رییس دفتر شورای نگهبان در کرمانشاه:

قانون فعلی انتخابات خلاهای بسیاری دارد/ چشم انتظار "قانون جدید انتخابات" هستیم

رییس دفتر شورای نگهبان در استان کرمانشاه با اشاره به خلاءها و مشکلات قانون فعلی انتخابات گفت: برای برگزاری یک انتخابات درخور شان، چشم انتظار تایید و اجرای قانون جدید انتخابات هستیم.

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام محسن مفید در نشست خبری امروز (۲۵ تیر) با بیان اینکه هر نظامی در جهان اصول خاص خود را دارد، گفت: هر نظام بر مبنای ارزش هایی که دارد اصولی را برای خود تعریف کرده و تمام تلاش خود را برای حفظ و تقویت آن اصول به کار می گیرد و تضعیف این اصول به معنای تضعیف آن نظام خواهد بود.

وی افزود: نظام ما هم بر اساس اصولی پایه گذاری شده که دو اصل و مقوم آن "جمهوریت" و "اسلامیت" است و اگر به این دو خدشه ای وارد شود می توانیم بگوییم که از آرمان های انقلاب فاصله گرفته ایم.

وی با تاکید بر لزوم تعریف ضمانت اجرایی برای این دو اصل مهم در نظام جمهوری اسلامی گفت: بر اساس قانون، ضمانت اجرای این دو اصل، شورای نگهبان است که تلاش می کند هم جمهوریت و هم اسلامیت نظام حفظ شود.

مفید در ادامه با اشاره به عدم شناخت کافی از وظایف شورای نگهبان در سطح جامعه گفت: متاسفانه بسیاری از مردم کار شورای نگهبان را فقط خلاصه در انتخابات و رد یا تایید صلاحیت ها می دانند، درحالیکه شورای نگهبان وظایف خطیر و مهم دیگری هم دارد.

وی با اشاره به برخی از این وظایف، از تایید مصوبات مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین آنها یاد کرد و افزود: بر اساس قانون، مصوبات مجلس زمانی به قانون تبدیل می شود که عدم مغایرت آنها با شرع و قانون توسط شورای نگهبان تایید شود.

رییس دفتر شورای نگهبان در استان کرمانشاه افزود: شورای نگهبان در این زمینه از کارشناسان مختلف مشورت گرفته و نگاه علمی و فقهی در این زمینه دارد و در نهایت ۱۲ تن از فقها و حقوقدانان عضو شورا، در این زمینه تصمیم گیری می کنند.

مفید گفت: تفسیر قانون اساسی هم یکی دیگر از وظایف شورای نگهبان است و هر جا ابهامی در قانون وجود دارد، این وظیفه شورای نگهبان است که قانون را تفسیر کند.

 قانون انتخابات برای تخلفات حقیقی هم خلا دارد، چه برسد به تخلفات فضای مجازی

وی از نظارت بر انتخابات هم به عنوان یکی دیگر از وظایف مهم شورای نگهبان یاد کرد و افزود: دراین بین فقط نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا بر عهده مجلس شورای اسلامی بوده و شورای نگهبان در این زمینه وظیفه ای ندارد.

مفید یکی از مشکلات شورای نگهبان در بحث نظارت بر انتخابات را عدم جامعیت و ضعف قانون انتخابات دانست و افزود: متاسفانه قانون انتخابات خلاهای بسیاری دارد و اگر بناست که انتخاباتی در شان مردم و نظام جمهوری اسلامی برگزار کنیم، این قانون باید اصلاح شده و از جامعیت و شمولیت برخوردار شود.

وی افزود: وقتی دست ما از قانون خوب پُر نباشد، نباید توقع نظارت خوب را از شورای نگهبان داشت.

مفید گفت: از عمر قانون انتخابات فعلی ۲۰ سال می گذرد و این درحالی است که طی این ۲۰ سال اقتضائات جدیدی را شاهد هستیم که یکی از آنها فضای مجازی است که قطعا در بحث انتخابات اثرگذار است.

وی افزود: در حال حاضر قانون انتخابات در خصوص جرائم فضای حقیقی انتخابات هم خلا دارد چه برسد به فضای مجازی و نیاز است که این قانون هرچه سریعتر اصلاح شود تا دست شورای نگهبان هم دربرخورد با تخلفات باز شود.

وی افزود: قطعا منکر بروز تخلفات در انتخابات نیستیم که یک نمونه بارز آن خرید و فروش رای است، اما در این زمینه خلاهای قانونی داریم و باید مدرک و سند داشته باشیم و همه اینها دست ما را برای برخورد با این تخلفات بسته است.

درصد بالایی از رد صلاحیت شده‌ها در انتخابات اصلا واجد شرایط اولیه ثبت نام نیستند/ ضعف قانونی داریم

مفید گفت: یکی از مشکلات دیگری که قانون انتخابات فعلی ایجاد کرده و هزینه آن را باید نظام و شورای نگهبان بدهند، بحث ثبت نام از افراد فاقد شرایط در انتخابات است.

وی افزود: متاسفانه در هر دوره انتخابات شاهد هستیم که عده کثیری برای ثبت نام در انتخابات اقدام می کنند، درحالی که حتی شرایط اولیه ثبت نام را هم ندارند، بطور مثال فردی که مدرک سیکل داشته یا فردیکه چندین محکومیت موثر قضایی دارد اصلا واجد شرایط نیست که بخواهد در انتخابات ثبت نام کند، اما شاهد هستیم به راحتی چنین افرادی در انتخابات ثب نام می کنند و وقتی آنها را رد صلاحیت می کنیم، موج سواری رسانه های معاند شروع می شود که چندین هزار کاندیدای انتخابات رد صلاحیت شدند، درحالیکه این افراد از ابتدا واجد شرایط نبوده اند.

مفید گفت: درصد بالایی از افرادی که صلاحیت آنها از سوی شورای نگهبان تایید نمی شود از ابتدای امر فاید شرایط اولیه شرکت در انتخابات بوده اند، اما همه چیز گردن شورای نگهبان می شکند.

وی افزود: با توجه به این مشکلات خوشبختانه مجلس فعلی، قانون انتخابات جدید وضع و مصوب کرده و در حال حاضر مراحل تایید آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال انجام است.

وی افزود: در این قانون جدید قرار است یک پیش ثبت نام اولیه درسامانه ای انجام شود و از مراجع مختلف نیروی انتظامی، اطلاعات، وزارت علوم، ثبت احوال و ... افراد مدارک را دریافت کرده و بارگذاری کنند و اگر شرایط اولیه را داشتند، در ثبت نام اصلی انتخابات از آنها ثبت نام به عمل می آید.

وی تصریح کرد: همچنین در این قانون جدید مصادیق تخلفات انتخاباتی مانند خرید و فروش رای بصورت شفاف بیان شده و مجازات های بازدارنده ای برای آن لحاظ شده است.

مفید گفت: برای تایید این قانون لحظه شماری می‌کنیم، چرا که دست ما را در برخورد با تخلفات باز می کند و می توانیم یک انتخابات درخور شان را با اجرای این قانون شاهد باشیم.

وی افزود: در حال حاضر هم ملاک ما در انتخابات مُر قانون است و نمی توانیم قانون را کم یا زیاد کنیم و نمی‌توانیم الزامات آن را نادیده گرفته و سلیقه ای عمل کنیم که اگر اینگونه بود افراد از طیف های سیاسی مختلف در انتخابات حضور نداشتند.

رییس دفتر شورای نگهبان در استان کرمانشاه گفت: بر همین اساس اگر کاندیدایی رد صلاحیت می شود همه چیز بر اساس مستندات و مدارک صورت گرفته که خود فرد هم در جریان آن قرار می گیرد و اگر اعتراضی در این زمینه دارد باید مستندات و مدارک جدید ارائه کند.

۶۰۰۰ نفر بر انتخابات اسفند کرمانشاه نظارت می کنند

به گزارش ایسنا، وی در ادامه با اشاره به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفندماه سال جاری گفت: شش هزار نفر به عنوان عوامل نظارتی در این انتخابات حضور خواهند داشت.

مفید گفت: یکی از دغدغه های اصلی ما بحث آموزش این افراد است که برنامه ریزی خوبی در این زمینه صورت گرفته تا بصورت مجازی بتوانیم این افراد را آموش دهیم.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ / ۱۶:۵۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1402042516169
  • خبرنگار : 50182