مجید جعفرینژاد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تب کریمه کنگو(CCHF) یک نوع بیماری با تب خونریزیدهنده و بسیار حاد است. این بیماری از طریق نیش زدن پشه یا له کردن آن روی پوست به بدن انسان یا دام وارد میشود.
وی این بیماری را به نوعی یک بیماری بومی استان معرفی کرد و افزود: این نوع بیماری بیشتر در خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان شایع است و بیشتر حیواناتی شامل گوسفند، بز، شتر، شتر مرغ، خرگوش و جوجه تیغی میتوانند در معرض ابتلاء باشند.
جعفرینژاد بیان کرد: این بیماری که از طریق گزش نوعی حشره به نام کنه منتقل میشود بسیار خطرناک است و معمولاً وقتی هم که افراد مبتلا میشوند باوجود طی کردن مراحل درمان، نزدیک به ۳۰ درصد مبتلایان فوت میکنند. خطر این بیماری و سرعت انتشار آن تا حدی بالا است که علاوه بر انتقال از طریق دام به انسان میتواند حتی از انسانی به انسان دیگر نیز منتقل شود.
ویژگیهای تب کریمه کنگو
وی با اشاره به ویژگیهای این بیماری و خطر شیوع بالای آن مطرح کرد: تب کریمه کنگو یک نوع بیماری خونریزیدهنده حاد تبدار است یعنی عامل آن ویروسی و قابل انتقال است. ویژگی دیگر آن، ایجاد خونریزی غیر قابل کنترل است یعنی کسی که در معرض این بیماری قرار گرفته تقریباً احتمال کنترل بیماری در فرد محال است و به سمت مرگ پیش میرود. سومین ویژگی حاد بودن ویروس و سرعت بالای انتشار آن است که باعث میشود این بیماری از زمان آغاز و ظاهر شدن علائم آن طی چند روز فرد را به کام مرگ بکشد. چهارمین خصوصیت این ویروس تب دار بودن است و به همین دلیل سرعت انتقال آن از دام به انسان و یا از فردی به فرد دیگر بسیار بالا است.
معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که این بیماری بیشتر از چه نوع دامی به انسان منتقل میشود، توضیح داد: بیشترین نگرانی ما برای شیوع این بیماری در دامهایی است که به صورت غیر رسمی و غیر قانونی و یا اصطلاحا خانگی ذبح میشوند.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که گوشت مصرفی خود را از روستاها یا از مغازههای درون شهری خریداری میکنند و یا برخی افراد که به دلیل گران بودن گوشت چند نفر با یکدیگر اقدام به خرید گوسفند میکنند و آن را به صورت فردی ذبح میکنند بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
جعفرینژاد توضیح داد: در صورتی که دام به صورت غیر رسمی و غیربهداشتی و خارج از کشتارگاه ذبح میشود از همان ابتدا و هنگام قطعه قطعه کردن لاشه، تمیز کردن و .. خون و ترشحات ویروسی به پوست دام منتقل شده و میتواند انسان را مبتلا کند. حتی این ویروس از طریق مصرف گوشت و جگر خام و نیمپز شده قابل انتقال است.
راههای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
وی در ادامه با بیان راههای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو گفت: قبل از هر اقدامی باید تمام موارد ذکر شده درخصوص تهیه گوشت قرمز جهت ایمن بودن در برابر ابتلا به این بیماری رعایت شود زیرا پس از مبتلا شدن احتمال نجات فرد محدود است اما نکته مهم این است که با توجه به آغاز فصل گرما و احتمال شیوع این بیماری، افراد باید تا حد امکان گوشت را در کشتارگاه ذبح کنند. اگر افراد تمایل به ذبح فردی دارند استفاده از دستکش و روپوش هنگام ذبح، پوست کندن لاشه و خرد کردن گوشت الزامی است.
جعفرینژاد ادامه داد: قرنطینه بیمار مشکوک به تب کریمه کنگو، سوزاندن وسایل مربوط با فرد مبتلا بعد از اتمام دوره پرستاری، آفتکشی خانه و مکانهای نگهداری از دام مانند طویله و اصطبل جهت کاهش کنه، پرهیز از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مُهر دامپزشکی و سازمان سلامت و.... از مهمترین عوامل پیشگیری از ابتلاء به تب کریمه کنگو است.
وی مطرح کرد: افراد باید گوشت را پس از خریداری حداقل ۲۴ ساعت در دمای صفر تا ۴ درجه سانتیگراد نگه دارند و سپس مصرف کنند. همچنین از خوردن جگر خام خودداری و پیش از مصرف نیز ۴۸ ساعت آن را در همین دما نگهداری کنند.
علائم بیماری در انسان
وی علائم این بیماری را اینگونه تشریح کرد: معمولا افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند بین ۳ تا ۵ روز پس از مصرف گوشت و جگر آلوده علائمی شامل سردرد، تب شدید، کمردرد و درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه و خون ریزی شدید دارند.
معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی اظهار کرد: در شرایطی که علائم بیماری در فرد مشاهده شد باید بلافاصله به یک مرکز پزشکی مراجعه کرده و زمان استفاده از گوشت یا تماس با دام آلوده را با پزشک درمیان بگذارد تا به روند سریعتر درمان کمک شود. اگر فرد در همان ابتدای مبتلا شدن برای درمان اقدام کند احتمال نجات از مرگ بیشتر است.
وی ضمن تاکید بر رعایت نکات بهداشتی جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو بیان کرد: این بیماری بیشتر در ایام خاص مانند عید قربان، برگشت حاجیان، عروسیها که ذبح گوسفند خارج از کشتارگاه صورت میگیرد شیوع پیدا میکند. از شهروندان خواهشمندیم در چنین شرایطی تا حد امکان دام را برای ذبح به کشتارگاه ببرند و اگر این کار را نکردند گوشت را قبل از توزیع ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری کنند. همچنین افراد اگر گوشتی را دریافت کردند که از سلامت آن اطمینان نداشتند قبل از استفاده ۲۴ ساعت در دمای صفر تا ۴ درجه سانتیگراد نگهداری کنند.
انتهای پیام