گرما و گرد و غبار، تهدیدی برای نمادهای هویتی شهرستان محلات

شهرستان محلات با بهره‌مندی از منابع طبیعی خدادادی، منابع غنی سنگ و صنعت گل توانسته نامی را در عرصه تولید و اقتصاد برای خود دست و پا کند، اما وجود بیش از ۵۳۰۰ درخت چنار جوان و سالخورده، ویژگی منحصر به فرد اجتماعی را برای این شهر خلق کرده است که در کمتر نقطه‌ای یافت می‌شود.

چنار به نماد هویتی این شهر تبدیل شده و جاذبه‌ بی‌نظیر دیگری را در کنار گل و سنگ و ... به این شهر افزوده ‌است. این نمادهای زنده، خاطرات گذشتگان و نیاکان ما را با خود بهمراه داشت و خاطراتی از ما را با خود برای آیندگان به ارمغان خواهند برد.

این چنارهای سر به فلک کشیده سالهاست که منظره‌ای چشم‌نواز برای عابران بوده و همگان را در برابر عظمت خود به تحسین و تمجید وامی‌دارند.

سلامت این منابع ارزشمند و بدون جایگزین که مانند ستون‌هایی، پیشینه کهن محلات را افراشته نگه داشته‌اند، گهگاه در اثر برخی مخاطرات طبیعی یا عوامل انسانی به خطر می‌افتد. در صورت نابودی هر کدام از این درختان، سپری شدن سال‌های سال برای جایگزینی آنها لازم است.

در روزهای اخیر برگ برخی چنارها رو به زردی رفته و شاهد خزان آنها هستیم که با توجه به اهمیت این درختان برای این شهر و مردمانش، اتفاقی نگران کننده است، البته در سال گذشته نیز اتفاق مشابهی برای چنارها رخ داده بود.

اصغر ابراهیمی، مسئول واحد فضای سبز شهرداری شهرستان محلات در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: دامنه تحمل دمایی درختان چنار سطح شهر حدود ۲۵ درجه سانتیگراد است اما در حال حاضر با دمایی در حدود ۴۰ درجه سانتیگراد مواجه هستیم که از دامنه تحمل چنارها خارج است و به همین دلیل شاهد خزان موقت و تدریجی تعدادی از درختان چنار سطح شهر هستیم.

وی اظهار کرد: با افزایش دما به بالای سطح تحمل درختان چنار، این درختان به منظور کاهش سطح تبخیر و حفظ آب موجود در گیاه، اقدام به بستن روزنه‌های خود می کنند و با بسته شدن روزنه‌ها، جریان آب در سطح گیاه افت پیدا می‌کند. به همین دلیل برای انتقال بسیاری از عناصر غذایی که از طریق آب انتقال پیدا می‌کنند، مشکل ایجاد می شود.

وی ادامه داد: بسته شدن روزنه‌ها منجر به ریزش برگ‌ها یا به اصطلاح "خودتُنُکی" درخت می‌شود که اقدامی دفاعی و طبیعی برای درخت محسوب می‌شود. در این مرحله با استفاده از آمینواسیدها یا جلبک‌های گیاهی که اصطلاحا مواد آنتی شوک نامیده می‌شود، به آنها کمک می‌شود تا این روند و بازیابی مجدد را راحت‌تر طی کرده و از ورود شوک بیشتر به آنها جلوگیری شود.

وی افزود: با کاهش دما و رسیدن آن به بازه ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد، خزان موقت متوقف شده و درختان شروع به برگ‌زایی خواهند کرد و با جایگزینی برگ‌های خزان شده، مشکلی در زمینه سطح تبخیر و فتوسنتز گیاهان ایجاد نخواهد شد.

وی افزود: در این راستا واحد فضای سبز شهرداری، اقدامات کنترلی و پیشگیرانه را در دستور کار خود قرار داده است که شامل تدابیر گیاه پزشکی از قبیل محلول پاشی تغذیه‌ای درختان سطح شهر، مبارزه علیه آفات و بیماری‌ها، تغذیه گیاهان از طریق ریشه و آبیاری منظم و مداوم با فاصله زمانی کوتاه‌تر است.

ابراهیمی با اشاره به ذرات گرد و غبار به عنوان عاملی برای تشدید خزان برگ‌های چنار، گفت: با توجه به اینکه قطر ذرات معلق در هوا کمتر از قطر روزنه‌های گیاهی است، ذرات وارد این روزنه‌ها شده، تنفس گیاه را با مشکل مواجه کرده و خزان برگ‌ها را تشدید می‌کنند. واحد فضای سبز با وجود کمبود منابع آبی، به صورت هفتگی نسبت به شستشوی تعدادی از درختان و درختچه‌های حساس سطح شهر اقدام می‌کند.

وی اظهار کرد: آفت‌هایی از قبیل مینوز برگ‌خوار، مینوز لکه تاولی چنار و زنجرک‌های چنار و بیماری‌هایی از قبیل آنتراکنوز چنار (نوعی بیماری قارچی)، سفیدک‌های سطحی چنار که اکثرا روی برگ‌ها مشاهده می‌شود، شانکر قارچی چنار و شانکر آبی چنار نیز بیماری‌هایی است که با توجه به غبار موجود و افزایش دما در سال‌های اخیر با آن مواجه شده‌ایم.

وی ادامه داد: درگیری درختان چنار با این بیماری‌ها و آفات به صورت روزانه توسط متخصص گیاه پزشکی در حال بررسی و کنترل و پایش است. این برنامه‌های کنترلی شامل تلفیقی از اقدامات شیمیایی و غیرشیمیایی مانند رول‌های تنه چنار برای جذب زنجرک‌ها است که خود عامل انتقال آفت هستند.

مسئول واحد فضای سبز شهرداری محلات افزود: سال گذشته هیچ مورد قطع درخت چنار به دلیل آفات و بیماری‌ها یا قطع غیرمجاز انجام نشده است و تنها موارد رخ داده در این حوزه، مربوط به مخاطرات طبیعی از جمله سیل و طوفان بوده است.

وی گفت: سال گذشته حدود ۲۰۰ اصله درخت چنار کاشته شده و امسال نیز کاشت ۳۰۰ اصله درخت به عنوان واکاری درختان سطح شهر در دستور کار واحد فضای سبز شهرداری قرار دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۷ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۰:۲۹
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402050703874
  • خبرنگار : 50597