عروس خود به خانه جدیدش، تقدیم او می‌کنند.

فریده احمدی ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری ـ درباره این آیین به ایسنا گفت: «گرزنون» یکی از سنت‌های عروسی در میان قوم بختیاری است. نوعروس، شب عروسی پیش از ورود به خانۀ داماد، جلو در می‌ایستد تا پیشکشی از خانواده داماد تقدیم او شده تا بعد وارد خانه شود. در گذشته که داماد خانه‌ای از خود نداشت و در یکی از اتاق‌های خانه پدری‌اش با عروس زندگی می‌کرد، این پیشکشی از سوی پدر داماد، برادر بزرگتر او یا عمویش به عروس تقدیم می‌شد.

او افزود: این پیشکشی معمولا گاو یا گوسفند ماده و یا مرغ بود که عروس می‌توانست در زندگی خود از محصولات این پیشکشی (مثال اگر گاو و گوسفند بود از شیر آن یا مرغ بود از تخم مرغ آن) استفاده کند و این هدیه به نوعی پشتوانه زندگی آن‌ها محسوب می‌شد. 

احمدی ادامه داد: امروز این رسم بیشتر در میان عشایر بختیاری و در لردگان و فارس اجرا می‌شود و به جای گاو و گوسفند، پول یا طلا به عروس هدیه می‌دهند. طبق اسناد شفاهی، این رسم قدمت و پیشینه طولانی دارد و از گذشته‌های دور برای تازه عروس‌ها آن را به جا می‌آوردند. 

کارشناس ثبت میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری گفت: گرزنون در اصطلاح همان «گیر زدن» به معنای «ایستادن» است که در زبان محلی گرزنون گفته می‌شود.

به گفته احمدی، رسم گرزنون بهمن سال ١۴٠١ با شماره ٢٨١٠ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است. 

انتهای پیام
 

  • پنجشنبه/ ۲ شهریور ۱۴۰۲ / ۰۸:۲۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402060200880
  • خبرنگار : 71619