مدثر تیموری در گفتوگو با ایسنا گفت: در رصدهای ماههای گذشته جنسیت این تولهپلنگ ماده تشخیص داده شد که این تضمینی برای بقای این گونه ارزشمند در پارک ملی تندوره است.
وی عنوان کرد: سال گذشته محیطبانان پارک ملی تندوره متوجه تغییرات رفتاری یک جفت پلنگ شدند و همین باعث شد رصد و پایش این جفت پلنگ به طور مستمر انجام شود.
تیموری افزود: اواخر اردیبهشت سال ۱۴۰۱ یک تولهپلنگ متولد و نام باورد که برگرفته از نام قدیم شهر درگز است، برای آن انتخاب شد.
وی اظهار کرد: قلمروطلبی پلنگ باعث میشود رصد و پایش این گونه به راحتی انجام شود اما تشخیص جنسیت تولهها به سختی قابل تشخیص است و نیاز به معاینه دستی دارد.
رئیس پارک ملی تندوره درگز گفت: از آنجایی که این گونه جانوری آزاد است، تشخیص جنسیت تا حدودی مشکل بوده و جنسیت باورد نیز تا چندی پیش مشخص نبود.
تیموری افزود: برای برنامهریزی آینده باورد و رصد رفتارش، تعیین جنسیت این توله موضوع مهمی بود که از همان ابتدا در دستور کار محیطبانان پارک قرار گرفت و رصدها و پایشها به طور مستمر انجام شد.
وی ادامه داد: در رصد و پایشی که ۲ ماه گذشته انجام شد، این تولهپلنگ که در حال حاضر در آستانه یکسالگی قرار دارد، به همراه مادرش در پارک ملی تندوره مشاهده شد و خوشبختانه در سلامت کامل بهسر میبرد.
رئیس پارک ملی تندوره افزود: در یک ویدئوی هفت الی هشت دقیقهای که از این گونه تهیه شده، جنسیت این تولهپلنگ ماده تشخیص داده شد.
وی تصریح کرد: از آنجایی که گونه پلنگ به عنوان گونه چتر در پارک ملی تندوره شناخته میشود و در رأس هرم گوشتخواران قرار دارد، تشخیص جنسیت ماده برای این توله میتواند نویدبخش و تضمینکننده بقاء این گونه در پارک ملی تندوره که به بهشت پلنگ ایرانی معروف است، باشد.
مشاهده حداقل ۴۰ قلاده پلنگ در پارک ملی تندوره
رئیس پارک ملی تندوره درگز در رابطه با آمار گونه پلنگ در پارک ملی تندوره اظهار کرد: برای جمعیت حیات وحش هیچگونه عدد مطلقی را نمیتوانیم در نظر بگیریم اما بر اساس مطالعاتی که تاکنون انجام شده، در حال حاضر حداقل ۴۰ قلاده پلنگ در پارک ملی تندوره در حال زیست هستند.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه در تمام شیفتها و حوزههای کاری این گونه قابل رصد و مشاهده است، قطعا آمار واقعی میتواند بیشتر از این هم باشد.
تیموری درباره نوع جنسیت پلنگها در پارک ملی تندوره نیز افزود: تشخیص جنسیت این حداقل ۴۰ قلاده پلنگ نیازمند یک کار فنی و مطالعاتی گسترده است.
وی گفت: اگرچه این گونه قلمروطلب بوده و رصد و پایش آن به راحتی انجام میشود اما موضوع تفکیک جنسیتی آن کار راحتی نیست. البته این مهم نیز در دستور کار قرار دارد و امیدواریم تا یکی ۲ سال آینده به نتیجه برسد.
تیموری در ادامه به تشریح وضعیت زیست این گونه در پارک ملی تندوره پرداخت و گفت: با توجه به تسلطی که همکاران محیطبان به منطقه دارند و همچنین مراقبتهای شبانهروزی که در منطقه انجام میشود، این گونه ارزشمند به لحاظ طعمه و امنیت هیچ مشکلی ندارد.
وی با بیان اینکه کمبود آب تنها معضلی است که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، افزود: میزان بارندگیها در شهرستان درگز حدود ۶۴ درصد نسبت به میانگین سالانه کاهش داشته است.
تیموری خاطرنشان کرد: یکی از نیازهای اصلی و اولیه حیات وحش آب و منابع آبی است که تلاش شده آب مورد نیاز حیاتوحش را به هر طریق ممکن تأمین کنیم.
وی افزود: بر اساس سیاست اداره کل محیط زیست خراسان رضوی تلاش میشود با همکاری تیم فنی و تیمهای محیطبانی این مشکل را رصد کرده و اثرات منفی آن را کاهش دهیم اما برای دستیابی و نزدیک شدن به ایدهآلها قطعا به کمک دوستداران و همیاران محیط زیست نیازمندیم. در این راستا افراد میتوانند در قالب نذر طبیعت ما را در حل این معضل یاری دهند.
پارک ملی تندوره تنها پارک ملی خراسان رضوی است که ۳۵ هزار و ۵۴۰ هکتار وسعت دارد و در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان درگز واقع شده است.
علاوه بر پلنگ که گونه جانوری شاخص این منطقه است، قوچ و میش اوریال، کل و بز، گربه وحشی، گربه جنگلی، گربه پالاس و گراز و پرندگانی چون هما، دال و کرکس سیاه از جمله سایر گونههای جانوری ارزشمند پارک ملی تندوره هستند.
درخت اُرس مهمترین گونه گیاهی منطقه است؛ به طوری که این پارک یک ذخیرهگاه مناسب برای این درخت که از پوشش مناسبی برخوردار است، محسوب میشود.
انتهای پیام