دکتر نجمه یزدانفر در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: از آنجایی که اولین هدف تحریمها بازار نفت کشور است، لذا حوزه نفت در اولویت فعالیت های این پژوهشکده قرار گرفت. برای استخراج نفت در صنایع بالادستی به حفاری نیاز داریم و همین طور در صنایع پایین دستی نفت، نیاز هست که فرآوردههای نفتی به فرآوردههای قابل مصرف تبدیل شود. این پژوهشکده مواد شیمیایی مورد نیاز در صنعت حفاری مانند افزایهها یا گل حفاری را که وارداتی بودند، شناسایی کرده و این اولویت ها در قالب چند طرح پژوهشی اجرا و دانش فنی سبدی از مواد شیمیایی صنعت نفت توسط پژوهشگران ایجاد و به مرحله تولید رسید.
دکتر یزدانفر یادآور شد: پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران، نخستین پژوهشکده تخصصی جهاد دانشگاهی است که در حوزه صنایع شیمیایی به صورت تخصصی وارد عمل شده و در سال ۱۳۷۷ مجوز قطعی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را دریافت کرد. فعالیت های اصلی این پژوهشکده شامل چهار حوزه انجام تحقیقات و پژوهشهای کاربردی و توسعهای، تجاری سازی و تولید محصولات فناورانه، ارائه خدمات تخصصی، آزمایشگاهی، فنی و مهندسی و تولید علم از طریق انتشار نتایج تحقیقات و آموزش های تخصصی است.
رئیس پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران افزود: تحقیقات و پژوهشهای کاربردی و توسعهای، در زمینه حل مشکلات شیمیایی کشور در حوزه نفت (حوزههای بالا دستی و پایین دستی صنعت نفت)، صنایع تبدیلی شیمیایی، مواد غذایی و موارد متعدد در حوزه آرایشی بهداشتی انجام میشود.
وی ادامه داد: این پژوهشکده دانش بومی این محصولات را تدوین، سپس به مرحله تجاری سازی و تولید رسانده و در بازارهای هدف عرضه میکند.
یزدانفر اظهار کرد: فعالیت دیگر این پژوهشکده ارائه خدمات تخصصی، آزمایشگاهی و فنی مهندسی است. مخاطب این خدمات هم پژوهشگران و مراکز دانشگاهی و شرکتهای دانش بنیان و هم شرکتهای تولیدکننده محصولات مختلف اعم از مواد شیمیایی، صنایع غذایی و محصولات کشاورزی هستند.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: این پژوهشکده همچنین به عنوان همکار سازمانهای نظارتی در پروژههای تحقیقاتی و علمی فعالیت میکند. در این راستا موفق شدهایم، از هشت سازمان نظارتی مانند سازمان ملی استاندارد، سازمان غذا و دارو، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان حفظ نباتات، خاک و آب و .. گواهی نامه آزمایشگاهی همکار و مرجع دریافت کنیم.
وی افزود: آزمایشگاههای تخصصی این پژوهشکده به عنوان عضو ممتاز شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت می کنند. وظیفه اصلی این آزمایشگاهها کمک به سازمانهای نظارتی برای کنترل کیفی محصولات تولید داخل، محصولات وارداتی و صادراتی است.
وی درباره انتقال مهارتها به نخبگان افزود: این پژوهشکده آموزشهای کوتاه مدت تخصصی و مهارت محوری را برگزار میکند که در سه حوزه اصلی ذکر شده، دانش به دست آمده را در قالب مهارت به فارغ التحصیلان دانشگاه ها که به صورت آکادمیک و تئوری دانش این حوزهها را کسب کردهاند، انتقال میدهد و از این طریق بسترهای رشد و مهارت افزایی برای قشر نخبه و جوان کشور را هم فراهم می کند.
مشاور رئیس جهاد دانشگاهی در امور بانوان یادآور شد: انتشار نتایج تحقیقات انجام شده در نشریه انگلیسی IJCCE که نخستین مجله ایرانی تحت نمایه ISI است و نشریه فارسی علمی - پژوهشی "شیمی و مهندسی شیمی ایران" که به صورت کاملا تخصصی در حوزه شیمی و علوم وابسته به آن پذیرش مقالات اعضای هیأت علمی دانشگاهها را برعهده دارد، از فعالیتهای شاخص این پژوهشکده است.
وی تاکید کرد: ماموریت های پژوهشکدههای تخصصی جهاد دانشگاهی نمونه بارز فعالیتهای دانش بنیان هستند که از ۴۳ سال پیش و از بدو تاسیس جهاد دانشگاهی ایجاد شدهاند و هدف اصلی که برای آنها از ابتدا تعریف شده و به عنوان یک ماموریت ملی پیگیری میشود این بوده که مسایل و مشکلات و نیازمندیهای کشور شناسایی و با استفاده از دانش فارغالتحصیلان دانشگاهی برای رفع آنها پیشقدم شوند. مورد دیگری که به عنوان مأموریت ملی برای این پژوهشکده با توجه به توانمندیهای موجود تعریف کردهایم و با حمایت جهاد دانشگاهی محقق شده، ورود به حوزه آب شیرین کنها در کشور است. همانطور که می دانیم امنیت آب یکی از مسائلی است که نه تنها در ایران که در تمام دنیا مورد توجه است. لذا مهم ترین بخش امنیت آب، تامین آب شیرین مورد نیاز است. از این رو بیش از یک دهه است که در حوزه آب شیرین کنها فعال هستیم و دانش فنی آب شیرین کنهای نسل جدید را ایجاد کرده و آب شیرین تولید کردهایم.
دکتر یزدانفر با اشاره به اهمیت موضوع سلامت در پژوهشکده گفت: سلامت در حوزههای مواد غذایی، محیط زیست، آب و فرآوردههای کشاورزی مورد توجه این پژوهشکده قرار دارد. آزمایشگاههای تخصصی پژوهشکده در زمینههای تشخیص و تست آلایندههای آلی، فلزی، باقی مانده سموم و داروهای دامی فعالیت میکنند و در این حوزهها به عنوان آزمایشگاه همکار سازمانهای نظارتی مثل سازمان غذا و دارو و اداره کل استاندارد شناخته شده و در طرحهای ملی کشور مشارکت دارند.
وی تصریح کرد: گزارش این تحقیقات، کمکهای خوبی برای دست اندرکاران این حوزه برای سیاست گذاری در حوزه مصرف سموم، فرآوردههای کشاورزی و یا داروهای دامی بوده است. این پژوهشکده در تولید افزایههای غذایی انسان و دام در تهیه انواع عصارههای مایع و خشک، مواد موثره گیاهی، رنگهای پایه گیاهی و خوراکی و رنگ های کارامل نقش اساسی دارد. همچنین درمورد طعم دهندهها و اسانسهای مورد نیاز نوشیدنیها که وارداتی هستند، پژوهشکده درصدد بومی سازی دانش تولید آن و بی نیازی کشور از واردات آن است.
وی گفت: این پژوهشکده در حوزه خدمات آزمایشگاهی، مجهزترین آزمایشگاه همکار اداره کل استاندارد است که در چندین حوزه در حال فعالیت است. آزمایشگاههای این پژوهشکده طی سه دوره به عنوان آزمایشگاه همکار نمونه استان البرز معرفی و لوح تقدیر دریافت کرده اند. همچنین درخصوص مواد شیمیایی مورد نیاز استان، تعاملات خوبی با شهرداری، سازمان غذا و دارو و جهاد کشاورزی استان البرز برقرار شده است.
مشاور رییس جهاد دانشگاهی در امور بانوان با تاکید بر نقش بانوان در پروژههای تحقیقاتی این پژوهشکده گفت: تقریبا ۴۰ درصد متخصصین حاضر در جهاد دانشگاهی را اعضای هیأت علمی بانوان فرهیخته تشکیل داده که بسیاری از پروژههای تحقیقاتی در این پژوهشکده را اجرا و مدیریت میکنند.
وی در پایان چهل و سومین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی را به تمام جهادگران کشور به خصوص همکاران استان البرز و تمام کسانی که به صورت علمی و جهادی برای ساختن ایران اسلامی تلاش میکنند، به ویژه بانوان متخصص تبریک گفت و ضمن اظهار خرسندی از این که این پژوهشکده توانسته بسیاری از پژوهشها و ماموریتها را برعهده گرفته و در استان البرز به سرانجام برساند، از مقامات استانی درخواست کرد که با تقویت و کمک به این پژوهشکده، موجبات اثر بخشی پژوهشکده در جهت رشد و پیشرفت آن برای استان البرز و کشور را فراهم آورند.
انتهای پیام