به گزارش ایسنا و به نقل از ناسا، برای کمک کردن به هدایت تلاشهای ناسا در دهه آینده، این آژانس فضایی به تازگی «برنامه راهبرد و اقدام دفاع سیارهای»(Planetary Defense Strategy and Action Plan) خود را منتشر کرده است.
ناسا برای سه دهه، مشغول مطالعه «اجرام نزدیک به زمین»(NEOs)، سیارکها و دنبالهدارهایی بوده است که به دور خورشید میچرخند و در فاصله ۳۰ میلیون مایلی از مدار سیاره ما قرار دارند. اگرچه اجرام نزدیک به زمین این پتانسیل را دارند که به دانشمندان سیارهشناسی کمک کنند تا تولد و شکلگیری منظومه شمسی ما را بهتر بفهمند اما برخی از آنها در مدارهایی سفر میکنند که آنها را به اندازهای به زمین نزدیک میکند تا خطرات احتمالی برخورد ایجاد شود.
ناسا برای رسیدگی به این موضوع، «دفتر هماهنگی دفاع سیارهای»(Planetary Defense Coordination Office) را در سال ۲۰۱۶ تأسیس کرد تا تلاشهای خود را برای یافتن، ردیابی، شناسایی و در صورت لزوم، کاهش دادن اثرات اجرام نزدیک به زمین مدیریت کند.
«بیل نلسون»(Bill Nelson)، مدیر ناسا گفت: همان طور که در ماموریت موفق «آزمایش تغییر جهت سیارک دوگانه» یا «دارت»(DART) دیدیم، ناسا متعهد به محافظت از زمین در برابر سیارکها و دنبالهدارهای بالقوه خطرناک است. دفاع سیارهای به نفع تمام بشریت است و راهبرد و برنامه عملیاتی ناسا، چگونگی ادامه حفاظت از سیاره در دهه آینده را مشخص میکند.
«دفتر سیاست علم و فناوری کاخ سفید»(OSTP) در اوایل ماه جاری میلادی، راهبرد آمادگی ملی و اقدام در برابر خطرات اجرام نزدیک به زمین و برنامه دفاع سیارهای را به منظور بهبود آمادگی آمریکا برای مقابله با خطر اثرات اجرام نزدیک به زمین، با سازماندهی و هماهنگی تلاشهای بین سازمانی طی یک دوره ۱۰ ساله منتشر کرد. راهبرد ناسا، پاسخی برای راهبرد ملی دفاع سیارهای آمریکا است. راهبرد ناسا، تلاشهای این آژانس فضایی را بر فعالیتهای دفاع سیارهای متمرکز میکند تا اطمینان حاصل شود که برای دستیابی به اهداف این برنامه در سطح ملی تلاش میکند.
راهبرد ناسا شامل تمام اهداف مشخصشده در برنامه سطح ملی است و دو هدف ویژه ناسا را نیز اضافه میکند. این راهبرد برای دستیابی به اهداف خود، از تجسم وضعیت نهایی مطلوب، شناسایی چالشهای کلیدی و توسعه اقداماتی برای مقابله با چالشهای شناساییشده پیروی میکند.
«لیندلی جانسون»(Lindley Johnson)، افسر دفاع سیارهای ناسا گفت: برخورد یک سیارک با زمین دارای پتانسیل ویرانی فاجعهبار است و همچنین، تنها فاجعه طبیعی به شمار میرود که بشر اکنون فناوری کافی را برای جلوگیری کامل از آن دارد. انتشار راهبرد ناسا، اهداف این سازمان را برای ۱۰ سال آینده تقویت میکند تا اطمینان حاصل شود که ناسا در سطح ملی و بینالمللی برای محافظت از سیاره ما به نفع همه کار میکند.
حوزههای اصلی تمرکز ناسا برای دفاع سیارهای طی دهه آینده که در راهبرد این آژانس فضایی شناسایی شدهاند، به شرح زیر هستند.
- بهبود بررسی، تشخیص و شناسایی اجرام نزدیک به زمین برای حرکت کردن به سوی کاتالوگ کاملی از همه اجرام نزدیک به زمین که ممکن است خطر برخورد با زمین را داشته باشند
- توسعه و نشان دادن فناوریهای کاهش اجرام نزدیک به زمین، مشابه مأموریت دارت ناسا که نخستین مأموریت آزمایشی دفاع سیارهای در جهان بود و یکی از روشهای انحراف سیارک را با استفاده از فضاپیمای ضربهگیر جنبشی با موفقیت نشان داد
- تقویت همکاری بینالمللی مرتبط با نقشهبرداری و کاهش اجرام نزدیک به زمین برای استفاده از قابلیتهای بینالمللی
- تقویت هماهنگی بین سازمانی میان ناسا و سایر سازمانهای دولتی آمریکا برای افزایش و سادهسازی آمادگی و برنامهریزی دولت آمریکا در واکنش نشان دادن به اجرام نزدیک به زمین
- مرور برنامهریزی داخلی آژانس برای به حداکثر رساندن منافع حاصل از منابع محدود
- ادغام بهتر پیامهای مربوط به کار دفاع سیارهای با ارتباطات راهبردی
هر یک از اهداف این راهبرد، به صورت جدولهای زمانی کوتاهمدت، میانمدت، بلندمدت و مستمر، به منظور دستیابی به تمام اهداف در ۱۰ سال آینده تعریف میشوند.
جلوگیری از برخورد سیارک با زمین به منظور جلوگیری از یک فاجعه طبیعی، مشکل پیچیدهای را نشان میدهد که نیازمند یک روش راهبردی و چندرشتهای است. انتشار راهبرد دفاع سیارهای ناسا، مانند یک چراغ راهنما برای این آژانس فضایی است زیرا در راستای تلاشهای آیندهنگر دفاع سیارهای، از جمله پرتاب مأموریت «NEO Surveyor» کار میکند. این ماموریت پس از پرتاب، سرعت ناسا را برای یافتن سیارکها و دنبالهدارهای کشفنشدهای که میتوانند سیاره ما را تحت تاثیر قرار دهند، به صورت چشمگیری افزایش میدهد.
انتشار برنامه دفاع سیارهای ناسا، یک گام مهم رو به جلو برای اطمینان یافتن از تداوم حرکتی است که برای محافظت از زمین در برابر اجرام بالقوه خطرناک نزدیک به زمین برای نسلهای آینده ادامه دارد.
انتهای پیام