محمدرضا قلندر با کسب ۸ رای از ۱۴ رای اعضای شورا، شهردار مشهد شد و این درحالی است که ۶ رای دیگر متعلق به جواد اصغری بود. موضوع تعداد رایها از این جهت حائز اهمیت است که گویا در هنگام رایگیری نفر آخر که رئیس شورای شهر مشهد باشد، براساس اظهارات سلیمی، عضو هیأت رئیسه شورای شهر مشهد و کسی که در کنار موحدیان مینشیند، تعدادی از آرا را نگاه کرده و سپس رای داده است؛ چیزی که سلیمی از آن به عنوان مهندسی انتخابات یاد کرده است.
در جلسه انتخاب شهردار، پس از جمعآوری آرای اعضای شورا زمانی که نوبت به حسن موحدیان، رئیس شورای شهر مشهد رسیده که به عنوان آخرین نفر رای خود را در گوی بیندازد، وی از دادن رای خودداری و بیان کرده که اعتقاد من این است همه ما به یک نفر رای دهیم. دوستان کمک کنند که به یک نفر رای دهند.
پس از این صحبت موحدیان، فاطمه سلیمی، عضو هیأت رئیسه شورای شهر، در تذکری خطاب به موحدیان گفته که مگر امکانپذیر است شما رایها را ببینید و بعد رای خود را اعلام کنید، این غیر قانونی است. این بدعت جدیدی در شورا است. یک بار با این شیوه انتخابات را مهندسی کردید. در حق مردم مشهد ظلم میکنید. بالاترین حقی که به گردن شماست، حقالناس است، حق مردم مشهد است، حق سیاسی نیست. امام رضا(ع) روبهروی شماست.
حسن موحدیان، رئیس شورای شهر مشهد در گفتوگو با ایسنا در این رابطه اظهار کرد: به محض اینکه خانم سلیمی تذکر دادند من آرا را مشاهده نکردم، خودشان هم شاهد هستند که من ندیدم.
وی در پاسخ به اینکه با توجه به اتفاقات پیش آمده، آیا انتخابات از نظر قانونی مشکل داشته است؟ بیان کرد: از نظر قانونی مشکلی در انتخاب شهردار وجود ندارد.
موحدیان ادامه داد: هدف ما این بود که اگر اکثریت به فردی رای میدهند بقیه نیز به همان فرد رای دهند تا شهردار انتخاب شود. وقتی شهردار ۱۵ رای داشته باشد بهتر میتواند کارهای خود را پیش ببرد. بیشتر دیدگاه من این بود که اعضا به اجماع برسند.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در پاسخ به این سوال که آیا از قبل از آرای اعضا اطلاع داشتید، گفت: بله. زیرا من رئیس شورا هستم و با اعضا ارتباط دارم.
فاطمه سلیمی، رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد نیز در گفتوگو با ایسنا و در واکنش به صحبت موحدیان مبنی بر عدم مشاهده آرا عنوان کرد: من کاملا مطمئن هستم که آقای موحدیان نگاه کردند، در فیلم هم مشخص است. زمانی که آرا را از بلور بیرون ریختند، داشتند تعدادی را نگاه میکردند که من تذکر دادم. همه آرا را شمارش نکردند اما متوجه شدند جمعبندی روی کدام گزینه است.
سلیمی در پاسخ به اینکه آیا با توجه به اتفاقات پیش آمده، میتوان گفت که انتخابات از نظر قانونی مشکل داشته است؟ گفت: در خصوص مسائل حقوقی این موضوع اطلاعی ندارم باید فرمانداری نظر دهد.
همچنین حمید ضمیری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر مشهد که در مصاحبه با یکی از رسانهها عنوان کرده بود انتخاب شهردار یک ابهام داشته است، تصریح کرد: ابهامی وجود ندارد. من براساس فرمایش خانم سلیمی بیان کردم که اگر چنین اتفاقی افتاده درست نیست وگرنه من پایین بودم و چیزی مشاهده نکردم. مشکلی قانونی وجود نداشت روند عادی و درست بود.
حسین حسامی، نائب رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این زمینه اظهار کرد: انتخاب شهردار و تمام مصوبات براساس نظام شورایی، دموکراسی و رای حداکثری تعیین تکلیف میشود. در خصوص انتخاب شهردار نیز مشکلی وجود نداشته و فرایند به خوبی انجام شده است.
وی ادامه داد: من با آقای موحدیان نیز صحبت کردم و ایشان اعلام کردند رای خود را نوشتند و گذاشتند. بعد از جلسه نیز در اتاق رئیس شورا جمع شدیم و صحبت کردیم، بنابراین اتفاق خاصی رخ نداده و مشکل قانونی وجود نداشته است. من خودم نیز چون پایین بودم چیزی مشاهده نکردم.
مصوبه انتخاب شهردار لازمالاجراست
در ادامه برای بررسی ابعاد حقوقی این موضوع با سید احمد احمدی، استاد حقوق دانشگاه امام رضا(ع) گفتوگو کردیم؛ وی اظهار کرد: باید توجه کنیم که در روند انتخاب شهردار توسط شورای اسلامی شهر، اعضای شورا وکلای شهروندان مشهدی در رتق و فتق امور شهری هستند؛ بنابراین انتخاب شهردار به عنوان یکی از وظایف آنها باید در یک مسیر کاملا دموکراتیک، شفاف و با احراز صلاحیتهای فنی، تخصصی و اخلاقی و بدون هیچگونه شائبه، غرضورزی و جانبداری شخصی اتفاق بیفتد.
وی افزود: مشهد یک کلانشهر مذهبی است، موقعیت ممتازی در کل ایران دارد و با شهرهای دیگر فرق میکند. مشهد مرکز استان و شهری فرهنگی است؛ بنابراین وقتی قرار است نمایندهای گزینه مورد نظر خود را اعلام کند باید توجه داشته باشد که این فرد با توجه به برنامههایی که اعلام کرده، مناسب است یا خیر.
احمدی بیان کرد: در جلسه امروز شرایط به گونهای بود که آرا در معرض دید رئیس شورا قرار داشت. استقلال رای اعضا در این زمینه مهم بوده است. اینکه جلسه به حالتی برسد که نمایندهای با ناراحتی و سروصدا انتقاد خود را مطرح کند مناسب شهر مشهد و جزو نقاط مثبت فعالیت شورا نیست. محیط شورا باید محیطی آرام باشد و افراد با منطق و استدلال با هم صحبت کنند. باید جلسه به درستی مدیریت میشد.
استاد حقوق دانشگاه امام رضا(ع) مشهد گفت: انتخاب شهردار بیش از آنچه نیاز بود زمان برد. باید سرعت بیشتری پیدا میکرد. اینکه روند انتخاب به سال جاری افتاد باعث این درگیریها شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا رایگیری انتخاب شهردار مشکل قانونی دارد یا خیر، عنوان کرد: این فعلا یک مصوبه است و اگر مورد اعتراض فرمانداری قرار نگیرد لازمالاجرا است. اگر فرمانداری چیزی نگوید ما مفروض میداریم که مصوبه صحیح است اما اگر فرمانداری اعتراضی داشته باشد شرایط به گونه دیگر خواهد بود. در حال حاضر اصل این است که رایگیری انجام شده است.
احمدی گفت: وقتی نمایندهای اذعان میکند که یک عضو اصرار کرده فردی انصراف دهد و کسی بیان نمیکند که حرف شما غلط است، این شائبه برای من شهروند ایجاد میشود فرصتهایی که باید به داوطلبان داده میشد از آنها گرفته شده و نتوانستند خود را به درستی معرفی کنند. باید از طرف اعضا پاسخگویی اتفاق بیفتد.
استاد حقوق دانشگاه امام رضا(ع) تصریح کرد: برای پیشگیری از چنین اظهارات و اتفاقاتی باید از فناوریهای جدید و امکاناتی که شفافسازی را بیشتر میکند استفاده شود، در این صورت دیگر ابهام و شائبهای نخواهد بود.
انتهای پیام