دکتر سید محمود رضوانی امروز ۵ بهمن ماه در جمع خبرنگاران که با محوریت سیزدهمین بسیج ملی تغذیه سالم برگزار شد، اظهار کرد: سیزدهمین بسیج ملی تغذیه سالم با شعار «حال خوب با وزن مناسب» در حال برگزاری است.
وی با تاکید بر لزوم داشتن وزن مناسب و رابطه آن با اضافه وزن، افزود: اگر وزن مناسب نداریم، حالمان خوب نیست.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به افزایش شیوع چاقی و اضافه وزن در کشور به ویژه در جریان پاندمی کرونا و لزوم حساس سازی افراد جامعه با عوارض جبران ناپذیر آن، تصریح کرد: چاقی و اضافه وزن فقط مشکل کشور ما نیست و در سراسر جهان ۸۰۰ میلیون نفر با چاقی زندگی می کنند، یعنی یک نفر از هر پنج زن و یک نفر از هر هفت مرد اضافه وزن دارد.
رضوانی، با بیان اینکه امروزه اضافه وزن و چاقی بیشتر از کمبود وزن باعث مرگ افراد می شود، گفت: تا یک دهه آینده یک میلیارد نفر در جهان چاق هستند و عمده این جمعیت مربوط به کشورهای در حال توسعه است.
وی با اشاره به دو برابر شدن جمعیت افراد چاق در جهان تا سال ۲۰۲۵، خاطرنشان کرد: چاقی و اضافه وزن یکی از عوامل مهم و موثر در بروز بیماری های غیر واگیر مرتبط با تغذیه است که به دنبال تغییر در الگوی مصرف غذایی، مصرف بی رویه مواد قندی و چربی ها، غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها و کم تحرکی منجر به اضافه وزن و چاقی شده و خطر بروز بیماری های غیر واگیر از جمله بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، سرطان، فشار خون بالا و... را افزایش می دهد.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان، سهم دیابت، فشار خون بالا، سرطان و بیماری های قلبی و عروقی را در مرگ و میرهای جامعه قابل توجه دانست و متذکر شد: چاقی مهمترین عامل خطر برای این چهار بیماری است؛ در واقع افزایش «BMI» یک عامل خطر برای بیماری های غیر واگیر محسوب می شود.
وی یکی از پیامدهای مستقیم کووید را کم تحرکی ناشی از خانه نشینی دانست که شیب اضافه وزن و چاقی را افزایش داد و تصریح کرد: افزایش آگاهی مردم در مورد ارتباط بین سبک زندگی و چاقی و عوارض اضافه وزن نه تنها می تواند بار آن را کاهش دهد، بلکه افراد را برای انتخاب سبک زندگی سالم شامل داشتن فعالیت بدنی و مصرف غذاها و نوشیدنی های سالم توانمند می کند.
رضوانی، چاقی را تجمع غیر طبیعی یا بیش از حد بافت چربی در بدن دانست و ادامه داد: شاخص توده بدنی(BMI) برای تعریف معیارهای چاقی مورد استفاده قرار می گیرد و براساس این شاخص افراد به گروه های لاغر، در محدوده وزن طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق طبقه بندی می شوند؛ در واقع شاخص توده بدنی زیر ۱۸.۵ لاغر، بین ۱۸.۵ تا ۲۵ دارای وزن طبیعی، بین ۲۵ تا ۳۰ دارای اضافه وزن و بین ۳۰ تا ۴۰ چاق است.
وی علت اصلی چاقی و اضافه وزن را عدم تعادل انرژی بین کالری دریافت شده و کالری مصرف شده دانست و گفت: افزایش مصرف غذاهای پرانرژی و سرشار از قند و چربی، عدم تحرک بدنی به دلیل شرایط کاری و تغییر شیوه های حمل و نقل و شهرنشینی، تغییرات در الگوهای رژیم غذایی و... از دیگر عوامل چاقی است.
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان، با اشاره به عوارض اضافه وزن و چاقی برای سلامتی، افزود: افراد چاق بیشتر در معرض سکته مغزی، اختلالات اسکلتی و عضلانی مانند آرتروز و سرطانهای آندومتر، سینه، تخمدان، پروستات، کبد، کیسه صفرا، کلیه و روده بزرگ قرار دارند.
وی با بیان اینکه مراقبت از وزن باید از کودکی آغاز شود، عنوان کرد: کودک چاق با شانس بیشتری در معرض بیماری ها قرار می گیرد و با مرگ زودرس و ناتوانی در بزرگسالی همراه است.
رضوانی، از انجام غربالگری رایگان قند و چربی و فشار خون در سنین ۳۰ تا ۵۹ سال خبر داد و متذکر شد: برای بهبود شیوه زندگی و حفظ و ارتقای سلامت و اصلاح عادات تغذیه ای نادرست جهت پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی باید برنامه ریزی داشته باشیم.
انتهای پیام