هماهنگی آمریکا، مصر و ترکیه درباره پایان دادن به حضور واگنر در لیبی

منابع دیپلماتیک غربی در قاهره از هماهنگی مصر، ترکیه و آمریکا درباره پایان دادن به حضور نیروهای واگنر در شرق لیبی خبر دادند.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت روزنامه العربی الجدید، یک منبع دیپلماتیک غربی در قاهره اعلام کرد: در دوره کنونی واشنگتن، قاهره و آنکارا درباره نیروهای خارجی و مزدوران موجود در لیبی دیدگاه بسیار نزدیکی دارند. اخیراً دیداری میان مسئولان اطلاعاتی این سه کشور برگزار و درباره اوضاع لیبی و ممانعت از وخامت آن به عنوان مقدمه‌ای برای برگزاری انتخابات و تضمین عدم توقف فعالیت میادین نفتی بحث و گفتگو شد.

این منبع آگاه افزود: در این دیدار درباره نیروهای واگنر که با هماهنگی خلیفه حفتر، فرمانده ارتش ملی لیبی و نیروهای ترکیه در شرق لیبی مستقر هستند، گفتگو شد. آنکارا درباره تعداد نیروهای موجود در غرب لیبی و کاهش تعداد آنها در ازای کاهش قدرت و سیطره گروه واگنر در شرق این کشور موضع منعطفی را نشان داد. توافقی میان آمریکا، مصر و ترکیه و طرف‌های اروپایی تأثیرگذار در پرونده لیبی وجود دارد مبنی بر اینکه فرصت برای پایان دادن به حضور نیروهای واگنر در لیبی مناسب است.

این دیپلمات غربی همچنین درباره حمله هوایی به پایگاه الخروبه در جنوب شرق بنغازی گفت: بعید نیست که این حمله در راستای مقدمات کنونی در خصوص آینده لیبی باشد.

یک منبع آگاه مصری نیز از توافق میان قاهره، واشنگتن و آنکارا درباره مرحله آتی در لیبی خبر داد و گفت: این طرف‌ها با مسائل اصلی مرتبط با پرونده لیبی و در رأس آن حمایت از دولت غرب لیبی که توانایی بیشتری برای مرحله انتخابات دارد، توافق کرده‌اند.

عصام عبدالشافی، استاد علوم سیاسی و روابط بین‌المللی گفت: هدف قرار دادن پایگاه الخروبه که نیروهای واگنر کنترل آن را در دست دارند، می‌تواند نشانه‌ای از نزدیکی مواضع مصر، ترکیه و آمریکا باشد. امکان هماهنگی میان این طرف‌ها با فشارهای آمریکا و در سایه تمایل مصر و ترکیه برای آرام کردن اوضاع در لیبی برای تحقق اهداف اقتصادی وجود دارد. مصر و ترکیه می‌خواهند سهم بزرگی در عملیات بازسازی در لیبی داشته باشد به ویژه اینکه لیبی جزو کشورهای ثروتمند و دارای منابع غنی است و عملیات بازسازی به صدها میلیارد دلار نیاز دارد. ترکیه در دوره گذشته حضور اقتصادی واضحی در بنغازی در شرق لیبی داشت و این حضور بدون هماهنگی یا دست‌کم توافق مصر ممکن نبود.

شریف عبدالله، مدیر مرکز پژوهش‌های امنیتی و نظامی لیبی نیز گفت: مقدمه‌چینی‌های اخیر میان مصر، ترکیه و آمریکا درباره وضعیت کلی لیبی و اخراج نیروهای واگنر از منطقه است. اختلاف بزرگ مصر و ترکیه ادامه فعالیت دولت وحدت ملی لیبی با ریاست عبدالحمید الدبیبه است. به نظر می‌رسد آنها به نوعی به توافق درباره این مسئله رسیده‌اند. این توافق شامل ادامه فعالیت دولت وحدت ملی لیبی تا زمان برگزاری انتخابات است.

به گفته عبدالله، آمریکا به وجود یک دولت واحد در لیبی نیاز دارد که کنترل تمام خاک این کشور را در دست داشته باشد و بتواند به آمریکا برای مبارزه با نیروهای واگنر و اخراج آن‌ها از لیبی کمک کند.

وی گفت: بیشتر بازیگران بین‌المللی تشکیل یک دولت سوم برای اداره مرحله انتقالی را بعید می‌دانند. همچنین الدبیبه توانسته خود را به جامعه بین‌المللی به عنوان یک بازیگر مهم که حضورش به نفع همگان است، ثابت کند. برای همین توافق‌های اخیر شامل ادامه فعالیت دولت وحدت ملی لیبی است.

محمد السنوسی، پژوهشگر امور لیبی نیز گفت: دولت الدبیبه تا حد زیادی توانسته بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای را قانع کند که یک شریک کارآمد و مورد اعتماد است. در مقابل شکاف و اختلافات میان عقیله صالح، رئیس پارلمان طبرق و خلیفه حفتر افزایش یافته است. خلیفه حفتر برای برکناری عقیله صالح تلاش کرد اما مصر با هرگونه اقدامی در این راستا مخالفت کرد. همچنین خلیفه حفتر از نیروهای واکنش سریع سودان و برخی مخالفان چاد حمایت می‌کند و این با منافع استراتژیک مصر مغایرت دارد. برای همین قاهره در روابط خود با حفتر بازنگری کرده است اما الدبیبه در حال نزدیک کردن روابط خود با دولت مصر است و قراردادهایی را با این دولت امضا کرده است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۳ تیر ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۷
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402041307952
  • خبرنگار : 71516