جشن ملی " نوروز" در نگاه فرهنگ اسلامی

مسئول کانون قرآن اداره تبلیغات اسلامی ملایر و مدرس دانشگاه گفت: "نوروز" از اساطیر ایرانی ریشه گرفته و از نخستین بافت‌های فرهنگی مردم است که از نسلی به نسلی دیگر منتقل شده است.

ایرج یارمحمدی در گفت‌وگو با ایسنا؛ افزود: مردم معتقدند که "نوروز" از آن دست آیین‌هایی است که با فرهنگ ایرانی زاده شده و تا امروز در تاروپود زندگی مردم به حیات خود ادامه داده و در این میان هیچگاه پیوند خود را با مردم از دست نداده است.

وی بیان کرد: مورخان نوروز را جشن همگانی در فرهنگ ایران و بین النهرین و آیین نوروزی را یک سنت کهن می‌دانند که بنابه احتمال زیاد این جشن از هزاره سوم پیش از میلاد یعنی پنج هزار سال پیش در ایران رایج بوده است، البته باید گفت نوروز تنها یک جشن نیست زیرا اگر چنین می‌بود بسیار پیش از این در طوفان حوادث روزگار ناپدید می‌شد و امروز تنها نامی از آن باقی می‌ماند.

یارمحمدی افزود: ظهور اسلام و برخورد مسالمت آمیز آن با سایر ادیان و آیین‌ها از جمله اعتقادات مذهبی و ملی ایرانیان موجب شد که مراسم و آداب مربوط به نوروز از جامعه اسلامی رخت برنبندد، با مسلمان شدن ایرانیان، نوروز اندک اندک با اعتقادات اسلامی آمیخته شد.

این مدرس دانشگاه گفت: اسلام از نوروز با عناوین مختلف به نیکی یاد کرده و در کلام وحی از ربیع و بهار که سرآغاز سال نو است به عنوان رستاخیز سخن به میان آورده است نمونه اش آیه " اذا جاء الربیع فذکروا ذکرانشوراً، یعنی هنگامی که بهار آمد پس یاد کنید قیامت را...." است.

مسئول کانون قرآن اداره تبلیغات اسلامی ملایر خاطرنشان کرد: حضرت علی(ع) در قسمتی از نامه معروف خود به مالک اشتر درباره رعایت رسوم و آیین‌های مردم تأکید کرده و می‌فرمایند" آداب پسندیده‌ای را که بندگان این ملت به آن عمل کردند و ملت اسلام با آن پیوند خورده و رعیت با آن اصلاح شدن برهم مزن."

یارمحمدی افزود: درست است که اخبار و احادیث از نوروز به عنوان عید نامبرده شده است اما دین مبین اسلام مانند برخی آداب و سنن تاریخی که جنبه طبیعی و آموزنده دارند و برای آن فلسفه عقلایی و اجتماعی مطرح می‌شود.

وی ادامه داد: علامه مجلسی حدیثی از امام صادق(ع) در مورد "نوروز" نقل می‌کند؛ امام(ع) می‌فرمودند: امروز روزی است که خداوند عهد ازل(پیمان جاودانه) را با مردم بست، روزی است که نخستین بار خورشید بدرخشید و باد بوزید و...، روزی است که کشتی نوع بر کوه جودی نشست؛ روزی است که جبرئیل بر پیامبر فرود آمد، روزی است که حضرت پیامبر(ص)، علی(ع) را بر شانه بلند کرد تا بتهای کعبه را سرنگون ساخت، روزی است که دستور داد مردم با علی(ع) بیعت کنند، روزی است که مردم برای بار دوم پس از مرگ عثمان با علی(ع) ایرانیان آن را نگاه داشتند.

این مدرس دانشگاه گفت: عبدالصمد بن علی، روایتی از جد خود درباره حضرت رسول اکرم(ص) نقل می‌کند" در نوروز جامی سیمین، پر از حلوا برای پیامبر هدیه آوردند، آن حضرت پرسیدن این چیست؟ گفتند امروز روز نوروز است، حضرت پرسیدن نوروز چیست؟ گفتند عید بزرگ ایرانیان است؛ حضرت فرمودند: کاش هر روز بر ما نوروز بود".

یارمحمدی اظهارکرد: علامه مجلسی از امام صادق(ع) نقل می‌کند "نوروز"، روزی است که خداوند در آن از بندگان خویش پیمان گرفته است که او را عبادت کنند و هرگز برای خداوند متعال هیچ چیزی را شریک قرار ندهند."

مسئول کانون قرآن اداره تبلیغات اسلامی ملایر خاطرنشان کرد: معلی بن خنیس که فردی موثق است روایت می‌کند؛ روز نوروز خدمت امام صادق(ع) رفتم. فرمودند معلی آیا می‌دانی امروز چه روزی است؟ عرض کردم؟ عجم  و غیرعرب، امروز را بزرگ می‌داند و تبریک می‌جویند و برای همدیگر هدیه می‌فرستد؛ امام فرمودند: به بیت عتیق(کعبه) سوگند می‌خورم که نوروز از زمان قدیم است، نوروز روزی است که آفتاب تایید و هوا که موجب حیات است وزیدن گرفت و زمین خلق شد. جبرئیل بر پیامبر نازل شد، روزی است که قائم ما (عج) و ولاۃ امر ظاهر شوند و روزی است که قائم(عج) بر دجال غالب می‌شود و کناسه کوفه او را دار می‌زنند، هیچ نوروزی نیست که ما اهل بیت، انتظار فرج نداشته باشیم چون از روزهای ما و شیعیان ماست. عجم احترام شما را نگه داشتند و شما ضایع کردید.

وی در رابطه با آداب اسلامی عید نوروز، توصیح داد: از آداب مهم نوروز، طهارت و پاکیزگی است که در اسلام به آن بسیار اهمیت داده است، امام صادق(ع) به معلی بن خنیس تعلیم دادند که چون نوروز شود؛ غسل کن و پاکیزه‌ترین جامه‌های خویش را بپوش و با بهترین بوهای خوش، خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار. پس چون از نماز پیشین و پسین و نافله‌های آن فارغ شوی ، چهار رکعت نماز بگذار یعنی هر دو رکعت به یک سلام و در رکعت اول بعد از حمد ۱۰ مرتبه سوره " انا انزلنا" بخوان و در رکعت دوم بعد از حمد۱۰ مرتبه سوره قل یا ایها الکافرین ، در رکعت سوم بعد از حمد ۱۰مرتبه سوره توحید و در رکعت چهارم بعد از حمد ۱۰ مرتبه سوره فلق و ناس بخوان و به سجده شکر برو.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه شاید خواندن "سوره قدر" در این نماز اشاره به نزول برکات و خواندن معوذتین اشاره به درخواست رفع انواع بدی‌ها باشد، گفت: از دیگر اعمال عید نوروز صله رحیم و دیدار با دوستان است که از سوی اسلام و امامان در روایات و احکام اسلامی مورد توجه قرار گرفته است؛ امام باقر(ع) می‌فرمایند"ارتباط با خویشان، اعمال را پاکیزه می‌کند، دارایی‌ها را افزایش و بلاها را دور می‌کند و مرگ آدمی را به تأخیر می‌اندازد."

یارمحمدی اظهارکرد: از دیگر اعمال عید نوروز، برقراری ارتباط خالصانه با خالق هستی و تقاضای تغییر در رفتار و گفتار و تمام احوال با دعای تحویل سال است؛ همچنین فقهای بزرگوار اسلام به پیروی از اخبار و احادیث روزه گرفتن در روز عید نوروز را مستحب پسندیده دانسته‌اند؛همچنین عموم فقها غسل کردن در نوروز را مستحب و ممدوح شمرده‌اند.

وی با بیان اینکه از دیگر اعمال خواندن و تکرار ذکر "یا ذالجلال و الاکرام" است، افزود: از اعمال مهم این روز قرائت هفت سین قرآن است که شامل هفت آیه از قرآن است که با واژه "سلام" آغاز می‌شود.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: در روز نوروز قرائت آیات سلام علی آل ابراهیم ( سوره صافات آیه ۱۰۹)، سلام قولاً من رب الرحیم ( سوره یس آیه ۵۸)، سلام علی آل یاسین (سوره صافات آیه ۱۳۰)، سلام علی موسی و هارون ( سوره صافات آیه ۱۲۰)، سلام علی نوح فی العالمین (سوره صافات آیه ۷۹)، سلام علیکم طبتم فارخلوها خالدین  (سوره زمر آیه ۷۳) و سلام علیکم بما صبرتم ( سوره رعد آیه ۲۴ ) توصیه شده است.

   انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ / ۲۳:۰۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401122920453
  • خبرنگار : 50038