عبدالحسین کلانتری چهارشنبه، ۲۷ اردیبهشت ماه، در دومین جشنواره ملی خیام نیشابوری که در سالن همایشهای دانشگاه نیشابور برگزار شد، با اشاره به عناصر هویتی ستایشبرانگیز فرهنگ و تمدن ایرانیاسلامی بیان کرد: اهالی دانشگاه باید نسبت خود را با تاریخ و تمدن ایرانیاسلامی شناسایی کنند و تلاش کنند دریابند خیام چه نسبتی با دانشگاه و ما دارد و رد پای خیام و دیگر مشاهیر در دانشگاههایمان کجاست؟
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به این روایت غرب که میگوید دانشگاه به مثابه نظام آموزشی جدید بر خاکروبههای سنت بنا شده، ادامه داد: باید توجه داشت که یک نسبتی بین دانشگاه و نهاد کهن علم وجود دارد و هنوز متفکران غرب در دیالوگ با متفکران قرون وسطی و پیش از آن قرار گرفتهاند.
کلانتری تاکید کرد: اگر گسستی هم در غرب صورت گرفت، مبتنی بر گفتوگو بود اما نگاه ما به گذشته و نهاد علم، نگاه نوستالژیک و محدود به عکس گرفتن با آرامگاه مشاهیر شده است.
وی با بیان اینکه هرچند نظام آکادمیک ما علامه پرور بود اما امروز «دانشگاهزده» شده، گفت: مواجهه نابهنگام ما با مدرنیته موجب شکلگیری یک تشتت و دوگانگی شد؛ هرچند برای رفع آن پیشنهاد وحدت حوزه و دانشگاه ارائه شد اما دانشگاه که یک میهمان ناخوانده وارداتی بود چهبسا نسبتی با ما نداشت و بسیاری از نظامهای سنتی ما را سرنگون کرد. دقیقا در حالی که در غرب بازگشت به دانش سنتی صورت گرفت، در ایران این دوگانگی مانع از بهرهوری صحیح از ۲ نهاد حوزه و دانشگاه شد.
کلانتری گفت: اگر دنبال بنای دانشگاه حکمتبنیان هستیم، باید گفتوگوی میان حوزه و دانشگاه را به صورت جدی دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه در چنین نگاهی ایران ما قدرتمند میشود وگرنه در ریلگذاری غرب، ما به دستاوردی نخواهیم رسید، اضافه کرد: نیشابور ظرفیت ایجاد این پل ارتباطی و زمینهسازی جهت پیوند حوزه و دانشگاه را دارد.
باید شخصیتهایی همانند خیام پرورش دهیم
رئیس دانشگاه نیشابور نیز در این جشنواره ملی که با محوریت خیامشناسی برگزار شد، تصریح کرد : باید تلاش کنیم در جامعه امروز شخصیتهایی همانند حکیم عمر خیام پرورش دهیم.
محمدحسین رحمانیدوست اظهار کرد: با توجه به اینکه یکی از رشتههای علمی فعالیت خیام نیشابوری نجوم و تهیه تقویم جلالی بود، در دانشگاه نیشابور برنامهریزی کردهایم تا در سالهای آینده مجموعهای از فعالیتهای خیام مانند ریاضیات، شعر و عرفان را بررسی کنیم.
وی عنوان کرد: این دوره ۱۲ مقاله توسط اساتید به دبیرخانه جشنواره ارسال و در نهایت ۹ مقاله برای ارائه پذیرفته شد.
در حاشیه جشنواره با حضور معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از سردیس حکیم عمر خیام نیشابوری که با دستان استاد جعفر نجیبی، از اعضاء هیات علمی دانشگاه نیشابور، تهیه شده بود، رونمایی شد.
انتهای پیام