عید قربان توسط اماراتیها مانند هر تعطیلات همراه با جشن، غذا، نماز و هدایا یا عیدانه برای کودکان کوچک جشن گرفته میشود. بهطور سنتی، مردان لباس ملی خود را به نام «کندورا» میپوشند و زنان، دست خود را با حنا تزئین و از عطر استفاده میکنند. وقتی صحبت از غذا میشود، خانوادههای اماراتی غذاهای سنتی خود را در وعدههای بزرگ میپزند تا تمام خانواده از آن مصرف کنند؛ محبوبترین غذا «اوزی» است.
این عید را مردمان هندی به عنوان عید «بکر یا باکرید» میشناسند، عید قربان، روزی است که توسط خانوادههای مسلمان هندی پس از آخرین روز زیارت حج جشن گرفته میشود. مشابه سنتهای اماراتی، هندیها لباسهای جدیدی میخرند تا برای جشنها بپوشند و دور هم جمع میشوند تا بز یا بره قربانی کنند و این روز را جشن بگیرند. «بره بریانی» معمولاً غذای مهم این جشن است.
در عید قربان یا کربان بایرام، خانوادههای ترک در زادگاه خود گرد هم میآیند و با هم از طریق ضیافت و نماز شادی میکنند. در طول چهار روز جشن، اعضای جوان و پیر خانواده صبحها و عصرهای خود را با هم میگذرانند، یا به نماز میروند یا از طیف وسیعی از غذاهای گوشتی لذت میبرند. در حالی که غذاهای ترکی برای کبابهای آنها نمادین است، «مانتی بره» یک غذای مورد علاقه است.
«کلیچه» غذایی است که بیشتر در عراق در عید قربان تناول میشود. این خوراکی لذیذ با چاشنیهای مختلفی مانند خرما و گردو عرضه میشود. شایان ذکر است که شباهتی بین کلیچه عراقی وجود دارد که به طور سنتی در عید قربان در سوریه، اردن، لبنان و فلسطین سرو میشود.
مصر به خاطر جشنهای منحصر به فرد و شاد عید قربان شهرت دارد. مصریها بهطور سنتی برای تبریک عید خود، چه در روز عرفه و چه در روز بعد از روز اول عید، به قبور عزیزان فوت شده خود میروند. یکی دیگر از رسوم متمایز، استفاده از خون حیوان قربانی برای مهر زدن به دیوارها و ماشینها در محل کشتار با فرو بردن دستها در خون است. در مناطق خاصی از مصر، به ویژه مناطق فقیر، مردم دنبال خون حیوانات میروند تا سهم خود را بگیرند. آنها نیز به پیشانی حیوان حنا میزنند و آن را خوشبو میکنند و حیوان را تزئین میکنند. در روستاها، آداب و رسوم قابل توجه دیگری مانند عطر زدن قبل از نماز عید و تقسیم کل گوشت قربانی بین فقرا وجود دارد.
مراکشیها لباسهای جشن سنتی تزئین شده با زیورآلات متمایز مراکشی میپوشند. آنان قبل از رفتن به خیابانها و میادین عمومی برای شرکت در جشنها برای تکبیر جمع میشوند. با این حال، آنچه عید قربان را در مراکش متمایز میکند، آیین «بوجلود» است. طی این مراسم، افراد خود را در پوست بز یا گوسفند یا لباسهای مشابه میپیچند. ماسکهای رنگارنگ میپوشند و با هم در شهر در خطوط مستقیم رژه میروند و با ضربات ریتمیک طبلها و آهنگهای مخصوص به این مناسبت همراه میشوند. اگرچه ممکن است شلوغ و پر سر و صدا باشد اما مردم به گرمی از این سنت استقبال میکنند. مردم شیرینی، پول و حتی بخشهایی از حیوانات قربانی خود را به عنوان پاداش برای شادی این جوانان ارائه میکنند.
مردم سودان در طول عید قربان مراسم منحصر به فرد و متمایز را انجام میدهند که به «عید بزرگ» نیز معروف است. جشنها معمولاً با جمع شدن اعضای خانواده در خانه یکی از اعضای ارشد خانواده مانند پدربزرگ، مادربزرگ، پدر یا مادر آغاز میشود. مردان سودانی در حالی که برای اقامه نماز عید سعید فطر میروند، عبا و عمامه سفید به تن دارند. پس از بازگشت به همراه فرزندانشان با همسایهها و اقوام همسایه احوالپرسی میکنند.
شباهتهای زیادی بین رسوم عید فطر و عید قربان در عربستان وجود دارد. بسیاری از آداب و رسوم فلسطینیها شبیه دیگر آداب و رسوم اعراب در عید قربان است.
همه کشورهای عربی آداب و رسوم خاص خود را دارند با این حال، بسیاری از آداب و رسوم در کشورهای عربی به دلیل تاریخ مشترک، زبان مشترک و سنتهای مشترک تقریبا مشابه هستند. قبل از هر چیز، نذر قربانی در عید است که یک سنت مشترک بین کشورهای عربی و اسلامی است. در این روز مسلمانان یک گوسفند، بز یا گاو را طبق دستورالعملهای خاصی قربانی میکنند. سپس دو سوم حیوان قربانی در روز اول عید بین فقرا تقسیم میشود. نظافت خانه گامی ضروری و مرتبط با شادی عید است. خانوادهها نیز با خرید لباسهای نو مخصوصا برای بچهها به گرمی از عید استقبال میکنند. کلوچههای عید یا انواع مختلف غذاهای مهمانی مانند میوهها، شکلات، آجیل و قهوه در مهمانی این روز سرو میشود.
منابع
fanack.com
guide.michelin.com
londonworld.com
انتهای پیام