«فاطمه جانی» دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه ایلام در این نشست اظهار کرد: از پرطرفدارترین رشتههایی که داوطلبان گروه علوم انسانی هرساله جهت تحصیل در آن در آزمون سراسری شرکت میکنند رشته حقوق است، زیرا گرایشهای حقوق گسترده است و در تمام روابط زندگی امروزه میتوان آن را مشاهده کرد.
لیسانس گرفتن آسان است اما حقوقدان شدن نه
وی افزود: حقوق میتواند به روابط دولت و مردم مرتبط باشد که به حقوق عمومی شناخته میشود و یا به روابط بین مردم مربوط باشد که حقوق خصوصی نامیده میشود. جانی ادامه داد: شاید به دست آوردن مدرک لیسانس در رشته حقوق کار چندان مشکلی نباشد اما حقوقدان شدن و شاغل شدن در این رشته و موفق بودن کار بسیار سختی است زیرا برای موفق بودن در رشته حقوق تنها علاقه کافی نیست بلکه باید فردی که رشته حقوق مطالعه میکنند فن بیان بالایی داشته باشد و بتواند مطالب را به خوبی بنویسد و روحیه جستجوگری داشته باشد.
شاغل شدن دانشآموخته حقوق آسان است، اگر ...
جانی اضافه کرد: به علت ازدیاد فارغ التحصیلان در این رشته در حال حاضر شاغل شدن کار آسانی نیست و با محدودیتهای زیادی مواجه است، اما اگر دانشجویی در کار خود بسیار خوب و توانمند ظاهر شود میتواند به شاغل شدن در دادگستری و مشاور حقوقی بانک، شهرداری و شرکتهای مختلف امید داشته باشد، همچنین شخصی که در آزمون ورودی کانون وکلا قبول شود بعد از این که دو سال کار آموزی را با موفقیت سپری کند می تواند پروانه وکالت گرفته و دفتر وکالت تأسیس کند و همچنین اگر مدرک دکترای معتبری از دانشگاه دریافت کنند میتوانند این رشته را در دانشگاهها تدریس کند.
انجمن علمی دانشجویی نداریم/ گروه حقوق زیر مجموعه تاریخ است
«هانیه انوری» دیگر دانشجوی حقوق دانشگاه ایلام نیز اظهار کرد: حقوق یکی از رشتههای پرطرفدار در جامعه است که با رشتههای متعددی از جمله جامعهشناسی، تاریخ، اقتصاد و فلسفه در ارتباط است، در این راستا کسی که وارد رشته حقوق میشود ضمن اینکه میبایست علم حقوقی بالایی داشته باشد، باید در سایر رشتهها نیز کسب علم کند تا از قدرت تحلیل و استدلال برخوردار باشد و بتواند در جایگاه وکیل وقاضی قضاوتهای درست و اخلاقی لحاظ کند.
وی افزود: همچنین دانشجویان رشته حقوق باید قدرت نوشتن، فن بیان، اعتماد به نفس و علم حقوقی را در خود افزایش دهند که یقینا این امر جدا از تلاش خود دانشجویان مستلزم تلاش و اقداماتی از سوی دانشگاهیان به ویژه اساتید است.
انوری با بیان اینکه رشته حقوق همچون سایر رشتهها مصائب و سختیهایی دارد، تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در دانشگاه ایلام برای دانشجویان حقوق وجود دارد، نبوده انجمن علمی حقوق است، متاسفانه انجمن علمی حقوق در دانشگاه ایلام برخلاف اهمیت آن فعال نیست و یکی از دلایل اصلی این موضوع میتواند عدم استقلال رشته حقوق باشد، رشته حقوق در دانشگاه ایلام هنوز مستقل نشده و زیر مجموعه گروه تاریخ است، بنابراین با توجه به اهمیت رشته حقوق لازم است که این رشته همچون سایر رشتهها مستقل شود تا بتوان با تشکیل انجمن علمی حقوق از ظرفیت و پتانسیل اعضای هیات علمی، اساتید، قضات و وکلا در این عرصه استفاده و کارگاههای حقوقی و دادگاههای شبیهسازی شده برای افزایش سطح علمی دانشجویان برگزار کرد.
حقوق نباید فقط تئوری باشد
«هانیه میرنظری» دیگر دانشجوی رشته حقوق نیز با بیان اینکه حقوق یکی از رشتههای تاپ در هر دانشگاه است و معمولا دانش آموزان برتر مدارس به این رشته راه پیدا میکنند، به خبرنگار ایسنا، گفت: رشته حقوق دارای ۱۴۲ واحد است که این واحدها نیازمند برگزاری کلاس هم به صورت تئوری و هم به صورت عملی هستند که با این وجود در بسیاری از دانشگاهها همچون دانشگاه ایلام این واحدها فقط به صورت تئوری برگزار میشوند و امکان یادگیری به صورت عملی برای دانشجویان فراهم نیست که بی شک این امر تأثیر بسزایی در کاهش دانش حقوقی و عدم موفقیت دانشجویان در عرصههای مختلف دارد، از این رو بهتر است دانشجویان با برخی پروندههای عینی در دادگاهها آشنا شوند تا بتوانند بهتر با حوزه کاری حقوق آشنا شوند.
چرا دانشگاه ایلام ارشد حقوق ندارد؟
وی افزود:از دیگر مشکلات موجود در دانشگاه ایلام میتوان به عدم پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در این دانشگاه است چرا که نبود ارشد حقوق یقیناً مشکلات بسیاری را برای عموم دانشجویان به ویژه دانشجویان بومی به دنبال داشته است، زیرا جدا از مخارج بالای ادامه تحصیل در سایر دانشگاههای کشور متاسفانه بسیاری از دانشجویان شرایط تحصیل در سایر استانها را ندارند و همین امر باعث میشود از ادامه تحصیل در دانشگاه محروم شوند.
«طاهره دارابیگی» دیگر دانشجوی حقوق دانشگاه ایلام اظهار کرد: حدودا ۸ سال است که رشته حقوق در دانشگاه ایلام راهاندازی شده و طی این سالها متاسفانه آنگونه که باید به این رشته توجه نشده و همین امر موجب شده اکنون حقوق در دانشگاه ایلام نهتنها از جایگاه در خور شأنی برخوردار نباشد، بلکه با مشکلات بسیاری دستوپنجه نرم کند.
وی با بیان اینکه بزرگترین مشکل رشته حقوق نبود ارشد این رشته است،افزود: مدتی پیش از سوی دانشجویان و اساتید درخواستی جهت ارائه ارشد به ریاست دانشگاه ارسال شد که این تقاضا به دلایلی از جمله عدم جذب هیئت علمی و مستقل نبودن رشته حقوق رد شد و حل این موانع نیازمند اقدام از سوی دانشگاه است.
مشکلات شرکت در آزمونهای حقوقی
«سهراب ضرغامی» دانشجوی رشته حقوق دانشگاه ایلام نیز در این نشست اظهار کرد: شرکت کردن یا نکردن و همچنین روش قبولی در آزمون وکالت، همواره یکی از بزرگترین معضلات جامعه حقوقخوانان بوده و هنوز هم میباشد، چرا که با افزایش سختگیری هرچه بیشتراین سازمان برای ورود وکلای جدید، ایجاد محدودیت سنی و الزام کارت پایان خدمت، قبولی و شرکت در آزمون وکالت برای داوطلبان سختتر شده است.
وی افزود: یک دانشجوی حقوق پس از پایان تحصیلات خود در مقطع کارشناسی مشروط به داشتن سن قانونی میتواند در آزمون وکالت شرکت کند و در صورت قبولی و گذر دوسال کارآموزی میتواند به شغل وکالت مشغول شود، البته این فرایند برای داوطلبان آقا دشوارتر است، زیرا خدمت سربازی نیز به آن افزوده میشود و موجب میشود سن اشتغال و استقلال آنها افزایش چشمگیری پیدا کند، از این رو بهتر است برای حمایت از دانشجویان حقوق و کوتاهی فرآیند اشتغال آنان موانعی از جمله خدمت سربازی و محدودیت سنی آزمون وکالت برداشته شود.
جذب رشته حقوق در دانشگاههای پیامنور، آزاد و علمی کاربردی بالا است
ضرغامی با بیان اینکه جذب رشته حقوق در دانشگاههای پیامنور، آزاد و علمی کاربردی بالا است، ادامه داد: هر چند قبولی رشته حقوق در دانشگاه ملی سخت باشد، دانشگاههای نیمه دولتی و آزاد این قضیه را جبران کردهاند که همین امر نهتنها موجب شده افرادی که از استعداد و توانایی کافی برخوردار نیستند به راحتی جذب رشته حقوق شوند، بلکه رقابت بین دانشجویان جهت شرکت در آزمون وکالت و فعالیت در حوزه کاری را نیزسختتر کرده است.
جایگاه وکالت و شان و منزلت وکیل در جامعه نیازمند بازبینی است
«حسام ملکی» دیگر دانشجوی رشته حقوق با بیان اینکه شغل وکالت و قضاوت از مشاغل سخت در جامعه است، اظهار کرد: موفقیت در رشته حقوق و اشتغال در این زمینه علاوه بر تلاش دانشجوی حقوق است،به فرهنگسازی و آموزش در جامعه برای عموم مردم و حتی مسئولان در دستگاههای مختلف نیز نیازمند است.
وی با اشاره به اینکه وکلای دادگستری امنیت شغلی ندارند، افزود: متاسفانه حراست از جایگاه وکالت و شان و منزلت وکیل در جامعه امروزی ما فراهم نشده است، با توجه به شدت یافتن تهدیدات و خطراتی که وکلا را در کمین گرفته است و با در نظر گرفتن شان و رتبه اجتماعی وکلاء، وکلا اجازه مقابله فیزیکی با برخی برخوردها را به خود نمیدهند که این امر در خصوص وکلای خانم بیشتر مشهود است، از این رو بهتر است با اقداماتی از قبیل جلوگیری از تهیه و پخش اینگونه فیلمها، فرهنگسازی و اطلاع رسانی در جامعه، تشدید و اخذ مجازات برای کسانی که سوء قصد به جان وکلا و قضات را دارند، اجازه حمل برخی سلاح برای وکلا و.... تاحدودی امنیت شغلی برای این قشر از جامعه که به دنبال اجرای عدالت هستند، برقرار شود.
کتاب حقوقی گران است
وی ادامه داد: هزینه گزاف کتابها و منابع حقوقی از دیگر مشکلات تحصیل کنندگان در رشته حقوق است، در دوران تحصیل به ویژه مقطع کارشناسی کتابهای بسیاری به دانشجو معرفی میشوند که نهتنها قیمت بالایی دارند، بلکه برای شرکت در آزمونهای حقوقی قابل استفاده نیستند و همین امر باعث میشود دانشجوی رشته حقوق که علاقهمند به شرکت در آزمونهای حقوقی است مجددا منابع جدیدی با قیمت سرسامآور خریداری کند، برای حل این مشکل دانشگاه میبایست بن تخفیف کتاب به دانشجوها اعطا کند و اساتید نیز از ارائه منابعی که صرفا جهت پاس کردن یک امتحان کارایی دارند بپرهیزند.
چرا برای وکلا بازنشستگی وجود ندارد؟
ملکی اضافه کرد: در رشته حقوق برای وکلا بازنشستگی وجود ندارد، همین امر کار وکلای تازه وارد را سختتر کرده است، چرا که یقینا عموم مردم ترجیح میدهند پروندههای خود را بدست وکلای با سابقه بسپارند و این موضوع موجب کسادی بازار کار وکلای جوان و تازه کار میشود.
ضربه آموزش مجازی در دوران کرونا قابل جبران نیست
«رضا قیصریان» یکی دیگر از دانشجوهای حقوق اظهار کرد: با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی دانشگاهها تمامی آموزش به صورت مجازی و از طریق سامانههای که دانشگاه ارائه میداد برگزار شد.
وی با بیان اینکه آموزش مجازی از کیفیت لازم برخوردار نبود، افزود: آموزشهای مجازی صدمات جدی به دانشجوها وارد کرد و باعث شد دانشجوها از لحاظ درسی افت شدیدی پیدا کنند و معتقدم اگر دانشگاه تمهیداتی برای این موضوع میاندیشید یقینا از ضرر زیانی که متوجه دانشجویان است، کاسته میشد.
قیصریان در پایان با اشاره قانونهای تصویب شده، ادامه داد: با توجه به اینکه سالهاست از تصویب قوانین میگذرد بدون شک بسیاری از قوانین قدیمی شده و پاسخگوی نیاز امروز جامعه نیستند، در این راستا بهتر است با تغییر و بروزرسانی برخی قوانین قدمی چشمگیری در اجرای بهتر قانون و رسیدگی به مسائل حقوقی برداشت.
خبرنگار: مهسا نظری
انتهای پیام