ابراهیم عزیزی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تحرکات اخیر چین برای حلوفصل مسائل و مشکلات منطقهای از جمله میانجیگری میان ایران و عربستان گفت: اساسا آنچه امروز در حوزه بینالمللی مشاهده میشود، تغییر رویکرد برخی نظامات سیاسی، منطقهای و بینالمللی در نظام دیپلماسی خود است.
وی با تاکید بر اینکه «دوران یک جانبهگرایی و تک قطبی بودن جهان تمام شده است»، افزود: واقعیت این است که دوران کدخدایی و ارباب رعیتی آمریکا تمام شده و باید از این موضوع به صورت کاملا هوشمندانه بهره گرفت؛ باید از تغییر رویکرد برخی نظامات سیاسی، منطقهای و بینالمللی در راستای کسب منافع ملی استفاده کرد.
نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با یادآوری اینکه برخی کشورها از قدیم شریک راهبردی ما بودند، گفت: چین از جمله کشورهایی است که همیشه شریک راهبردی ما بوده و در دوران سختی نیز با جمهوری اسلامی همراهی داشته است. اعتقاد ما این است که ضمن حفظ اصل « نه شرقی و نه غربی»، روابط را با کشورهای بزرگی که جز شرکای تجاری ما هستند، توسعه و گسترش دهیم.
عزیزی با بیان اینکه «همیشه جمهوری اسلامی از هر اقدام مبتکرانه چین و سایر کشورهای بزرگ استقبال کرده است»، افزود: میانجیگری چین میان ایران وعربستان هم نشاندهنده جایگاه چین در نظام بینالملل است و هم یک شکست سیاسی برای آمریکاییها محسوب میشود.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی از این اقدام میانجیگری چین استقبال کرد و وارد مذاکره و توافق با عربستان شد. به نظر میآید این روند در آینده گسترش پیدا کند و کشورهای دیگر منطقه نیز به این درک رسیده و بتوان زمینه را برای تعامل و هماهنگی قدرتساز در منطقه فراهم کرد.
عزیزی با تاکید بر اینکه باید امنیت و منافع اقتصادی منطقه توسط کشورهای منطقه تامین شود، گفت: منافع اقتصادی منطقه باید توسط کشورهای منطقه مورد بهره برداری قرار گیرد؛ هیچ موقعیت جغرافیایی همچون موقعیت غرب آسیا و کشورهای همسایه ایران وجود ندارد که فرصتهای بسیار خوب اقتصادی، ترانزیتی و تجاری داشته باشد. با درنظر گرفتن همه این فرصتها و کنار گذاشتن سوبرداشتها میتوان به تعامل جدی منطقهای رسید و آن زمان امکان فراهم کردن زمینه برای رشد اقتصادی منطقه فراهم میشود؛ این موضوع می تواند از دستاوردهای خوب توافقات اخیر باشد.
وی در عین حال یادآور شد: میدان دیپلماسی میدان هیجان، احساسات و اقدامات بدون پشتوانه فکری، تامل و تعقل نیست؛ باید حساب شده، چارچوبدار و با نگاه درست به آینده عمل و آن را به عنوان راهبرد دنبال کرد. کشورهای همسایه در کنار هم میتوانند از ظرفیت های مشترک منطقهای استفاده کنند.
انتهای پیام